Γενικά Θέματα εκτός S2000 For all Off Topic posts

Ψυχο-προβληματισμοί Part 1

Thread Tools

Old Dec 1, 2009 | 11:05 PM
Nabu's Avatar
Registered User

From: Far far away...
Default Ψυχο-προβληματισμοί Part 1

Σε συζήτηση που είχα προχθές με NTZ, Gremaki μου δημιουργήθηκε μια απορία αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι "συζητησιμο" είναι κάτι τέτοιο ή ακόμα και αν έχει προοπτικές ανάπτυξης σε μια ωραία κουβέντα.

Δεν ξέρω αν μπορώ καν να το βάλω σε μια ερώτηση.

"Τι έννοια έχει για εσάς ένα πισωκίνητο αυτοκίνητο, πως διαχωρίζεται στην οδήγηση του απο ένα μπροσθ/το και ποιο θεωρείται ότι είναι το πράγμα που πρέπει να αλλάξετε προκειμένου να το οδηγήσετε όσο τον δυνατόν αποτελεσματικότερα?"

Για να εξηγηθώ λιγάκι περισσότερο.
Δεν με νοιάζει να βγει κάποιος και να μου ποστάρει κάποιο e-book με την απόλυτη θεωρία πίσω απο κάποια παρόμοια ανάπτυξη θεωρίας με αυτό που έχω βάλει πιο πάνω. Περισσότερο με νοιάζει να δω πως ο καθένας απο εμάς (χρήστες πισωκίνητων γρήγορων αυτοκ/των) εκλαμβάνει την ιδιότητα του αυτή. Να έχει δηλαδή την κίνηση στους πίσω τροχούς.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι απο εμάς την φυσική πίσω απο την μηχανική αυτή ή μήπως διαβάζουμε ακόμα προηγούμενα κεφάλαια της ζωής μας (βλ.προσθιοκίνητα αυτοκ/τα)?

Τι είναι αυτό που αναγνωρίζετε ότι θα έπρεπε να αλλάξετε προκειμένου να προσαρμοσθείτε στα νέα δεδομένα και ποια είναι τα εμπόδια που βλέπετε στην επίτευξη αυτου του στόχου?

Είμαι σίγουρος ότι θα προκειψουν και πολλά ακόμα πράγματα κατά την διάρκεια της συζήτησης και είμαι αρκετά περίεργος να διαβάσω τι έχετε να πείτε γύρω απο αυτό.

(Κάτι μου λέει ότι ο General_Lee θα σκάσει μύτη πάλι )

ΠΡοσπαθείστε να μην το πεθάνουμε και αυτο το τόπικ παρακαλώ. Υπάρχουν άλλα κιάλλα να οργιάσετε.

Κωνσταντίνος
Reply
Old Dec 1, 2009 | 11:14 PM
ThanasiS2K's Avatar
Registered User

Ρε nabu πρωινιατικα .......
Reply
Old Dec 1, 2009 | 11:24 PM
leftis's Avatar
Registered User

From: The weasel's nest

Nabura δεν ξερω τι να απαντησω. Διαβαζω και ξαναδιαβαζω το post σου αλλα μαλλον δεν εχω καταλαβει ακριβως τι ρωτας. Θες την γνωμη μας για τα πλεονεκτηματα του πισωκινητου, τις διαφορες στο οδηγικο στυλ, τι αλλαξαμε στον τροπο οδηγησης, γιατι επιλεξαμε πισωκινητο?
Reply
Old Dec 1, 2009 | 11:26 PM
ThanasiS2K's Avatar
Registered User

Επιλεξαμε πισωκινητο γιατι ειμαστε καγκουρες και θελουμε να μπαινουμε με τις πορτες.
Reply
Old Dec 1, 2009 | 11:31 PM
leftis's Avatar
Registered User

From: The weasel's nest

Ελα ρε, αφου ζητησε να μην του το χαλασουμε το θεμα, μην ειστε κι εσεις....
Reply
Old Dec 1, 2009 | 11:40 PM
Nabu's Avatar
Registered User

From: Far far away...

Χμ, ίσως να μην είναι αρκετά ξεκάθαρο τότε.

Πιο συγκεκριμένα...

όχι δεν με νοιάζει το γιατί ο καθένας επέλεξε πισωκίνητο αυτοκ/το.
Άλλος θέλει να κάνει παντιλίκια για να δείχνει κουλ, άλλος μπορεί απλά να ήθελε ένα συγκεκριμένο αυτοκ/το και απλά να τύχαινε να βγαίνει πισωκίνητο οπότε να μην είχε άλλη επιλογή. Δεν με νοιάζει αυτό.

Παίρνουμε δεδομένη λοιπόν την πισωκίνηση και προχωράμε στο επόμενο βήμα.

Φυσική

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πλέον το μέρος που προέρχεται η κινητήρια δύναμη παύει να τραβάει το αμάξωμα (όπως κάνει στα μπροσθοκίνητα) αλλά το σπρώχνει?

Θα μπορούσατε να κάνετε ένα σχήμα με τις δυνάμεις που ασκούνται επάνω στο αμάξι την ώρα που επιταχύνει αλλά και στρίβει. Πόσο διαφορετικό θα ήταν απο ένα μπροσθοκίνητο.

Είναι το ίδιο να υπάρχει ένα σημείο παραγωγής ενέργειας με το να υπάρχουν 2?

Μήπως τελικά αυτό είναι που καθιστά την πισωκίνηση "δυσκολότερη" στον χειρισμό της?

Τέτοια πράγματα. Ανάλυση σκέψης, νοοτροπίας, χειρισμού, προσαρμογής κτλ.
Reply
Old Dec 1, 2009 | 11:46 PM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

Originally Posted by eddiex,Dec 2 2009, 12:35 AM
E ρε Λεφτερη και εσυ: Πρωι Πρωι, με τετοιο καιρο, ειμαι και αρρωστος, μπαινω στα Διαφορα να δω τι γινεται λιγο να χαζεψω και βλεπω αυτο.... ΕΛΕΟΣ δηλαδη.
Απο το βραδυ το συνταξες ρε Nabu? Φανταζομαι πως δεν κοιμηθηκες το βραδυ καθολου κιολας ε?
Αντε εγω δεν ξαναγραφω. Καλη συνεχεια.

Εγω πηρα πισωκινητο γιατι ηθελα να κανω "Μ"ΠΑΝΤΕΣ και δεν μου αρεσε να τραβαω χειροφρενο! Αυτα!
μπες στα διάφορα και άκου την τραγουδάρα που έβαλα.. θα σου φτιάξει τη μέρα..
Reply
Old Dec 1, 2009 | 11:48 PM
eddiex's Avatar

From: Piraeus. . .

Originally Posted by uma_chikara,Dec 2 2009, 10:46 AM
μπες στα διάφορα και άκου την τραγουδάρα που έβαλα.. θα σου φτιάξει τη μέρα..
Τα σβησα ολα και παω...
...αφου ο Nabu τσαντιστηκε και δεν μου μιλαει...
Reply
Old Dec 1, 2009 | 11:49 PM
t.i.n.t.'s Avatar
Registered User

πρεπει να βγαινεις συχνοτερα ρε ναμπου
Reply
Old Dec 2, 2009 | 04:20 AM
General_lee's Avatar
15 Year Member

Αντε επειδη το μυριστηκες οτι θα σκασω μυτη να απαντησω . Αν και δεν ξερω αν θα γινει η συζητηση που θα μπορουσε να γινει απο κοντα.

Καταρχην να πω ότι δεν ειμαι κολλημένος με την πίσω κινηση και οτι όλα μαρεσουν όταν ειναι καλορυθμισμένα, σπορ και φτιαγμενα με μερακι και κ&*^λα από μηχανικούς με κέφια. Παραδειγματα υπαρχουν από όλες τις κατηγοριες και layout.
(καλα και τα μπουρδελα μαρεσουν και τα στριβω ευχαριστως, αλλά δεν παιρνεις το ιδιο κεφι)

Ας τα κάνω λίγο οργανωμενα όμως για να είναι πιο ξεκαθαρα:

1. Ζυγισμα

Οι διαφορες μεταξυ προσθιοκινητων και πισωκινητων (για να μην βαλω μεσα τετρακινητα) ξεκινούν από το ζύγισμα που έχουν, πράγμα που τα διαφοροποιεί πριν καλα καλά χρησιμοποιήσουμε το γκαζι. Στα προσθιοκίνητα το εμπρός μέρος έχει σαφώς περισσοτερο βάρος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα υποστροφή παντα, γιατι καλύπτεται με διάφουρους τρόπους αυτή η ταση εκ κατασκευης. Η αδράνεια του όμως είναι κατι που θα το καταλάβεις στο όριο.
Θα το καταλάβεις συνήθως στις εξόδους των στροφών, γιατί τότε είναι που το βάρος μεταφέρεται από εμπρός (που ηταν στα φρενα ως την κορυφη) πίσω, με αποτέλεσμα να έχεις ελαφρώσει μπροστα και να μην έχεις την προφυση που θες...
Μεχρι την κορυφή οι διαφορές είναι μικρες.Στα φρενα είναι σχεδον ανυπαρκτες. (φυσικα δεν βαζω στην κουβεντα θεματα μεταδοσης, όπως το μπλοκαρισμα των πισω τροχων στα κατεβασματα, στα πισωκινητα. Θεωρουμε οτι και στα δυο κανεις σωστο μυτη τακουνι)

2. Ρυθμισιμοτητα

Μεγαλο κομμάτι της οδηγικής απόλαυσης δεν το δίνει η απόλυτη αποδοση αλλά η ρυθμισιμότητα του οχήματος. Να έχεις δηλαδή μεγαλύτερο εύρος επιλογών του πώς θα μπεις σε μια στροφη και πως θα βγεις από αυτήν. Είτε για να διασκεδασεις (παντες, lift off, φρενα κλπ) είτε για να εκμεταλευτείς καλυτερα τις δυνατοτητες του αυτοκινητου σε διαφορετικές συνθηκες η σε αγνωστη διαδρομη.
Σαφως υπάρχουν πολυ ρυθμίσιμα προσθιοκινητα που σε συνδυασμο με πολυ αμεση αισθηση από τα χειριστηρια σε κάνουν χαρουμενο. ΟΜΩΣ έχουν εκ κατασκευής το μεγάλο μειονεκτημα αφενός της κατανομής αφετέρου της μεταδοσης της κίνησης.

Ο λόγος που η εμπρος κίνηση εξ ορισμού δεν βοηθάει στην ρυθμισιμότητα είναι ότι όταν πατησεις το γκάζι και μεταφέρεις πισω το βαρος έχεις υποστροφή γιατί αποφορτίζεται ο εμπρός άξονας. Μα θα μου πεις και στο πισωκίνητο το ίδιο συμβαίνει.....Ναι συμβαινει ακριβως το ίδιο, ακόμα κι αν ο κοσμος δεν το καταλαβαινει. (η οδήγηση τους διαφοροποιείται πολυ μόνο οταν ξεκολλησουν, πριν από αυτο μοιαζει τρομερα)......Πάλι πατώντας γκάζι έχει υποστροφή γιατι αποφορτίζεις εμπρός.
ΑΛΛΑ υπαρχει η μεγάλη διαφορά που προσφέρει την ρυθμισιμότητα.....Το πόσο θα πατησεις στο πισωκίνητο αλλάζει την ισσοροπια από υποστροφή σε υπερστροφη, γιατί μπορείς σπάζοντας την πρόσφυση να έχει υπερστροφή. Έτσι μπορείς την υπερστροφή στην είσοδο, η την ελαφρά τοποθέτηση (που μπορεις και με τα δυο Layout να εχεις ) μόνο με πισωκίνητο να την διατηρήσεις επιταχύνοντας στην έξοδο.

3. Προσφυση

Παρόλα αυτά όταν δεν μιλάμε για παιχνίδι και drift, αλλά για γρηγορη οδήγηση, αυτό που αντιλαμβανομαστε ως κερδος στην έξοδο είναι το bonus της επιπλεόν πρόσφυσης των τροχών που επιταχύνουν. Φορτίζεις πίσω μετα την κορυφή (όπως και στο προσθιοκινητο αλωστε) και έχεις τους κινητηριους τροχούς φορτισμένους, και ετοιμους να βαλουν κατω αρκετά άλογα, σε σχέση με τον άλλο που θα έχει αποφορτήσει τη μούρη του και θα παλεύει να την "ταισει" και με άλογα για να επιταχύνει και δεν θα μπορεί με τον ίδιο τροπο ή με την ίδια "ποιότητα".

4. Τιμονι

Βασικότατη διαφορά για όσους είναι fan της αίσθησης....Η μετάδοση της ισχυος στα προσθιοκίνητα επιρεάζει σαφέστατα το τι αντιλαμβάνεσαι από το συστημα διεύθυνσης από την κορυφή και μετά, δλδ στη φάση της επιτάχυνσης. Επιρεάζεται επισης η ευελιξία για χωροταξικους λόγους (κυκλος στροφης κλπ με ακραξονια).

Αυτα πάνω κάτω από διαφορές, Υπαρχουν κι αλλες αλλα αυτες θεωρω πιο σημαντικες.

Οδηγικά δεν μπορω σε καμία περιπτωση να πω οτι το ενα layout ειναι πιο ευκολο από το αλλο. Είναι πολλοι παραγοντες που επιρεαζουν την ευκολια χειρισμου. Είναι θεμα αυτοκινητου. Ας πουμε εκεινα που εχουν τρελλο lift off oversteer δεν ειναι καθολου ευκολα για τον ασχετο, σε σχεση με κάποια ξενερωτα πισωκινητα.

H επιπλεον ρυθμισμότητα δίνει παραπανω δυνατοτητες για να κινείσαι με διαφορετικους τροπους στις στροφες στα πισωκίνητα, αλλά στην γρηγορη οδήγηση θεωρώ την ρυθμισιμότητα στην είσοδο πιο σημαντική. Αλωστε οδηγώντας γρηγορα σκοπος σου είναι στην έξοδο να επιταχύνεις όσο δυνατον καλυτερα, όχι να γλιστρησεις.
Ετσι πολλές φορές καταλήγει ενα φοβερα ρυθμισμενο προσθιοκινητο να μου είναι πολυ πιο ευχαριστο από ένα ψηλο-ξενερωτα ρυθμισμενο πισωκινητο, ακόμα και αν ειναι δυνατο.
Reply

All times are GMT -8. The time now is 09:52 AM.