Κινητήρας - Μετάδοση - Περιφερειακά Συζητηση σχετικα με τον κινητηρα, μεταδοση, περιφερειακα, εισαγωγη, εξαγωγη, ψυξη και βελτιωσεις

Superchargers

Thread Tools

Old Jan 30, 2007 | 09:16 PM
s2k_cy's Avatar

Οσο αφελής και να φαίνομε υποτίθετε οτι το κιτ ειναι Bolt on για στοκ μηχανή χωρίς να πειράξεις εντοσθια, εχει κάποια άτομα απο τι φορουμ (αμερική) οι οποιοι εχουν διανύσει παάνω απο 100000km χωρίς προβλημα. Ξερω οτι με τέτοια μετατροπή πάιζεις παρα πολύ με τις ανοχές του αυτοκινήτου αλλα τοσο πολύ που θα πρεπει να αλλαξει πιστόνια?
Reply
Old Jan 30, 2007 | 11:24 PM
D_S2000's Avatar
Registered User

Τι να σου πω? Σ' αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο να δώσεις απόλυτες απαντήσεις γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την αξιολόγηση πολλών παραμέτρων. Ο καθένας κρίνει περισσότερο με βάση αυτά που ακούει και βλέπει γύρω του. Μπορεί λοιπόν στην Αμερική να έχουν κάνει 100.000χλμ αλλά στην Ελλάδα οι αστοχίες σε τέτοιες μεττατροπές είναι πολλές και τελικά δεν ξέρεις τι να υποθέσεις. Πρόσφατα (Πριν 2 μήνες) κόπηκε η μπιέλα ενός φίλου (Σαν να την έκοψε μαχαίρι ήταν...) ο οποίος είχε βάλει τον compressor της Vortech. Τώρα από εκεί και πέρα εσύ αποφασίζεις.
Reply
Old Jan 31, 2007 | 12:20 AM
michail's Avatar
Registered User
20 Year Member

From: THESSALONIKI!

Δεν θέλω να αρχίσω την αντιπαράθεση μέσω φόρουμ,προτιμώ το face to face, αλλά η αναφορά του προέδρου πέρι κόψιμο μπιέλας έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές σε απολύτως μαμά αυτοκίνητα (πρόσφατα συνέβη και σε αυτοκίνητο γνωστού εντελώς μαμά,μοντέλο 2003 κ με λίγα χιλιόμετρα!
Με λίγο ψάξιμο μπορείτε να ενημερωθείτε!

Το μεγάλο πρόβλημα της ιστορίας είναι ο προγραμματισμός!Είναι απαραίτητη η χρήση ενός άγραφου εγκέφαλου! Εγκέφαλος πρέπει να 'ναι κ ο προγραμματιστής!

Αν ο προγραμματισμός γίνει όπως πρέπει το μοτέρ δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο!Εννοείτε ότι σανιδώνουμε αφού έχει ζεσταθεί το λαδάκι,πράγμα που νομίζω ότι όλοι οι ιδιοκτήτες S προσέχουν (βελτιωμένου ή μη) και το αλλάζουμε προληπτικά στα 5000χλμ!

Reply
Old Jan 31, 2007 | 08:32 AM
michail's Avatar
Registered User
20 Year Member

Να προσθέσω ότι υπάρχουν αμερικανάκια που με πίεση υπερπληρώσης 1 bar (μέγιστη πίεσης ανοχής μανίσιου μοτέρ) κ μαμά σωθικά έχουν διανύσει περισσότερα από 100000 χλμ.Τα λόγια είναι περιττά!Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναρωτηθείς τα εξής:

-Εχεις σωστό προγραμματιστή?Αν ναι,προχώρα!

-Δεν έχεις?Δεν πειράζει φίλε μου,στον βρήκα εγώ!!!
Reply
Old Jan 31, 2007 | 09:01 AM
D_S2000's Avatar
Registered User

Ο εγκέφαλος που λέει ο Michail είναι σίγουρα κάτι πολύ σημαντικό κι ο προγραμματισμός του ακόμα σημαντικότερος. Αν τα μίγματα η το avance είναι λάθος το μοτέρ σπάει για πλάκα. Αυτό όμως δεν νομίζω ότι μπορεί ν'απαντήσει άμεσα στο αν αυξάνονται οι πιθανότητες ν'αστοχήσει ένα μοτέρ με χρήση compressor. Γιατί πολύ απλά για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω σπάει όχι μόνο ένα μοτέρ με compressor αλλά κι ένα ατμοσφαιρικό. Και το δικό μου παράδειγμα είναι πρόσφατο νομίζω. Γιατί μου είναι δύσκολο να υποθέσω ότι για όλα τα μοτέρ με compresor που σπάσανε έφταιγε ο προγραμματισμός. Αυτό που είπε ο Michail περί αστοχίας μπιέλας σε μαμά μοτέρ είναι σημείο κλειδί. Σημαίνει ότι αν μια μπιέλα μπορεί να είναι η αιτία να σπάσει ένα μοτέρ χωρίς την παραμικρή βελτίωση επάνω του φανταστείτε τι πιθανότητες έχει η ίδια μπιέλα ν'αντέξει πολύ μεγαλύτερες τάσεις και φορτίσεις όταν χρησιμοποιηθεί compressor....Κι αν υποθέσουμε ότι αντέξει από κει και πέρα υπάρχει κι ένα φαινόμενο γνωστό στην μηχανική των μετάλλων το φαινόμενο της "κόπωσης" όπως λέγεται μέσω του οποίου μπορεί να προσδιοριστεί ο ωφέλιμος χρόνος ζωής ενός εξαρτήματος κάτω από περιοδική δυναμική φόρτιση και συγκεκριμένο εύρος των επιβαλλόμενων φορτίσεων. Αν αυτό το εύρος των φορτίσεων μεγαλώσει τότε αντίστοιχα μικραίνει κι ο χρόνος ζωής των εξαρτημάτων που έχουν να κάνουν σχέση μ' αυτές. (Στην προκειμένη περίπτωση μπιελών και πιστονιών). Κλασσικό παράδειγμα περίπτωσης πρόωρης κόπωσης κι αστοχίας μετάλλων είναι η περίπτωση του Nitro που μπαίνει σε μαμα μοτέρ. Πιστόνια και μπιέλες φτάνουν πρόωρα στο τέλος της ζωής τους κάτω από επαναλαμβανόμενες φορτίσεις κατά πολύ μεγαλύτερες απ' αυτές που είναι σχεδιασμένα ν' αντέξουν. Οπότε κάτω απ' αυτό το πρίσμα εγώ θα το ξανασκεφτόμουν να βάλω compressor η turbo στο αυτοκίνητο χωρίς να προχωρήσω και σε αναβάθμιση των κινούμενων και περιστρεφόμενων εξαρτημάτων (Και κυρίως ξαναλέω πιστονιών και μπιελών) του μοτέρ.
Reply
Old Jan 31, 2007 | 09:28 AM
demise's Avatar

From: Athens or London

Ti alla boreis na allakseis sto moter gia egiisi , kai polla xiliometra xoris na spasei ?(ektos apo bieles kai pistonia dil)? Dedomenou oti to S to xrisimopieis sxedon ka8e mera, kai dn einai to week end car.
Reply
Old Jan 31, 2007 | 01:43 PM
D_S2000's Avatar
Registered User

Αυτά που καταπονούνται πάρα πολύ με την χρήση είναι τα καπελώτα και οι πύροι των πιστονιών. Και τα 2 επιτελούν σοβαρή δουλειά και η αστοχία κάποιου απ΄αυτά ισοδυναμεί και με το τέλος της ζωής του μοτέρ. Επίσης καλό θα ήταν να αλλαχθούν μετά από πολλά χιλ. και τα ελατήρια των βαλβίδων. Με την χρήση χάνουν την ικανοτητά τους να επαναφέρουν την βαλβίδα τόσο γρήγορα όσο απαιτείται (και μιλάω για High rpm) κι ενδέχεται να συμβεί αυτό που λέμε
Reply
Old Jan 31, 2007 | 02:16 PM
demise's Avatar

From: Athens or London

wraios thx
Reply
Old Jan 31, 2007 | 10:14 PM
michail's Avatar
Registered User
20 Year Member

Εφόσον λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οποιοδήποτε πρόβλημα απ΄αυτά που αναφέρθηκαν ανωτέρο μπορεί να συμβεί ανεξαρτήτως μετατροπής δεν είναι καλύτερα να αλλαχτούν μπιέλες και πιστόνια όταν δείξουν σημάδια κόπωσης ή σε περίπτωση που σπάσουν παρά να τα αντικαταστήσουμε προκαταβολικά μπαίνοντας σε επιπλέον έξοδα από την αρχή?κ γνωρίζοντας μάλιστα ότι πολλά υπερτροφοδοτούμενα μοτέρ έχουν αντέξει για κάποιες εκατοντάδες χλμ?
Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόεδρο για την επιπλέον καταπόνηση των στοιχείων του μοτέρ λόγω αυξημένης πίεσης,αλλά αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν μπορούμε να θυμηθούμε το πρόβλημα του energetic (1ο στάδιο j's racing) κ την αντικατάσταση του μοτέρ του.Θέλω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι από την στιγμή που αποφασίζει κάποιος να βελτιώσει το καλύτερο ατμοσφαιρικό μοτέρ παραγωγής στα 2 λίτρα,γνωρίζει πολύ καλά ότι ξεπερνάει τις εργοστασιακές ανοχές πέρι αξιοπιστίας!κ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το κάθε είδους πρόβλημα!
Καρδιακός μου φίλος στην Ιταλία (σιδεροφάγος) με vortech S πουσαρισμένο στα 0.8bar έχει γράψει πάνω από 80000 χλμ σε 4 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα!
Γι΄αυτό τον λόγο είναι καλό να ενημερωθεί,για τυχόν προβλήματα και την αιτία που προκλήθηκαν,ο κάθε υποψήφιος αγοραστής compressor ή turbo kit από το FI forum όπου γράφουν άτομα με απίστευτη εμπειρία σε τέτοιου είδους μετατροπές,παρά από εμένα (βραχυχρόνια εμπειρία 6000χλμ) ή τον πρόεδρο (ανύπαρκτη εμπειρία)!
Reply
Old Feb 1, 2007 | 12:03 AM
MANOS's Avatar
Registered User

Νομίζω πως ο Michail έχει δίκιο. Όταν πουσάρεις ένα μοτέρ είσαι και πιο προσεκτικός και ξέρεις ότι μπορεί και να σπάσει. Τώρα αν το πουσάρισμα γίνεται από κομπρέσορα ή ατμοσφαιρικά δε νομίζω ότι έχει και μεγάλη σημασία μέσα σε κάποια όρια βέβαια. Όταν για παράδειγμα κατεβάζουν τη συμπίεση σε ατμοσφαιρικό μοτέρ ή ανεβάζουν τον κόφτη δεν έχουν πρόβλημα πιστόνια και μπιέλες? Και η διαφορά κόστους - αποτελέσματος είναι τεράστια επίσης... ή μήπως τα ατμοσφαιρικά δε σπάνε? Εγώ πάντως πιστεύω ότι με ένα κίτ κομπρέσορα (σύντομα θα το βάλω) το αυτοκίνητο δε χάνει τον χαρακτήρα του και κερδίζει και τη ροπή που του λείπει και με λίγη προσοχή αντέχει πολλά χλμ.
Reply

All times are GMT -8. The time now is 06:18 AM.