Απορία..
Προσωπικά δεν βρίσκω περίεργη την συμπεριφορά του αυτοκινήτου όταν περνάει από νερά στην απίστευτης ποιότητας ελληνική άσφαλτο κι αυτό γιατί πολύ απλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, μόνο που για έναν λόγο που θα εξηγήσω στην συνέχεια αυτή η αίσθηση του "χασίματος" του αυτοκινήτου από τον οδηγό είναι στο S πιο έντονη απ'ότι στα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Ο λόγος λοιπόν που κατά την γνώμη μου υπάρχει αυτή η αποσταθεροποίηση του αυτοκινήτου όταν περνάει από νερά οφείλεται στην ανάπτυξη του φαινομένου της υδρολίσθησης όπου παρεμβάλλεται μεταξύ ελαστικού κι οδοστρώματος ένα film νερού. Αποτέλεσμα της δημιουργίας αυτού του film είναι να μειώνεται δραματικά και για κλάσματα του δευτερολέπτου ο αρχικά διατιθέμενος -πριν την υδρολίσθηση-συντελεστής τριβής κι έτσι οι τροχοί του αυτοκινήτου να χάνουν στιγμιαία κι επαναλαμβανόμενα την επαφή με το οδόστρωμα. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται αυτή η αποσταθεροποίηση με τις πλευρικές μετακινήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και ο οδηγός να αισθάνεται από ανασφάλεια έως και φόβο στις πιο ακραίες των περιπτώσεων. Το αίσθημα μάλιστα αυτό της ανασφάλειας είναι πιο έντονο στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε σχέση με άλλα λόγω της πολύ κοντής κρεμαγιέρας που διαθέτει αφενός και της άμεσης κι απόλυτης μεταφοράς των δεδομένων από τους τροχούς στον οδηγό αφετέρου. Προσωπικά ανάλογη συμπεριφορά διαπιστώνω και στο άλλο μου υπεραυτοκίνητο -ένα ceicento- όταν περνάω πάνω από νερά παρ' όλο που είναι προσθιοκίνητο και έχει τελείως διαφορετική γεωμετρία από το S. Απλά δεν είναι τόσο έντονο για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω. Πάντως είναι γεγονός ότι στην βροχή όλα τα πισωκίνητα γίνονται επικίνδυνα και το S ακόμα περισσότερο λόγω του στησίματος που το καθιστά πιο απόλυτο και πιο απρόβλεπτο παράλληλα σε βρεγμένο οδόστρωμα. Συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης όπως κι εξελιγμένα ηλεκτρονικά διαφορικά βοηθούν πάρα πολύ τον οδηγό στο να ελέγξει το αυτοκίνητο σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες συστήματα όμως που στο S απουσιάζουν -καθαρόαιμο γαρ- και γι' αυτό αστην βροχή απαιτείται σύνεση κι εγκράτεια για να μην δώσουμε χαρά στον φανοπειό μας.
Egw pantos ayto pou katalaba xtes brady einai oti ama exei kairo na breksei kai exei mazeytei poly brwma sto dromo to S einai kalhtera na mhnei kleidomeno sto garaz kai na mhn bgei katholou eksw.
Eimoun deksia lorida me 50xlm me 6h kai 2000 strofes gia na mhn arxisei kai sbourizei to amaksi sta kala kathoumena.
Eimoun deksia lorida me 50xlm me 6h kai 2000 strofes gia na mhn arxisei kai sbourizei to amaksi sta kala kathoumena.
Originally Posted by ThanasiS2K,Oct 9 2007, 03:42 AM
Egw pantos ayto pou katalaba xtes brady einai oti ama exei kairo na breksei kai exei mazeytei poly brwma sto dromo to S einai kalhtera na mhnei kleidomeno sto garaz kai na mhn bgei katholou eksw.
Έχω υδρολισθησει άπειρες φορές και με λίγα και με πολλά χιλιόμετρα και εκλ@σ@ μέντες
Ποιο έντονα και ποιο συχνά με τα potenza S03, τα οποία θα χαρακτήριζα προβληματικά στο βρεγμένο.
Κατά την γνώμη μου η υδρολίσθιση έχει να κάνει καθαρά με το λάστιχο που φοράμε.
Από εκεί και πέρα όλα τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου μας
Που αναφέρθηκαν όπως ,κοντή κρεμαγιερα , μηχανή πρακτικά στο κέντρο , στιβαρό σασί , σκληρή ανάρτηση κλπ. Απλά κάνουν το φαινόμενο ποιο έντονο
Ποιο έντονα και ποιο συχνά με τα potenza S03, τα οποία θα χαρακτήριζα προβληματικά στο βρεγμένο.
Κατά την γνώμη μου η υδρολίσθιση έχει να κάνει καθαρά με το λάστιχο που φοράμε.
Από εκεί και πέρα όλα τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου μας
Που αναφέρθηκαν όπως ,κοντή κρεμαγιερα , μηχανή πρακτικά στο κέντρο , στιβαρό σασί , σκληρή ανάρτηση κλπ. Απλά κάνουν το φαινόμενο ποιο έντονο

+ όσο φαρδύτερα τα λάστιχα, τόσο εντονότερο το φαινόμενο της υδρολίσθισης