Συμπεριφορά Συζητηση σχετικα με τη συμπεριφορα του αυτοκινητου, οπως ευθυγραμμιση, αναρτησεις, φρενα, ελαστικα ζαντες και βελτιωσεις

Anti Bump Steer Kit

Thread Tools

Old May 18, 2009 | 11:42 PM
leftis's Avatar
Registered User

From: The weasel's nest

ΟΚ. Εχουμε και λεμε..

Οταν χαμηλωσει το αυτοκινητο αλλαζει η γεωμετρια του. Αλλαζουν οι γωνιες των ψαλιδιων,ζαμφορ και ημιαξονιων, καθως επισης και η κρεμαγιερα.

Απορεια των παραπανω ειναι τα εξης:

1)Τα ημιαξονια φθειρουν τις κουπες του διαφορικου, με αποτελεσμα οταν υπαρχει εντονη φθορα να υπαρχει εντονο τρεμουλο κατα την επιταχυνση απο καποια χλμ και πανω. Συνηθως πανω απο τα 60 -70 χλμ/ωρα.
Καμια σχεση με ανωμαλιες στον δρομο ή στριψιμο.
Για να λυθει το παραπανω ζητημα εχουμε 3 επιλογες: α) Αποστατες διαφορικου (δαχτυλιδια στα αγγλικα driveshaft spacers) τα οποια αυτο που κανουν, ειναι να μετακινουν τις κουπες προς τα μεσα, και ετσι τα ημιαξονια πατουν σε "φρεσκο" μη φθαρμενο σημειο. Επισης διορθωνεται και η γωνια που εχουν παρει τα ημιαξονια λογω χαμηλωματος. β) Τραμπα αριστερη με δεξια κουπα. β) αλλαγη με καινουριες κουπες

2) Η αλλαγη αυτη στις γωνιες των μελων της αναρτησης εχουν σαν αποτελεσμα των φαινομενο που ονομαζεται bump steer. ( να πω οτι και απο το εργοστασιο υπαρχει αυτο το φαινομενο αλλα σε μικρο βαθμο). Τι γινεται? Οταν περναμε πανω απο ανωμαλιες στον δρομο, και οι τροχοι κινουνται στον καθετο αξωνα, τοτε αλλαζει στιγμιαια η γωνια συγκλισης (toe). Εμεις το καταλαβαινουμε σαν μια στιγμια ασταθεια, κυριως απο τον πισω αξωνα, και στο τιμονι (σαν να τραβαει αριστερα ή δεξια).
Επισης αλλαζει το roll center του αυτοκινητου, το οποιο εχει να κανει με τις κλισεις του αμαξωματος, την επαναφορα αυτου κτλ. Πιο πολλα απο κοντα.
Και εδω ερχονται τα antibump steer kits και roll center adjusters.
To μπροστινο antibumpsteer kit ουσιαστικα ειναι 2 αποστατες, που σηκωνουν την κρεμαγιερα στην αρχικη της θεση.
Το πισω antibumpsteer kit, ειναι καινουρια tie rods (ζαμφορ) τα οποια ναι με απιτρεπουν παλι την ελευθερη κινηση του τροχου, αλλα αποτρεποντας την αλλαγη στην συγκλιση.
Reply
Old May 18, 2009 | 11:46 PM
Nabu's Avatar
Registered User

From: Far far away...

Ακριβώς όπως τα είπα και εγώ!!
Reply
Old May 18, 2009 | 11:51 PM
leftis's Avatar
Registered User

να συμπληρωσω, οτι εχθες που μιλουσα με Τασο, ισχυριστηκε οτι με τον rear antibumpsteer kit, ξαναρυθμιζεις ουσιαστικα ξανα το caster (που απο το εργοστασιο δεν ρυθμιζεται το πισω caster).
Η δικη μου αποψη ειναι οτι ΔΕΝ συμβαινει αυτο. Απλα το αναφερω.
Reply
Old May 18, 2009 | 11:58 PM
s2k_cy's Avatar

Originally Posted by Nabu,May 18 2009, 11:37 PM
Κωστή, σου δίνει την αίσθηση ότι κάτι έχει τζόγο/μπόσικα?
Ακριβώς
Reply
Old May 19, 2009 | 12:04 AM
energetic's Avatar
Registered User

From: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe

Εγω δεν σχολιαζω, διοτι ειμαι ασχετος τελικα!

Η καλυτερη συμβουλη vassosva, που μπορω να δωσω ειναι να κανεις ενα search οπως πολυ καλα ανεφερε κι ο leftis παραπανω.
Reply
Old May 19, 2009 | 12:09 AM
leftis's Avatar
Registered User

Λιγα λογια για το roll center.Θα προσπαθησω να το εξηγησω, η ορολογια και ο τροπος που θα τα πω ειναι λιγο μπακαλικος αλλα τελος παντων.

To σημειο P στην εικονα ονομαζεται "στιγμιαιο κεντρικο σημειο" (αθλια μεταφραση δικια μου) και ειναι το intersection point της προβολης των νοητων γραμμων των πανω και κατω ψαλιδιων.

Το σημειο B (roll center) ειναι το σημειο που τεμνει η νοητη γραμμη που φερνουμε απο την κατω επιφανεια του ελαστικου στο σημειο P με τον κατακορυφο αξωνα του αυτοκινητου.

Το σημειο Α ειναι το κεντρο βαρους του αυτκινητου.

Απο το εργοστασιο ειναι ρυθμισμενη η γεωμετρια της αναρτησης να δουλευει με συγκεκριμενη αποσταση Α-Β ωστε να ελεγχει αποτελεσματικα το body roll.

Οταν το χαμηλωνουμε, αυξανεται η αποσταση A-B με αποτελεσμα να μην μπορει η αναρτηση (το συνολο αυτης) να ελεγξει επιτυχως το body roll. Και αυτο ειναι που καταλαβαινουμε εμεις οταν ειμαστε χαμηλωμενοι και περναμε με πολλα χλμ πανω απο ανωμαλιες.
Αυτο διορθωνεται με τα roll center adjusters
Reply
Old May 19, 2009 | 12:22 AM
s2k_cy's Avatar

Αυξάνεται??? Δεν πρέπει να μειώνεται?? Αφου το Α πάει πιο χαμηλά και το Β αν καταλάβω σωστά, παραμένει σταθερό (lefti Απορία κάνω -δεν είμαι σχετικός- μην με πάρετε με τα ροπαλα κλπ)
Reply
Old May 19, 2009 | 12:23 AM
leftis's Avatar
Registered User

Επειδη αλλαζει η γωνια των ψαλιδιων, χαμηλωνει και το σημειο Β
Reply
Old May 19, 2009 | 12:28 AM
Nabu's Avatar
Registered User

From: Far far away...

Μάκη, κάνε μου μια χάρη ρε φίλε. Βάλε την κάμερα να σε γράφει όση ώρα διαβάζεις αυτό το τόπικ. Θέλω το βίντεο!!
Reply
Old May 19, 2009 | 05:32 AM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

haahahahahahahahahahahaha
Reply

All times are GMT -8. The time now is 09:25 AM.