Γενικά Θέματα εκτός S2000 For all Off Topic posts

Καπνισμα τελος απο αυριο

Thread Tools
 
Old 09-30-2010, 10:23 PM
  #61  
Moderator

Thread Starter
 
energetic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe
Posts: 30,033
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Από σήμερα …παφ και τάλιρο!

Η περίοδος χάριτος για τους καπνιστές έληξε. Από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, αρχίζει και ουσιαστικά η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα μας, με τους ελεγκτές να επιστρατεύουν πια, εκτός από το χαμόγελό τους και τις συστάσεις για σβήσιμο του τσιγάρου, και τα μπλοκάκια για να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Το τσιγάρο «εξοστρακίζεται» από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας, τα μέσα και τους σταθμούς μαζικής μεταφοράς, τους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, αρχίζει η κατασταλτική δράση του ελεγκτικού μηχανισμού: το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και οι Επόπτες υγείας θα επιβάλλουν παραδειγματικά πρόστιμα στους παραβάτες, τόσο στους πολίτες καπνιστές όσο και στους υπεύθυνους διαχείρισης όλων των προαναφερθέντων χώρων. Επιπλέον, έχουν λάβει οδηγίες από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να προχωρούν -καταρχάς - και σε αυστηρές συστάσεις στην περίπτωση που εντοπίζουν καπνιστές οδηγούς με ανήλικους παιδιά μέσα στο όχημά τους.

Κλιμακωτά πρόστιμα

Το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές, ανάλογα με τον χώρο της παράβασης, - πχ χαμηλότερο πρόστιμο (50 ευρώ) θα επιβάλλεται στους θαμώνες καφέ, μπαρ, εστιατορίων κα. και υψηλότερο, 100 ευρώ, στους παραβάτες που εντοπίζονται σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα σχολείο.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που θα εντοπίζονται με αναμμένο τσιγάρο προβλέπονται και κλιμακωτές πειθαρχικές ποινές, από επίπληξη μέχρι διαθεσιμότητα, οι οποίες θα προσμετρώνται κατά την εξέλιξή τους στην ιεραρχία.

Πρόστιμα κατά περίπτωση προβλέπονται και για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ή συναφών χώρων ή γενικώς των προσώπων που είναι κατά το νόμο υπεύθυνα για έναν χώρο, όπως πχ σταθμάρχης για τους σταθμούς του μετρό ή ο διευθυντής μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ο εργοδότης σε περίπτωση ιδιωτικού χώρου εργασίας. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 500 ευρώ και θα φτάνουν σε περίπτωση υποτροπών μέχρι και 10.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα σε κάθε υποτροπή διπλασιάζονται ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην τέταρτη υποτροπή σφραγίζονται προσωρινά για δέκα ημέρες και στην τέταρτη υποτροπή γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

15νθήμερη προθεσμία πληρωμής του προστίμου

Από την στιγμή που ο ελεγκτής επιβάλλει το πρόστιμο, ο παραβάτης θα έχει 15νθήμερη προθεσμία για να το αποπληρώσει - εάν το πληρώσει μέσα στο διάστημα αυτό θα έχει σημαντική μείωση της αξίας του. Σε διαφορετική περίπτωση η οφειλή θα βεβαιώνεται από την αρμόδια ΔΟΥ. Ανά δίμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει στις ελεγκτικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών την συγκεντρωτική κατάσταση των οφειλετών ώστε ο καταλογισμός των επόμενων προστίμων να γίνεται με βάση αυτή τη λίστα.


Πού απαγορεύεται το κάπνισμα

-Σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ταβέρνες και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
-Στους κινηματογράφους και τα θέατρα
-Στα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα
-Στα εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα
-Σε όλους τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, πχ αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, τρένα
-Σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα
-Σε όλους τους ιδιωτικούς χώρους εργασίας
Old 10-08-2010, 05:16 PM
  #62  
Registered User

 
george.alex's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: odos xwrafia arithmos agkathia
Posts: 452
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by gre165-makis,Sep 1 2010, 02:49 PM
Εναντι τσιγαρου θα λιωσει στα ξυδια ο λαος..
πω ωω μου θυμισες ρε μακη το '00 δουλευα σε ενα καφε και αποφασισα να κοψω το φουντωμα. το εκοψα για 4 ημερες τοτε.
ενω δουλευα πασο κιολας ειχα πιει 11 αμστελακια μεσα σε ενα 2ωρο μιλαμε! πανε αυτα τωρα ομως γιατι φετο αποκριες που ξαναμπηκα πισω απο τη μπαρα δεν επιτρεπανε ουτε νικοτινη ουτε ξυδι. και με μπλουζακι stuff του μαγαζιου σε αντιθεση με το ξεμπούρδελο τη χερσονησσο που σερβιρεις βοθρονερο στον ιρλανδο με τσιγαρο στο στομα και σταχτη απο τη τσιγαρια σου στο βοθρονερο του και γουσταρει κιολας (ξερει ο religion)!
περασμενα μεγαλεια διηγωντας τα να κλαις
αααααααχχχ τα λυπαμαι τα newton θα ζησουν ελευθερη ζωη μεσα σε χρυση φυλακη.

γιατι ως γνωστον οσο περισσοτεροι νομοι βγαινουν

τοσο πιο πολυ περιοριζεται η ελευθερια μας

και τοσο πιο μιζερη γινεται η ηδη μιζεριασμενη μιζερη ζωουλα μας

Old 10-15-2010, 05:09 AM
  #63  
Moderator

Thread Starter
 
energetic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe
Posts: 30,033
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Τα τασάκια... ξανάρχονται

Δραματική πτώση του τζίρου επικαλούνται οι εστιάτορες, μετά και την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα, και προειδοποιούν ότι από την Κυριακή θα τοποθετήσουν εκ νέου τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη χρονική περίοδο που πάει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Σε μια περίοδο που οι τζίροι των μαγαζιών έχουν αγγίξει και έχουν ξεπεράσει το 50%, δεν μπορεί να σε υποχρεώσει κανένας να εφαρμόσεις έναν αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος, με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε μείωση του τζίρου 25%. Αν στα 50 προσθέσουμε και τα 25 έχουμε τελειώσει» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Τσάκος.

Και συμπλήρωσε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Θα βάλουμε τα τασάκια σε όλα τα τραπέζια. Ξέρουμε ότι μπορούν να μας κλείσουν, ούτως ή άλλως θα κλείσουμε, γι’ αυτό θέλουμε να τους δώσουμε τα κλειδιά, να πληρώνουν τα ενοίκια, τη ΔΕΗ, το ΦΠΑ, τους δήμους, τα πάντα. Να δούμε και τι θα κάνουν με τους 400.000 εργαζομένους στο χώρο εστίασης. Από τη Δευτέρα εδώ είμαστε και περιμένουμε να έρθουν να τους δώσουμε τα κλειδιά».
Old 10-15-2010, 06:16 AM
  #64  
Registered User
 
actinf's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Moscow
Posts: 1,761
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Έτσι και αλλιώς οι περισσότερες καφετέριες έχουν τασάκια κανονικά. Δεν τα βγάλανε ΠΟΤΕ. Αφού ξέρουν ότι είναι άλλος ένας νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, όπως τόσοι άλλοι σε αυτή τη χώρα.
Με την ίδια ευκολία που διπλοπαρκάρεις, που βάζεις παράνομα xenon φώτα που τυφλώνεις τον άλλον, που αγοράζεις χωρίς απόδειξη για να πετύχεις καλύτερη τιμή κλπ κλπ, με την ίδια ευκολία καπνίζεις σε κλειστό χώρο.
Είναι το ίδιο αστείος ο νόμος, με τον νόμο για τις παράνομες πινακίδες. Σαν σήμερα θυμάμαι που λέγανε ότι θα καθαρίζανε την μαραθώνος για να γίνει ο αγώνας. Ε π@π@ρι@. Βγάλανε καμιά 30αρια, και έχει άλλες 3000...
Βαρέθηκα να ακούω για νόμους που δεν εφαρμόζονται. Σκ@το-χώρα.
Old 10-16-2010, 04:29 AM
  #65  
Registered User

 
blondie_s2k's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Wonderland
Posts: 7,407
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Κι όμως..σε πληροφορώ οτι χθές είχα πάει σ ενα μαγαζί στον Πειραιά να πάρω καφέ και μου έλεγε η κοπελιά οτι έχουν λυσάξει στους ελέγχους και στα πρόστιμα. Μπορεί βέβαια στον Πειραιά να την να την έχουν δει κάπως..δεν ξέρω..
Old 10-16-2010, 05:29 AM
  #66  
Registered User
 
actinf's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Moscow
Posts: 1,761
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Τι να πω βρε Ισμήνη...
Σε Αγ. Παρασκευή, Πολιτεία, Κηφισιά πάντως ποτέ δεν σταμάτησαν να έχουν τασάκια...
Old 10-16-2010, 09:38 AM
  #67  
Registered User

 
blondie_s2k's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Wonderland
Posts: 7,407
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Παντως, διαβαζα πριν πως εχουν ξεσηκωθει οι ιδιοκτητες εστιατοριων, καφε κλπ και δηλωσε ο εκπροσωπος τους πως θα ξαναβαλουν τα τασακια στα τραπεζια (οποιοι τα ειχαν βγαλει τελος παντων..) γιατι ειχαν που ειχαν τεραστια πτωση στα μαγαζια τους τωρα με την κριση, ηρθε κι αυτο με το τσιγαρο και τα χουν δει ολα.


http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6074...po-tin-kuriaki/
Old 01-03-2011, 10:41 PM
  #68  
Moderator

Thread Starter
 
energetic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe
Posts: 30,033
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Οταν λεμε οτι στην Ελλαδα ζουμε και αλλαζουν τα παντα συνεχως λογω ανεπαρκειας. Μονο για καθε 6μηνο επανεξεταση ειναι ικανο αυτο το κρατος.

Επανεξετάζεται ο αντικαπνιστικός νόμος - Ψάχνουν την έξοδο στο τούνελ του… καπνού!

«Εγκλωβισμένη» στις αναθυμιάσεις από το σύννεφο καπνού, που απλώνεται πια πυκνό σε όλη τη χώρα διαπερνώντας το (θεωρητικά) ασφυκτικό πλαίσιο των απαγορεύσεων του αντικαπνιστικού νόμου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητεί επειγόντως «οδό διαφυγής».

Έπειτα από την πλήρη αποτυχία της τρίμηνης εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων που είναι κοινός τόπος στις διαπιστώσεις των αρμοδίων φορέων του υπουργείου Υγείας, διερευνώνται πλέον εναλλακτικοί τρόποι, πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί, σε ό,τι αφορά την ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία.

Το ισπανικό μοντέλο

Την ώρα που στην Ισπανία αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα η προστασία της δημόσιας υγείας, ιδίως δε των ατόμων που εργάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, και τίθεται σε εφαρμογή ένας ακόμη πιο σκληρός νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στην Ελλάδα της (υποτιθεμένης) καθολικής από 1ης Οκτωβρίου 2010 απαγόρευσης του τσιγάρου οι καπνιστές συνεχίζουν να επιδίδονται αρειμανίως στην αγαπημένη τους συνήθεια σε όλες τις απαγορευμένες βάσει του νόμου «ζώνες».

Η εορταστική περίοδος ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πιο προκλητικό τρόπο ότι ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει ισχυρός και αυστηρός μόνο επί χάρτου. Σε όλα τα μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους διασκέδασης το κάπνισμα ήταν σχεδόν… επιβεβλημένο, οι θαμώνες το θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτο «δικαίωμά» τους και αρνούνταν να συνεργαστούν με τους ελάχιστους… τολμηρούς υπεύθυνους καταστημάτων που θύμιζαν ότι το κάπνισμα απαγορεύεται στους κλειστούς δημόσιους χώρους και ο περιβόητος ελεγκτικός μηχανισμός απλώς ανύπαρκτος.

Στο μικροσκόπιο και πάλι οι διατάξεις του νόμου

Έπειτα από τις θλιβερές αυτές διαπιστώσεις που σχετίζονται τόσο με ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας της χώρας, όσο και με το θέμα αυτής καθεαυτής της τήρησης του νόμου, η επανεξέταση του αντικαπνιστικού νόμου θεωρείται μονόδρομος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, η οποία θα επικεντρωθεί σε ζητήματα ουσιαστικής και πραγματικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Την ομάδα θα συντονίζουν οι αντίστοιχοι γενικοί γραμματείς των αντίστοιχων υπουργείων, με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο να έχει τον «πρώτο λόγο».

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Υγείας υπεραμύνονται των δικών τους ενεργειών σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των αντικαπνιστικών μέτρων. Επικαλούνται, λόγου χάρη, τροπολογία βάσει της οποίας θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους για το κάπνισμα και οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Μέχρι σήμερα, οι επονομαζόμενοι και «Ράμπο της Υγείας» διενεργούσαν ελέγχους σε δεύτερο βαθμό, δηλαδή μόνο σε περίπτωση υποτροπής κάποιου ιδιώτη ή καταστήματος ή υπηρεσίας και δεν μπορούσαν να «κόβουν» κλήσεις και πρόστιμα. Σημειώνεται ωστόσο ότι η τροπολογία παρότι έχει εξαγγελθεί πολλάκις, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Ευθύνες και στους δημοτικούς άρχοντες

Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Υγείας στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα δυσεξήγητα σε ό,τι αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο- παρωδία επικαλούνται τις δημοτικές εκλογές και τις αλλαγές σκυτάλης στους δήμους. «Ήταν αστοχία ότι συνέπεσε το τρίμηνο εφαρμογής του νόμου με τις δημοτικές εκλογές. Δεν υπήρχε προθυμία για τη διενέργεια ελέγχων από πλευράς της Δημοτικής Αστυνομίας. Κανείς δήμαρχος δεν ήθελε να δυσαρεστήσει και να προκαλέσει τους ψηφοφόρους τους, είτε καταστηματάρχες είτε πολίτες, δίνοντας εντολές για ελέγχους και πρόστιμα» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Αυτή η τακτική συνεχίστηκε ατύπως και σιωπηρά μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου από πολλούς απερχόμενους δημάρχους που άναβαν έτσι το «πράσινο φως» για επιχειρηματίες και καπνιστές ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι το κάπνισμα. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο έγιναν μόλις 139 έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία και επιβλήθηκαν 38 πρόστιμα.

Θολή η εικόνα των ελέγχων

Τον τουλάχιστον χαλαρό, αν όχι αδιάφορο, τρόπο που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες των δήμων –όπου σημειωτέον βρίσκεται η καρδιά του ελεγκτικού μηχανισμού, η Δημοτική Αστυνομία- την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μαρτυρά το γεγονός ότι ελάχιστες τροφοδοτούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς όχληση των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας με τα στοιχεία των ελέγχων.

Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Υγείας έχει εικόνα για τους ελέγχους μέχρι τον μήνα Νοέμβριο και για τέσσερις μεγάλους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από την 1η Οκτωβρίου 2010 που ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 6.346 έλεγχοι κυρίως σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Περίπου οι μισοί έλεγχοι ( 3.235) έχουν γίνει στην Αθήνα, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και το Ηράκλειο. Η πλειοψηφία των ελέγχων αφορά καφέ –μπαρ (ποσοστό 66%), εστιατόρια (15% ), δημόσιες υπηρεσίες (4%), νοσοκομεία ( 1% ), αναψυκτήρια (13% ) και σχολεία (1% ).

Συνολικά, έχουν επιβληθεί το διάστημα αυτό πρόστιμα ύψους 160. 400 ευρώ. Η μερίδα του λέοντος των προστίμων καταλογίστηκε στη Θεσσαλονίκη (57. 650 ευρώ) και ακολουθεί η Αθήνα με 52.550 ευρώ, ο Πειραιάς με 42. 400 ευρώ και το Ηράκλειο (7.800 ευρώ). Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί είναι της τάξεως των 1.200 ευρώ και αφορά υπευθύνους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πειραιά.


Εμενα παντως μ'αρεσει η φωτογραφια του αρθρου κι ας μη καπνιζω.


Old 01-18-2011, 03:26 AM
  #69  
Moderator

Thread Starter
 
energetic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe
Posts: 30,033
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Βρε καλα λεω οτι καθε τοσο θα λενε οτι θελουν!

Πριν μερικες μερες ελεγαν αυτα...

«Ναι» στο κάπνισμα μαζί με αλκοόλ και μηνιαίο φόρο λέει η κυβέρνηση στα καταστήματα]

Και τωρα λενε τα παρακατω...

Το κάπνισμα απαγορεύεται, ο νόμος θα εφαρμοστεί!

Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος και την πλήρη εφαρμογή του νόμου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης, ότι στον ελεγκτικό μηχανισμό προστίθεται το σώμα επιθεώρησης εργασίας. Όπως είπε, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα και θα φέρνουν κάθε αρμόδιο φορέα ενώπιον των ευθυνών του.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο ειδικό τέλος τσιγάρου τονίζοντας: «Οι προτάσεις μου δεν έγιναν δεκτές».

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
fotakis87
Γενικά Θέματα εκτός S2000
1
03-17-2008 12:50 AM
kwn/nos s2000
Γενικά Θέματα εκτός S2000
0
07-12-2007 10:42 PM
S_DRIFTER
Γενικά Θέματα εκτός S2000
2
04-05-2007 06:41 AM
ThanasiS2K
Γενικά Θέματα εκτός S2000
13
01-24-2007 06:13 AM
Taseas
Γενικά Θέματα εκτός S2000
5
11-14-2006 02:10 PM



Quick Reply: Καπνισμα τελος απο αυριο



All times are GMT -8. The time now is 01:50 AM.