Λιπαντικά - Καύσιμα - Χημικά Πρόσθετα Συζητηση σχετικα με λιπαντικα, καυσιμα και χημικα προσθετα

Μείωση κατανάλωσης καυσίμου

Thread Tools
 
Old 05-16-2011, 06:22 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Sportster's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,100
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Μείωση κατανάλωσης καυσίμου

Originally Posted by Sportster
εχω κανει 800χλμΧ2=1600 ανοιχτοσ στα 110~120χλμ/ωρα με μουσικη, με μερικα ανοιγματα και εκαψα 7λ/100χλμ. Για την ακριβεια υστερα απο τον υπολογισμο που εκανα το αποτελεσμα ηταν 6,97!!!
αυτο προ-κομπρεσσορα εποχη


Μεσα στην πολη μου εκαιγε γυρω στα 10λ, ενω τωρα ειναι 10,5λ αντε 11 με αρκετο βτεκ και πιεση, απλα δεν εχω κανει ταξιδι να δω ποσο εχει μειωθει σε ταξιδι η αυτονομια αν και περιοσσοτερο μεσα στην πολη με νοιαζει γιατι πια δνε κανω σχεδον καθολου ταξιδια ιδιως με το Σ.
Παραθετω ενα παλιο μου ποστ.

Οσο αναφορα για closed loop μεσω wideband, αυτα δεν επιτυγχανονται με παραλληλο. Αποψη μου παντα, αλλα εγω που φοραω ΑΕΜ και εχω κια wideband και εκατσα και το εψαξα και το δουλεψα σε closed loop δεν βρηκα ουσιαστικο οφελως, ιδιως μεσα στην πολη. Εκτος ετσι κι αλλιως δεν βγαινω πια με το S οποτε και δεν το εχω ψαξει, αλλα τα 7/100 που ειχα καψει σε ταξιδι μου φαινεται νουμερο toο good to be true. Και να το καταφερεις να το μειωσεις να το καταφερεις που?!?! στα 6,5?!? Αλλα πραγματα επηρεαζουν περισσοτερο την καταναλωση, οπως φορτιο που αντιστοιχα επηρεαζεται απο τριβες, βαρος αυτοκινητου κτλ. Οποτε νομιζω καλυτερα ασε τον μαμα εγκεφαλο και ελαφρυνε το οσο μπορεις.
απο εκει και περα υπαρχει η λυση υγραεριου, αλλιως μετα αλλαζεις αυτοκινητο.

Και να μην ξεχασω, μεσα σε ολα αυτα ειναι και ο τροπος οδηγησης που επηρεαζει πολυ, υποαρχουν ολοκληρες μελετες και τροποι που μπορεις να χρησιμοποιησεις για να δεις χαμηλη καταναλωση, και πραγματα τα οποια μερικοι απλα δεν γνωριζουν. ΠΧ ποσοι ξερουν απο εδω μεσα οτι οταν το αυτοκινητο επιβραδυνει με ταχυτητα δεν καιει ουτε σταλα!?? ενω οταν εχει νεκρα και πατας φρενο καις και βενζινη και φθορα μεγαλυτερη εχεις στα φρενα!??
Old 05-17-2011, 12:34 AM
  #2  
Registered User
 
gianic's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 51
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by Sportster
Οσο αναφορα για closed loop μεσω wideband, αυτα δεν επιτυγχανονται με παραλληλο. Αποψη μου παντα, αλλα εγω που φοραω ΑΕΜ και εχω κια wideband και εκατσα και το εψαξα και το δουλεψα σε closed loop δεν βρηκα ουσιαστικο οφελως, ιδιως μεσα στην πολη.
Δεν ημουν σαφης σ'αυτο εχεις δικιο. Θα χρησιμοποιησω την 0-1v simulated εξοδο απο wideband της zeitronix για να τροφοδοτησω το σημα του εγκεφαλου, οπου μπορεις να βγαλεις ελεγχομενη εξοδο για closed loop με ο,τι αναλογια θες.
Old 05-17-2011, 06:54 AM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Sportster's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,100
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

συνδεσε απλα εναν wideband και δες σε τι αναλογιες δουλευει σε cruising και σε wot, και μετα σκεψου αν θα μπεις σε διαδικασιες να ρυθμισεις.

Παντως ενημερωτικα, και επειδη το εψαξα πολυ, με εξοδο 0-5V που εχει ο wideband της ΑΕΜ που χρησιμοποιω, αλλα μου δειχνει το οργανακι αλλα διαβαζει ο εγκεφαλος, και συζηταμε παντα για πραγματα ιδιας εταιρειας τα οποια υποτιθεται ειναι plug n play. Τι εψαξα κι αλλαξα γειωσεις, τι αλλαξα το βισμα του wideband στο χταποδι, τι το ρυθμισα με τις οδηγιες της ΑΕΜ, τι το ρυθμισα με αλλες μεθοδους, ποτε δεν καταφερα να ειναι απολυτα σωστο, αλλα διαβαζε μονο του το οργανακι, αλλα 'εβλεπε' ο εγκεφαλος. Οι λογοι διαφοροι, αντιστασεις, καλωδια, θερμοκρασιες, θεση wideband, κτλ κτλ, αλλα το αποτελεσμα και η ουσια ειναι οτι:

η μαμα η χαρτογραφηση ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ιδιως σε cruising, μονο σε WOT και σε περιπτωσεις οπου χρησιμοποιεις τεστ πιπε κτλ θα ηταν ισως καλο να βαλεις εναν standalone για να το στεγνωσεις ψηλα, και να το κανεις πιο πλουσιο στις μεσαιες.

Αν αποφασισεις να το ψαξεις περαιτερω, απλα θα καταληξεις εκει που κατεληξα κι εγω το πιο πιθανο. Αλλιως θα ειχε βαλει η μαμα η χοντα εναν wideband, και θα το διαφημιζε ως το αυτοκινητο που οτι και να του βαλεις πανω αυτορυθμιζεται και καιει σε cruising σαν υβριδικο. Σαν ιδεα ειναι φοβερο, στην πραξη ομως ειναι λιγο πιο πολυπλοκα τα πραγματα.
Old 05-17-2011, 03:45 PM
  #4  
Registered User
 
gianic's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 51
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Ρε συ Sportster μιλαμε για διαφορετικα πραγματα. O wideband της ΑΕΜ δεν βγαζει simulated narrowband 0-1v εξοδο οωπς ο zeitronix. Συνεπως δεν μπορεις να ρυθμισεις το closed loop του STOCK εγκεφαλου. Σε ολους τους εγκεφαλους του κοσμου ετσι δουλευει το closed loop. Δηλαδη σε φαση cruising και ρελαντι o εγκεφαλος λαμβανει υποψιν του το σημα του narrowband και κανει μικρορυθμισεις στο βασικο χαρτη ve που εχει δημιουργησει ο κατασκευαστης με μεταβλητες στροφες και φορτιο. Ολοι οι εγκεφαλοι σε ολα τα αυτοκινητα σε cruising και ρελαντι δουλευουν γυρω απο το 14.7:1 . Η μαγκια ειναι να το κανεις δουλεψει λιγο φτωχυτερο χωρις misfires και χασιμο δυναμης. Επαναλαμβανω, Δεν μιλαμε για open loop και WOT.

Δεν θα ασχοληθω με αγραφο στο s2000. Θα βαλω e-manage και θα φτωχυνω τα μειγματα εφ'οσον βεβαια παιρνουν φτωχυμα.

Το προβλημα που λες με τη διαφορα τιμης στο οργανακι και τον αγραφο το εχουν ολοι οι αγραφοι. Mην τρελαινεσαι.
Old 05-18-2011, 02:13 PM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
Sportster's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,100
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Για καταναλωση καυσιμου μιλαμε οποτε δεν νομιζω να ξεφευγει.

@gianic
Για το ιδιο πραγμα μιλαμε και επαναλαμβανω. Οι wideband βγαζουν 0-5V, και αυτο παλι το νουμερο επηρεαζεται απο πολλες παραμετρους και ως αποτελεσμα ειναι ο εγκεφαλος ο αγραφος, ιδιας μαρκας, που υποτιθεται δουλευει PnP με τον συγκεκριμεννο wideband να μην διαβαζει τα ιδια λογο, αντιστασεων καλωδιων, γειωσεις, θεση σενσορα στο χταποδι κ.ο.κ.
Επαναλαμβανεις οτι θα βαλεις εναν simulated narrowband 0-1V, που εχει δηλαδη το 1/5 του ευρους ενος wideband σε voltage και θα ρυθμισεις εργοστασιακο εγκεφαλο Χοντα σε closed loop και θα παρεις και εναν παραλληλο να το φτωχυνεις εκει που παιρνει.
Αφου γινονται ολα αυτα με εναν παραλληλο, γιατι πιστευεις οτι ολοι λενε οτι δεν μπορουν να ρυθμισουν με E manage αξιοπιστα και συστινουν ΑΕΜ, Haltech, Hondata κλπ?!
Και υπαρχει και ενας βασικος λογος που αγνοεις, εκτος απο 14.7 stoichometry δηλαδη, τα ιδια τα manual ολων των wideband και εγκεφαλων σου λενε να μην τα εμπιστευεσαι... και να παιζεις σε open loop. και αντε καλα οταν παιζεις σε κατω απο 14.7 οποτε και πιο πλουσιο, στο 16-17 που ομως εσυ σκεφτεσαι τα πραγματα ειναι αρκετα πιο επιφοβα.

Για να μην επιμηκυνουμε την συζητηση χωρις ιδιαιτερο νοημα αναλυοντας τις γνωσεις μας σε θεωρητικο και πρακτικο επιπεδο, εγω πιστευω πως δεν ειναι εφικτο, η για να το θεσω καλυτερα, πιστευω πως δεν θα καταφερεις να βγαλεις ουσιαστικο αποτελεσμα και χανεις αδικα τον καιρο σου, αν πιστευεις το αντιθετο, αφου το κανεις πραξη με επιτυχια θα χαρω πολυ να διαβασω πως το καταφερες αντι να αντιπαραθετεις γνωσεις περι λειτουργειας εργοστασιακων, παραλληλων και αγγραφων EMS.

Φιλικα
Ανδρονικος
Old 05-18-2011, 05:43 PM
  #6  
Registered User
 
gianic's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 51
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Εμενα μου αρεσει η συζητηση εστω και θεωρητικη για την ωρα.

Γιατι δεν γνωριζουν τα κουσουρια του emb. Προσωπικα εχω ρυθμισει πανω απο 15 αυτοκινητα με e-manage (mx-5 ατμοσφαιρικα και κυριως turbo και imrpeza) κανενα δεν ειχε το παραμικρο προβλημα και κανεις δεν γυρισε να μου πει οτι πηγε κατι λαθος. Σταθερα μειγματα χειμωνα-καλοκαιρι και knock on wood 0% ποσοστο σπασιματος. Μιλαμε ακομα και για περιπτωσεις τετραπλασιασμου της ιπποδυναμης (400+)

Θα μου πεις αλλο το miata αλλο το s2k. Συμφωνω. Ομως η λογικη του management δεν αλλαζει. Το miata μου δουλευε σε closed loop 16.5:1 εξαιρετικα. Μπορει το s2k να μη γουσταρει αυτη την αναλογια και να κανει misfires και να χανει σημαντικη δυναμη,μπορει και οχι. θα το δω με τα ματια μου και θα το αναλυσω εδω περα να εισαι σιγουρος γι'αυτο!

Ο e-manage δεν βρισκω λογο να μη δουλεψει στο s. Ρυθμιζει το advance με ακριβεια σε οποιο σημειο θες του χαρτη και κοβει και αφαιρει καυσιμο σε οποια συνθηκη χρειαζεται μεσω του map adjustment. Θα υπαρξει feedback συντομα. Προς το παρων ειμαι στην αναζητηση pnp πλεξουδας γιατι θελω να ειναι pnp το συστημα χωρις να χρειαστει να κοψω και να ραψω την πλεξουδα.

Δεν θα βαλω simulated narrowband. Το zeitronix βγαζει εξοδο simulated narrowband εξοδο. Δηλαδη παιρνει το ευρος 0-5 και το μετατρεπει σε 0-1v για να το διαβαζει ο stock εγκεφαλος. Δοκιμασμενα δουλευει αριστα. Δεν εχει αλλωστε λογο να μη δουλεψει.

Επισης 16-17:1 εφοσον δεν βαραει πυρακια και δεν κανει misfires(που δυσκολα βαραει ουτως η αλλως ενα μοτερ σε χαμηλα φορτια) γιατι ειναι επιφοβο; Προσεξε. Δεν μιλαω για wot, αλλα για cruising και part throttle.

Επισης κατι αλλο. Ρυθμιζεις το αυτοκινητο μονος σου ή στο ρυθμίζουν;
Old 05-18-2011, 10:46 PM
  #7  
Registered User

 
Nabu's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Far far away...
Posts: 8,561
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Μπορείτε να συνεχίσετε την κουβέντα σας εδώ
Old 05-19-2011, 12:52 PM
  #8  
Registered User
Thread Starter
 
Sportster's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,100
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Για Σ οι παραλληλοι ειναι μονο για ατμοσφαιρικη βελτιωση, για FI δεν ενδικνονται γιατι α) για καποιο λογο που εχει να κανει με συνδεσμολογια, πιεση - σενσορεσ κτλ που δεν ξερω να σου αναλυσω περαιτερω μιας και δεν ασχοληθηκα παρα προχωρησα σε ΑΕΜ, ο μαμα εγκεφαλος παει να διορθωσει και μπλεκονται τα πραγματα, β) δεν εχει τα ιδια καλα αποτελεσματα που εχει ενας ΑΕΜ που ειναι και PnP απο την φυση του.
Αυτα δεν τα λεω εγω απο προσωπικη πειρα, αλλα τα λενε ανθρωποι που ασχοληθηκαν ρυθμιζοντας με Emanage blue - Ultimate και ΑΕΜ και Hondata (σε S2000 που ασχοληθηκα να μαθω). Εγω διαβαζοντας και ακουγοντας την αποψη τους προχωρησα απευθειας σε ΑΕΜ.

Το αμαξι μου το ρυθμισε αρχικα ο gzob aka Geartech και γνωστος σε ολους Ζομπολας με ΑΕΜ και κομπρεσσορα. Απο εκει και περα και με την προσθηκη ενος wideband καθισα και 'επαιξα' αρχικα κανοντας μικρορυθμισεις και κατεληξα να χρησιμοποιω 'υπο ορους' βεβαια closed loop, το γνωστο στον ΑΕΜ O2 control feedback. Δοκιμασα αρκετα σεναρια με καποιους περιορισμους ασφαλειας για part throttle παντα μετρωντας αντιστοιχα οικονομια στο καυσιμο. Το αποτελεσμα ηταν οτι δεν ειδα καποια μετρησιμη διαφορα. Βεβαια δεν κανω ταξιδια παρα μονο κινουμαι μεσα στην πολη οποτε και η οποια επιδραση σε cruising θα ηταν ετσι κι αλλιως μικρη. ακομα ομως και σε ενα ταξιδι που εισαι σταθερα ας πουμε σε κατασταση cruising, οταν με τον μαμα εγκεφαλο επιτυγχανεις με ενα 2λιτρο μοτερ 7 λιτρα στα 100, ποσο μπορεις να το στεγνωσεις για να δεις αρκετα χαμηλοτερα?! Η απαντηση ειναι πιστευω οτι ειναι τοσο μικρη η διαφορα και μαλιστα μονο υπο συνθηκες που δεν αξιζει να ασχοληθεις.

To miata απεναντιας με το μοτερ ουτε καν το 1.8 αλλα το 1,6 δηλαδη το ΝΒ (ασ μην πουμε για ΝΑ) καιει οσο και ενα Σ!!! Με μικροτερο βαρος μικροτερο κυβισμο, μικροτερες ζαντες κτλ, οποτε φανταζομαι οτι το εχουν πνιγμενο στο καυσιμο απο μαμα και παιρνει αρκετο στεγνωμα...

Μπορει το 16-17 να μην ειναι επιφοβο οταν ειναι οντως 16-17, αλλα αυτο που σου εγραψα και στο προηγουμενο μου ποστ ειναι οτι ακριβια υπαρχει μονο σε stoichometry, και δεν ειναι κατι που το λεω εγω αλλα ολα τα μανουαλ, οποτε και το 16-17 που πιστευεις εσυ οτι ειναι γιατι διαβαζει αυτο απο το οργανο μπορει και να ειναι πιο κοντα στο 18, και μπορει και παλι να μην δημιουργει προαναφλεξεις γιατι το εχεις ρυθμισει σε τετοιες αναλογιες σε χαμηλο φορτιο, αλλα δεν ειναι και συνιστωμενη κατασταση και σιγουρα δημιουργει διαφορα προβληματα.

Με το καλο να κανεις την προσπαθεια σου μιας και φαινεται οτι δεν θα μεινεις σε λογια και να δουμε τα αποτελεσματα. Ιδιως αν μεινεις ατμοσφαιρα ο emanage θα σε καλυψει μια χαρα και θα μπορεσεις να χαρεις και να εξερευνησεις το αυτοκινητο σου δινοντας ταυτοχρονα και στο ελληνικο φορουμ-κοινοτητα τροφη για συζητησεις σε ενα κομματι του φορουμ που λιγοι εκ των μη επαγγελματιων ασχολουνται.

ΥΓ αντι να μπλεκεις με πλεξουδες κτλ, δωσε τον μπλου και παρε ενα ΑΕΜ απο Αμερικη τωρα που εχει και καλη ισοτιμια, ιδιως αν εχεις στο μυαλο σου να συνεχισεις με FI.
Old 05-19-2011, 04:24 PM
  #9  
Registered User
 
gianic's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 51
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Δεχομαι την καλοπροαιρετη κριτικη σου στις σκεψεις μου, επειδη εχεις ασχοληθει προσωπικα.

Eχω σκοπο να προχωρησω σε FI με το s2k.
Αυτος ηταν κι ο λογος που το πηρα αρχικα κι αφησα το miata. Σιγουρα ακουγεται ιεροσυλια για μερικους αλλα για μενα η βελτιωση και η μετατροπη ενος NA κινητηρα σε turbo αποτελει προκληση που προσωπικα με κ@βλωνει!

Οσο για το e-manage αν δω οτι δεν την παλευει σιγουρα θα το παρατησω. Δεν το εχω σε τιποτα να προχωρησω σε αγραφο. Εξαλλου εχει ισχυρη μεταπωλητικη αξια που δεν με αγχωνει το γεγονος να χασω τα λεφτα μου.

Παντως η αποψη για τo e-manage επικρατει στα περισσοτερα αυτοκινητα. Οτι ειναι δηλαδη κουκουρουκου και ρυθμιση στο περιπου. Ετσι λενε και οι μεγαλυτεροι προγραμματαδες στην Ελλαδα. Εγω το εζησα με τα ματια μου το εργο και κατι τετοιο δεν ισχυει σε καμια περιπτωση. Θελει ρυθμιση, μερακι και προσωπικες ωρες ασχολιας.

Προς το παρον for the record ειμαι στην αναζητηση τουρμπινας. Τα περισσοτερα περιφερειακα τα εχω βρει μιας και τα περισσοτερα τα φτιαχνω μονος μου. (σωληνωσεις, dp, παροχές λαδιου/νερου)
Old 05-19-2011, 11:00 PM
  #10  
Registered User

 
Nabu's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Far far away...
Posts: 8,561
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by gianic
Οσο για το e-manage αν δω οτι δεν την παλευει σιγουρα θα το παρατησω.
Εμένα προσωπικά μου αρέσει να βλέπω άτομα να θέλουν να αποδείξουν πράγματα που πάνε ενάντια στα συνηθισμένα (είναι η φύση μου τέτοια) αλλά στο συγκεκριμένο θέμα με τον E-manage νομίζω ότι δεν πρόκειται γίνει κάτι τέτοιο.

Δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο που όλη η κοινότητα, όχι μόνο Ελληνική αλλά παγκόσμια, προτιμά την χρήση ΑΕΜ & Hondata (VSA) ενώ η χρήση των Greddy αποφεύγεται απο την πλειοψηφία.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει όμως Γιάννη είναι το εξής. Τον εγκέφαλο τον θες για να κόψεις καύσιμο μόνο ή τον θες και για αλλαγή των χαρτών (μελλοντικό τούρμπισμα που λες)?


Quick Reply: Μείωση κατανάλωσης καυσίμου



All times are GMT -8. The time now is 01:23 PM.