When you click on links to various merchants on this site and make a purchase, this can result in this site earning a commission. Affiliate programs and affiliations include, but are not limited to, the eBay Partner Network.
Επειδή αγαπώ το αμάξι μας, αγαπώ και τις πίστες η ιδέα μιας τέτοιας μετατροπής τριβελίζει το κεφάλι μου απο πριν το καλοκαίρι.
Λεφτά δεν έχουν μείνει βέβαια, οπότε προς το παρόν θα μείνει στον πάγο το project αλλά επειδή μπορεί και άλλοι να έχουν απορίες ή πράγματα να μοιραστούν γύρω απο αυτό, είπα να κάνω ένα τόπικ με κάποιες πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν.
Προς το παρόν δεν έχω χρόνο για να αναπτύξω την σκέψη μου πολύ αλλά θα το κάνω έτσι και αλλιώς για να μην το έχω και κάθεται στο μυαλό μου αλλά και στον υπολογιστή μου...
Τι είναι το κορωνοπήνιο?
Το κορωνοπήνιο (κορώνα - πηνίο) είναι το κομμάτι αυτό ανάμεσα στον κεντρικό άξονα (αυτόν που μεταφέρει την ενέργεια-κίνηση απο την μηχανή) και το διαφορικό.
Λειτουργία του είναι να αλλάζει την κατεύθυνση της κινητικής ενέργειας προς τα ημιαξόνια κατά 90μοίρες.
Την ίδια στιγμή προσφέρει μια "σταθερή" μείωση ανάμεσα στην ταχύτητα που κινείται ο κεντρικός και την ταχύτητα που κινούνται τα άκρα.
Η "σταθερή μείωση ταχύτητας" του κάθε κορονωπήνιου ορίζεται απο το εξής:
Αριθμός δοντιών της κορώνας/ Αριθμός δοντιών του πηνίου.
Τα περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα έχουν ένα κορωνοπήνιο απο 3:1 έως 5:1 ενώ τα φορτηγά αυτοκίνητα έχουν απο 5:1 έως 11:1.
Πολλοί θα είστε γνώριμοι με το γεγονός ότι τα φορτηγά έχουν ένα πολύ μικρό εύρος στροφών στο οποίο λειτουργούν. Αυτό συμβαίνει για πάρα πολλούς λόγους όπως το βάρος τους, το μέγεθος των κινούμενων μερών του, τα φορτία τους κ.α.
Αυτό καθορίζεται απο την τελική σχέση μετάδοσης (κορωνοπήνιο).
Δηλαδή τι κάνει το κορωνοπήνιο?
Ουσιαστικά λειτουργεί ως "ενδιάμεσος" ανάμεσα στις δύο διαφορετικές ταχύτητες που έρχονται απο τα δύο διαφορετικά κινούμενα μέρη του αυτοκινήτου.
Αυτό το εξάρτημα είναι που καθορίζει με τι ταχύτητα θα κινηθεί τελικά το αυτοκίνητο.
Η σχέση που αναφέρεις πότε μακραίνει και πότε κοντένει?
Όσο μικρότερο είναι το νούμερο της σχέσης: 5:1, 4:1, 3:1 κτλ τόσο πιο "μακρύ" είναι.
Δηλαδή τόσο πιο μεγάλη διαίρεση κάνει το κορωνοπήνιο στις ταχύτητες.
Δηλαδή τόσο πιο πολλά χλμ θα σου βγάζει η κάθε ταχύτητα.
Ωραίες οι γενικότητες αλλά με την Vtecάρα μας τι γίνεται?
Ας μπούμε στο ψητό και ας τα πάρουμε απο την αρχή για αυτούς απο εμάς που δεν ξέρουν τίποτα απολύτως.
Η τελική σχέση μετάδοσης του Honda S2000 είναι 4.1.
Η Honda έχει επιλέξει αυτην την κλιμάκωση, όχι γιατί είναι άσχετοι, όχι γιατί δεν ήταν αρκετά ψηλοί για να φτάσουν τα μακρύτερο γρανάζι, όχι γιατί δεν θέλανε το αμάξι τους να πηγαίνει αρκετά γρήγορα αλλά για ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ λόγους όπως: ρύποι, κατανάλωση, καταπόνηση κινητήρα, θόρυβος, συντήρηση εξαρτημάτων και πολλά άλλα που δεν πάει καν το μυαλό μου.
Πολλοί απο εμάς βέβαια δεν κάνουμε ταξίδια!
Πολλοί απο εμάς γουστάρουμε την αίσθηση ότι το αμάξι έχει παντού δύναμη.
Πολλοί απο εμάς ζούμε σε νησιά και δεν θα βάλουμε ποτέ 6η ταχύτητα.
Πολλοί απο εμάς δεν νοιαζόμαστε για τον θόρυβο.
Έτσι λοιπόν, μπορεί να έρθει η στιγμή που κάποιος να θέλει να αλλάξει αυτήν την σχέση.
Μπορεί να επισκέπτεται αρκετά συχνά μια πίστα όπου η εργοστασιακή τελική σχέση να μην βοηθάει στην επίτευξη των χρόνων που μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο.
Μπορεί να κάνει συχνή χρήση μιας ορεινής διαδρομής όπου είναι στενή και το αμάξι δεν βολεύεται και αργεί να μπει στο vtec.
Μπορεί να θέλει να κάνει κόντρες και να νομίζει ότι έτσι θα είναι πιο γρήγοροι οι χρόνοι του (αυτό θα το αναλύσουμε πιο κάτω σε κάποια άλλη φάση).
Μπορεί απλά, να του αρέσει η αίσθηση ότι όλες οι ταχύτητες του μπορούν να τραβήξουν το ίδιο δυνατά.
Λόγοι υπάρχουν πολλοί...
Το θέμα είναι να το έχουμε επιλέξει για τους σωστούς λόγους. Τους σωστούς λόγους για τον καθένα μας ξεχωριστά.
Είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, για τον κάθε ένα απο εμάς θα είναι διαφορετικοί οι λόγοι. Μπορεί ακόμα όταν το βλέπουμε σε κάποιον άλλον να φαντάζει ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ αλλά για την δική μας χρήση μπορεί να αποδειχθεί απλά ένα έξοδο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Ωραία, άρα αν έχω καταλάβει καλά το μόνο που μένει είναι βρω την σωστή σχέση για την δική μου χρήση, σωστά?
Εν μέρη σωστά! Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όμως.
Δεν κάνουν όλα τα κορωνοπήνια για το δικό μας αμάξι.
Υπάρχουν συγκεκριμένα σετ που ταιριάζουν στην δική μας μετάδοση.
Για αυτό, μπορεί η εύρεση της ιδανικής σχέσης για την δική μας χρήση να είναι και ουτοπική.
Δηλαδή τι νούμερα μπορούν να μπουν στο S2000?
Αυτήν την στιγμή (εν έτη 2010) οι πιο γνωστές λύσεις (αν όχι και οι μόνες) είναι αυτές του 4.3:1, 4.44:1, 4.57:1, 4.77:1, 4.9:1, 5.1:1.
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε ένα excel που έκανα σχετικά με τις κλιμακώσεις των διαφορετικών γραναζιών που διατίθενται στην αγορά για το αμάξι μας. (θα προστεθούν σύντομα και τα 4.9, 5.1)
Δυστυχώς το αρχείο είναι μονάχα φωτογραφία. Αν κάποιος θέλει το ίδιο το excel για να δουλέψει επάνω του, μπορεί να μου το ζητήσει σε πμ.
Το πρώτο είναι σε μίλια ενώ το δεύτερο πινακάκι είναι σε χλμ...
Για το γρανάζωμα χρησιμοποίησα την εξής ιστοσελίδα Gear Calculator.
Τα χλμ που αναγράφονται είναι στον κόφτη στροφών 8.900σαλ του αυτοκινήτου μας και οι διαστάσεις ελαστικών που χρησιμοποίησα είναι αυτές του ΟΕΜ 03', 225/50/16.
Τα χλμ που αναγράφονται είναι στον κόφτη στροφών 8.900σαλ του αυτοκινήτου μας και οι διαστάσεις ελαστικών που χρησιμοποίησα είναι αυτές του ΟΕΜ 04'+ (εκτός του CR), 245/40/17.
To be continued....
(Θα παρακαλούσα το τόπικ να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο καθαρό γίνεται)
πολύ ενδιαφέρον το topic Κωνσταντίνε και πολύ ωραία γραμμένο!
ειδικά εκεί που λες ότι: Πολλοί απο εμάς ζούμε σε νησιά και δεν θα βάλουμε ποτέ 6η ταχύτητα. με καλύπτει πλήρως (μάλλον σου έδωσα να καταλάβεις για τα καλά το πως νιώθω)
θα ήθελα πολύ να δω πολλές άποψης σε αυτό το θέμα! να εξηγήσουμε τι ακριβώς γίνετε? τα συν k τα πλην του κορονοπινιου.
αλλα δεν βλέπω να γραφουν
έμενε ξέρετε πως ήταν το πρώτο πράγμα που ήθελα αλλάξω στο S μου k σας είχα ρωτήσει όταν μπήκα στο club.
με συζήτησις που έκανα με παιδιά από εδώ μου έδωσαν να καταλάβω ότι το "κορονοπινιο" θα κάνει το αμάξι μου πιο νευρικό πιο αλλα όχι πιο γρήγορο
θα ήθελα πολύ μια σύγκριση μαμά "κορονοπιονιο" με κάποιο κοντό από στάση στα 400 μετρα η και στα 800
με ενδιαφέρει ιδιαιτερα αυτό και όχι τι κάνει σε πιστα!
το λέω γιατί πολύ μου έχεουν δόση να καταλάβω ότι το αμάξι γίνετε πιο γρήγορο εν κίνηση λέγοντας ότι το κοντό δεν απλώνει σωστά.
ναι λογικό είναι να είναι μπροστά το κοντό από το μαμά όταν έχουμε τεταρτη ας πούμε με 100χλμ και πατήσουν μαζί αλλα δεν λέει κανεις τι κάνει από στάση θέλω να πω ότι τα x χλμ που έχουμε με ένα κοντό δεν έρχονται πιο γρήγορα από το μαμά!
αν μπορούσε κάποιος να μου το εξήγηση ας το κάνει!
προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου αν έχω τελική 200χλμ
Originally Posted by S2Kbaris,Oct 29 2010, 10:04 AM
............αρκεί τα 0-100 να τα είχα 5"
Τότε δεν σου κάνει το κοντό...
Είχα γράψει γιατί ΠΑΝΤΑ το κοντό είναι πιο αργό από στάση από το κανονικό. Μάλιστα είχα ποστάρει και χρόνους από το ίδιο αυτοκίνητο με 3 διαφορετικά κορωνοπήνια. Απλά δεν θυμάμαι αν το είχα κάνει εδώ ή στο 106sc....
Το κοντό είναι τέλειο για βουνό. Και αναλόγως πόσο σφιχτή είναι η διαδρομή ή όχι επιλέγεις και το αντίστοιχο κορωνοπήνιο. Το ίδιο ισχύει και για την πίστα. Στα 400αρια θέλεις το αμάξι να "απλώνει" τη δύναμή του. Κατά κανόνα τα μαμά κορωνοπήνια σε όλα τα αμάξια είναι και τα ιδανικά καθώς έχουν επιλεγεί βάση στοιχείων ιπποδύναμης, ροπής και στο που βγαίνουν όλα αυτά στοι δρόμο. Όταν λοιπόν εσύ το κοντύνεις, από στάση ενώ μπορέι το αμάξι να "απλώσει" τη δύναμή του, εσύ το κάνεις να στροφάρει μενξ πιο γρήγορα, να γεμίζει τις ταχύτητες πιο γρήγορα, αλλά να μην μαζεύει χιλιόμετρα. Αυτό σε συνδυασμό με το χρόνο που χρειάζεσαι για αλλαγές ισοδυναμεί πιο αργό αυτοκίνητο στην ευθεία. Τα πράγματα αλλάζουν άρδην στο βουνό ή στην πίστα που μετ΄λα την έξοδο από την στροφή θέλεις να φορτώσεις όσον το δυνατό πιο γρήγορα για την επόμενη, για αυτό και το κοντό ΠΑΝΤΑ θα είναι πιο γρήγορο εκεί. Σκέψου και το άλλο. Όταν δυναμώνεις πολύ ένα αυτοκίνητο τότε βάζεις πιο μακρύ ακριβώς για να εκμεταλευτείς την παραπάνω δύναμη. Οπότε αν ψάχνεσαι μόνο για 400αρια τότε μην κοντύνεις το βήμα.
κωσταντινε στα αυτοκινητα μαs τεριαζουν κορονοπινια απο mazda που εχουν αγωρα περι τα 400ε. και οχι 900 και 1000 που ζητανε...δεν θελω τα βηματα που σωστα τα εγραψεs αλλα υπαρχουν κωδικοι που πασ στην mazda και αγωραζειs...
Ναι, ειναι γνωστο στους περισσοτερους πιστευω οτι το 4.77 για παραδειγμα απο ricks2k.com που εχω αυτη τη στιγμη, ειναι το ιδιο με αυτο του KIA Sportage.