Ηλεκτρικά Θέματα Συζητηση για ηλεκτρικα θεματα που αφορουν ολο το αυτοκινητο, που συμπεριλαμβανουν ηχοσυστηματα και βελτιωσεις

DIY AP2 defogger switch on AP1 wiring

Thread Tools
 
Old 11-28-2010, 12:55 PM
  #1  
Registered User

Thread Starter
 
maniatis's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Piraeus , Greece
Posts: 679
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default DIY AP2 defogger switch on AP1 wiring

Οπως σας ειχα πει και προχτες, βρηκα λυση για να εγκαταστησουμε τον διακοπτη που ξεθολωνει το πισω τζαμι σε ΑΡ2 κονσολα ('04 και μετα), οταν το αμαξι μας ειναι ΑΡ1 ('02-'03), χωρις να πειραξουμε την πλεξουδα του αυτοκινητου και χωρις να παμε σε ηλεκτρολογο. Με την προυποθεση βεβαια το αμαξι μας να εχει εγκατασταση καλλωδιωσης, δηλαδη να εχει κουκουλα με τζαμι ή αν την εχει αλλαξει καποιος και εχει βαλει κουκουλα με τζαμι, να εχει βαλει και την αντιστοιχη πλεξουδα που χρειαζεται
Υπαρχουν δυο επιλογες για να λειτουργησει ο διακοπτης:
1.H πρωτη επιλογη ειναι ευκολη χωρις να γινει μετατροπη στον διακοπτη (δεν ειναι ολοκληρομενη λυση αλλα δουλευει). Οταν αναβουν τα φωτα εχουμε το λαμπακι που φωτιζει τον διακοπτη, ο διακοπτης σαν λειτουργια δουλευει οποτε τον πατησουμε και σταματαει αυτοματα απο τον ρελε ΑΛΛΑ ΔΕΝ εχουμε ενδειξη πότε ο διακοπτης ειναι ΟΝ ή OFF, δηλαδη το ενδεικτικο λαμπακι δεν δουλευει.
2.Η δευτερη ειναι ολοκληρομενη, δουλευουν τα παντα, αλλα πρεπει να κανουμε μια μετατροπη στον διακοπτη.

Δυο λογια πρωτα για την λειτουργια του παλιου μας διακοπτη, που θα βοηθησει να κατανοησουμε το κυκλωμα. Ο παλιος διακοπτης ειναι 6 επαφων (3 ζευγων), οι οποιες ειναι: ενα ζευγος για το λαμπακι του φωτιζει τον διακοπτη οταν αναψουμε τα φωτα πορειας, ενα ζευγος (το κεντρικο) που ειναι ο διακοπτη και το αλλο δευγος για το ενδεικτικο λαμπακι που δειχνει ποτε ο διακοπτης ειναι ON ή OFF.
Στις παρακατω φωτο βλεπουμε τον διακοπτη και το βυσμα του, ενω εχω σχεδιασει και ενα σχεδιο με το χερι, οπου εχω αριθμισει τις επαφες και τα χρωματα των καλλωδιων οπως ειναι στο βυσμα της πλεξουδας και δειχνει και τα χρωματα των καλλωδιων (τα δυο τελευταια σχεδια)


Στον καινουριο διακοπτη που εχει η ΑΡ2 κεντρικη κονσολα, οι επαφες ειναι διαφορετικες, ειναι 5 στο συνολο και εχουν λιγο διαφορετικη λειτουργια, οπως φαινεται στις παρακατω φωτο. Στην χειρογραφη εχω αριθμισει τις επαφες γιατι θα χρειαστει μετα.


ΕΠΙΛΟΓΗ 1.
Για να συνδεσουμε τον καινουριο διακοπτη στην υπαρχουσα πλεξουδα-βυσμα, ενωνουμε τις εξης επαφες του διακοπτη (βλεπε παρακατω φωτο) στο υπαρχον βυσμα ή στα χρωματα της πλεξουδας.

Την επαφη που εχω ορισει ως 1 στον καινουριο διακοπτη, την ενωνω στο υπαρχον βυσμα στην επαφη που εχω ονομασει 3 ή στο καλλωδιο χρωματος μαυρου με κιτρινη ριγα. Με την ιδια λογικη ενωνω και τις υπολοιπες επαφες του καινουριου διακοπτη στο υπαρον βυσμα ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ 5. Την 5 δεν την ενωνω σε αυτη την περιπτωση γιατι δεν θα λειτουργησει ο διακοπτης.
Μπορειτε να κολλησετε κατευθειαν πανω στις επαφες του καινουριου διακοπτη τα καλλωδιακια με ενα κολλητηρι και μετα να κοψετε το παλιο βυσμα και να κολλησετε τα καλλωδιακια πανω στα αντιστοιχα χρωματα της πλεξουδας. Αν εχετε μικρους ακροδεκτες-βυσματακια, μπορειτε να ενωσετε μεταξυ τους τον διακοπτη με το υπαρχον βυσμα.
Εγω προσωπικα δεν ειχα τετοιου ειδους βυσματα-ακροδεκτες, οποτε κωλλησα τα καλλωδιακια κατευθειαν πανω στον καινουριο διακοπτη και μετα εβαλα ακροδεκτες και τους σφηνωσα στο υπαρχον βυσμα, γιατι δεν ηθελα να κοψω το βυσμα και να κολλησω κατευθειαν πανω στην πλεξουδα. (φωτο στο τελος)
Παρακατω ειναι 2 φωτο με τα καλλωδιακια κολλημενα πανω στον διακοπτη. Το θεωρω την καλυτερη επιλογη, γιατι δεν προκειται να ξεκολλησουν ποτε!
Το μαυρο ζευγαρι παει στο μαυρο ζευγαρι του βυσματο-πλεξουδας και το κοκκινο ζευγαρι στο κοκκινο ζευγαρι του βυσματος-πλεξουδας. Οπως θα δειτε εγω εχω βαλει βυσματακια στην αλλη μερια του καλλωδιο, τα οποια θα σφηνωσω μεσα στο βυσμα. Αφου τα συνδεσεται στο βυσμα-πλεξουδα, ολοκληρωνεται και αυτη η επιλογη συνδεσμολογιας, που οπως ειπα ειναι ημιτελεις.
Η ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ.


Για την ολοκληρωμενη λυση, συνεχιζουμε και κολλαμε ενα καλλωδιο στην επαφη 5 του διακοπτη (πρασινο χρωμα), η οποια ειναι για το λαμπακι της ενδειξης.


Θα χρειαστουμε αλλη μια ομως επαφη να "κλεψουμε-δημιουργησουμε " απο τον διακοπτη, ωστε να δουλεψει και το λαμπακι της ενδειξης. Ειναι η 6η επαφη που μας λειπει.
Εδω ειναι που κανουμε την τροποποιηση του διακοπτη.
Παρακατω βαζω 2 φωτο που δειχνουν πως ηταν το wiring diagram του καινουριου διακοπτη και πως πρεπει να γινει. Επισης, βλεπουμε και σε πια χρωματα-επαφες του βυσματος πρεπει να ενωσουμε τα καλλωδια μας στο τελος ωστε να δουλεψει ο διακοπτης.


Ανοιγουμε προσεχτικα τον διακοπτη απο την κατω μερια και προσεχουμε να μην πεταχτει το ελατηριο που εχει μεσα.

Αφου τον ανοιξουμε, πρεπει στην ουσια να κοψουμε το κυκλωμα που ενωνει το λαμπακι της ενδειξης με την επαφη 3 και μετα να "κλεψουμε" και να δημιουργησουμε με ενα καλλωδιακι την επαφη 6, η οποια θα ενεργοποιει το λαμπακι της ενδειξης.
Εδω χρειαζεται ενα dremel, γιατι ειναι πολυ λεπτη η δουλεια. Με το dremel θα κοψουμε το κυκλωμα του διακοπτη εκει που εχω σημαδεψει με τον μαρκαδωρο.

Το καθαριζω πρωτα με ενα μυτερο εξαρτημα μεχρι να φανει το μεταλλο του κυκλωματος και στη συνεχεια με ενα λεπτο δισκακι κοβω το μεταλλο.
Θελει προσοχη για να μην βγουμε απο την πισω μερια και χαλασουμε το διακοπτη.

Αφου, λοιπον κοψουμε το κυκλωμα, κολλαμε το καλλωδιακι με το κολλητηρι στο μεταλλο διπλα στο λαμπακι και ετσι εχουμε την επαφη 6. Πολυ προσοχη γιατι λιωνει το πλαστικο γυρω απο το μεταλλακι και μετα δεν θα μπορει να μπει στη θεση του το λαμπακι.

Αφου κολλησουμε το καλλωδιο της επαφης 6, βαζουμε το καπακι του διακοπτη και μετα το λαμπακι στη θεση του.

Πλεον ο διακοπτης ειναι ετοιμος και μπορουμε να την συνδεσουμε στο βυσμα-πλεξουδα του αυτοκινητου.

Η καινουρια επαφη 6 μαζι με την επαφη 5 συνδεεται στο ζευγαρι με τα κιτρινα χρωματα καλλωδιων ή αλλιως στο παλιο βυσμα, στις επαφες 1 και 2.
(Εδω λειπει η φωτο που ειναι πλεον ο διακοπτης συνδεδεμενος στην πλεξουδα-βυσμα του αυτοκινητου και δουλευει, αλλα επειδη ειναι αργα, θα την συμπληρωσω αυριο!)
Τωρα μπορειτε να δοκιμασετε το διακοπτη σας και θα δειτε οτι δουλευει!
Αν δεν δουλευει, σιγουρα κατι εχετε κανει λαθος ή υπαρχει προβλημα με την πλεξουδα του αυτοκινητου σας ή καταστρεψατε τον καινουριο διακοπτη κατα τη διαρκεια της μετατροπης.

Ο συνολικος χρονος που καταναλωσα για να βρω τη λυση, ήταν περιπου 3-4 ωρες, δηλαδη ολο το απογευμα της Παρασκευης.
Ο συνολικος χρονος για να γραψω αυτο το ποστ ηταν περιπου 5 ωρες, γιατι επρεπε να ξανακανω τη μετατροπη σε εναν αλλο διακοπτη που εχω, να τραβαω παραλληλα φωτο και να γραφω παραλληλα και το ποστ!
Ο συνολικος χρονος για να κανετε μονοι σας τη μετατροπη αυτη, εχοντας τις οδηγιες και τα σωστα εργαλεια διπλα σας, δεν θα σας παρει πανω απο ενα 2ωρο το πολυ!
Καλη επιτυχια και καλα αποτελεσματα!
Ελπιζω να σας βοηθησα με τις οδηγιες μου και να σας φανουν χρησιμες!

Καποια στιγμη στο μελλον θα το μετατρεψω και στα Αγγλικα το ποστ , ωστε οι φιλοι μας απο το εξωτερικο να μπορεσουν να κανουν και αυτοι την συγκεκριμενη μετατροπη. Εψαξα αρκετα στα ξενα φορουμ και πολλοι ηταν αυτοι που εψαχναν να βρουν μια λυση στο συγκεκριμενο προβλημα, αλλα κανεις δεν ειχε βρει ή τουλαχιστον αν ειχε βρει δεν την κοινοποιησε ωστε να την μαθουμε και οι υπολοιποι. Αν μεχρι να το κανω αυτο βρεθει καποιος αλλος και την μεταφρασει, θα του ειμαι υποχρεος, γιατι θα με βγαλει απο εναν μεγαλο κοπο!!!
Old 11-28-2010, 01:31 PM
  #2  
Registered User

 
Nabu's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Far far away...
Posts: 8,561
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Λευτερη, δεν ξέρω αν δουλεύει (για να είμαι ειλικρινής επειδή είναι και πολύ αργά και νυστάζω δεν διάβασα καν όλο το πόστ ) αλλά ευχαριστούμε για τις πληροφορές και φυσικά τις φωτογραφίες.

Είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσεις όλο και κάποιον απο εδώ μέσα με την μετατροπή αυτή.

Που ξέρεις, μπορεί να μπει κανένας μάστορας που να κάνει μετατροπές να δει πως την κάνουμε εμείς. Να γράψεις και πόση ώρα σου πήρε, να υπολογίσει και ωρομίσθιο

Εγώ προσωπικά σε ευχαριστώ που έκανες άλλο τίτλο τόπικ
Old 11-28-2010, 01:35 PM
  #3  
Registered User

Thread Starter
 
maniatis's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Piraeus , Greece
Posts: 679
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Δεν εχω τελειωσει ακομα, απλα ποσταρα την πρωτη φαση γιατι κανω παραλληλα την μετατροπη του διακοπτη, γραφω πληροφοριες, τραβαω φωτο και τις ανεβαζω, οποτε καταλαβαινεις οτι θελει αρκετο χρονο για να ολοκληρωθει το ποστ. Το πρωι παντως που θα πας στη δουλεια σου θα το εχεις ετοιμο και μαλιστα θα δουλευει!!!

EDIT:
Το αρχικο ποστ ολοκληροθηκε και οπως γραφω στο τελος, πειπει μονο η φωτο που δειχνει το διακοπτη συνδεδεμενο πανω στην πλεξουδα-βυσμα του αυτοκινητου και δουλευει, αλλα λογω περασμενης ωρας θα την ποσταρω αυριο.
Καληνυχτα και καλη επιτυχια σε οσους το προσπαθησουν!
Old 11-28-2010, 01:38 PM
  #4  
Registered User

 
Nabu's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Far far away...
Posts: 8,561
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Old 11-29-2010, 10:32 PM
  #5  
Moderator

 
energetic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe
Posts: 30,033
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Λευτερη, μπραβο για τη πολυ καλη δουλεια και ολοκληρωμενη ενημερωση. Μιλαμε οτι εδωσες λυση σε ενα θεμα που δεν εχει απαντηθει πουθενα στο S2KI, που τοσο καιρο κανουν την ιδια ερωτηση για το πως να γινει αυτη η μετατροπη και κανενας δεν εχει δωσει λυση και ειδικα με τοσο λεπτομερη περιγραφη. Αν το κανεις και στην Αγγλικη γλωσσα οπως ανεφερες παραπανω, ειμαι σιγουρος οτι θα το εκτιμησει πολυ κοσμος κι εκτος ελληνικης κοινοτητας και σιγουρα θα το ανεβασω στη Home page του site.

PS: Κερναω μπυρες και οσα σουβλακια θες για να φτιαξουμε και το δικο μου.
Old 11-30-2010, 01:02 AM
  #6  
Registered User

Thread Starter
 
maniatis's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Piraeus , Greece
Posts: 679
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Σε ευχαριστώ Μαριε! ΑκόΜα χρωσταω μια δυο φωτό να προσθέσω αλλά λόγω δουλειάς δεν έχω προλάβει να το κάνω.
Επίσης αυτές τις μέρες δουλεύω και την περίπτωση που κάποιος έχει μοντέλο 00-01 και έβαλε μετά κουκούλα με τζαμί.Αυτά τα αυτοκίνητα δεν είχαν καθόλου εγκατασταση, οπότε αυτή που αγοράζουν είναι διαφορετική απο των 02-03.
Μόλις ολοκληρώσω και αυτή την περίπτωση, θα τη συμπληρώσω στο ποστ ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τη μετατροπή για μοντέλα 00-03.
Old 11-30-2010, 09:44 AM
  #7  
Registered User
 
kotsampas's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Polygyros,Halkidiki.
Posts: 1,453
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by maniatis,Nov 30 2010, 02:02 AM
... θα συμπληρώσω στο ποστ ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τη μετατροπή για μοντέλα 00-03.
Old 12-07-2010, 02:56 AM
  #8  
Registered User

 
S2johnyK's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,801
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by maniatis,Nov 30 2010, 12:02 PM
Σε ευχαριστώ Μαριε! ΑκόΜα χρωσταω μια δυο φωτό να προσθέσω αλλά λόγω δουλειάς δεν έχω προλάβει να το κάνω.
Επίσης αυτές τις μέρες δουλεύω και την περίπτωση που κάποιος έχει μοντέλο 00-01 και έβαλε μετά κουκούλα με τζαμί.Αυτά τα αυτοκίνητα δεν είχαν καθόλου εγκατασταση, οπότε αυτή που αγοράζουν είναι διαφορετική απο των 02-03.
Μόλις ολοκληρώσω και αυτή την περίπτωση, θα τη συμπληρώσω στο ποστ ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τη μετατροπή για μοντέλα 00-03.
Ακόμα αυτή η γ@μημ3νη τελευταία φωτο???

Μανιάτη και μόνο για τον χρόνο που ασχολήθηκες σου αξίζουν πολλά μπράβο.
Keep up the good work
Old 08-08-2011, 12:30 PM
  #9  
Registered User

 
loftust's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Fareham, Hants
Posts: 9,236
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

Great write up!

Do you have a photo of the wires connected to the car harness?

This would help tremendously!
Old 08-09-2011, 03:55 AM
  #10  
Registered User

Thread Starter
 
maniatis's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Piraeus , Greece
Posts: 679
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by loftust
Great write up!

Do you have a photo of the wires connected to the car harness?

This would help tremendously!
Unfortunatelly, I don't have any.
This is the only remaining thing that I had to do but I never did it!
I can help you were to connect the cables.
The 2 green color cables of the switch should go in contacts 1 & 2 of car wire harness. Polarity doesn't matter.
The 2 black color cables of the switch should go in the middle, contacts 3 & 4 of car wire harnes. Polarity doesn't matter.
The 2 red color cables of the switch should go in contacts 5 & 6 of car wire harness. Polarity doesn't matter.
Contact numbers of car wire harness you can find on the 4th photo (2003 switch) of my first post.
You can also play with contacts unless you find the correct positions. Don't worry, you will not destroy anything in your car or the switch!
The following users liked this post:
rj.baker (11-08-2022)


Quick Reply: DIY AP2 defogger switch on AP1 wiring



All times are GMT -8. The time now is 09:41 AM.