Έλληνες Ιδιοκτήτες S2000 / Greek S2000 Owners Official Forum of Greek S2000 Owners. Greek Lovers are in great passion with the S2000!

Αλλαγή συμπεριφοράς μετά απο αφαίρεση κιλών

Thread Tools

Old Jul 31, 2012 | 04:30 AM
ntz's Avatar
ntz
Registered User

Επειδή έχασα λίγο τη συζήτηση, εγώ ένα έχω να πώ. Βγάλατε βάρος από μπροστά ή πίσω και ΔΕΝ κάνατε ρυθμίσεις σε ύψος, γεωμετρία και ρυθμίσεις αναρτήσεων.....λογικό είναι το αμάξι να γίνεται χειρότερο. Όταν βγάζεις βάρος, μετά πρέπει να κάνεις και ανάλογες ρυθμίσεις. Για αυτό και η απώλεια βάρος πρέπει να είναι συνειδητή και στοχευμένη επιλογή.

Για τη φτερούγα κάπου τα έχω γράψει...., αλλά δεν θυμάμαι Στις Σέρρες έχει διαφορά σε συγκεκριμένες στροφές. Τη μεγαλύτερη διαφορά την έχω δεί σε δρόμους με ανοιχτές καμπές (π.χ. Μαραθώνος και Αττική Οδός), όπου πραγματικά "αισθάνεσαι" τη λειτουργία της αεροτομής. Μιλάμε για ταχύτητες ανω των 120-130 χλμ.
Reply
Old Jul 31, 2012 | 04:52 AM
S2johnyK's Avatar
Registered User

Originally Posted by ntz
Επειδή έχασα λίγο τη συζήτηση, εγώ ένα έχω να πώ. Βγάλατε βάρος από μπροστά ή πίσω και ΔΕΝ κάνατε ρυθμίσεις σε ύψος, γεωμετρία και ρυθμίσεις αναρτήσεων.....λογικό είναι το αμάξι να γίνεται χειρότερο. Όταν βγάζεις βάρος, μετά πρέπει να κάνεις και ανάλογες ρυθμίσεις. Για αυτό και η απώλεια βάρος πρέπει να είναι συνειδητή και στοχευμένη επιλογή.

Για τη φτερούγα κάπου τα έχω γράψει...., αλλά δεν θυμάμαι Στις Σέρρες έχει διαφορά σε συγκεκριμένες στροφές. Τη μεγαλύτερη διαφορά την έχω δεί σε δρόμους με ανοιχτές καμπές (π.χ. Μαραθώνος και Αττική Οδός), όπου πραγματικά "αισθάνεσαι" τη λειτουργία της αεροτομής. Μιλάμε για ταχύτητες ανω των 120-130 χλμ.
Γιάννη
Nice answer

Γεωμετρία εννοείς ευθυγράμμιση?
Αν δε σου κάνει κόπο γράψε και εδώ ...
Αρα νιώθεις οτι η φτερούγα "έρχεται σε πλήρη λειτουργία" από τα 120 και πάνω σωστα? Σε κλειστές μικρότερης ταχύτητας νιώθεις την παρουσία της ή είναι σαν να μην υπάρχει?
Φαντάζομαι οτι εκεί που δίνει ρέστα πρέπει να είναι σε φρεναρίσματα από πολλά...
Με τι κριτήριο επέλεξες την 200αρα (αυτή δεν έχεις?) έναντι ας πούμε της 300αρας APR ή κάποιας άλλης γενικότερα με ψηλότερα riser?
Reply
Old Jul 31, 2012 | 06:34 AM
Nabu's Avatar
Registered User

From: Far far away...

Originally Posted by ntz
Επειδή έχασα λίγο τη συζήτηση, εγώ ένα έχω να πώ. Βγάλατε βάρος από μπροστά ή πίσω και ΔΕΝ κάνατε ρυθμίσεις σε ύψος, γεωμετρία και ρυθμίσεις αναρτήσεων.....λογικό είναι το αμάξι να γίνεται χειρότερο.

Johny αυτό που σου έλεγα και απο κοντά.
Δεν υφίσταται να αφαιρείς βάρος (σημαντικό) επάνω απο ένα αμάξι και να περιμένεις να παίξει με τις μαμά ρυθμίσεις. Όταν κάνεις αλλαγές σε κατανομή είναι φυσικό επόμενο να πρέπει να κάνεις και αλλαγές σε άλλα πράγματα που αφορούν την γεωμετρία του αυτοκινήτου. (εγώ όταν λέω γεωμετρία εννοώ τα ύψη του κάθε αμορτισέρ και αφού έχεις κάνει ευθυγράμισση πριν την αφαίρεση, κάνεις και μια μετά για να δεις τι και πως έχει αλλάξει για να τα φέρεις πάλι στα ίσια τους όπως ήταν πριν)

Είναι σαν να βάζεις π.χ. μια μεγαλύτερη εξάτμιση και το αμάξι να μην πηγαίνει το ίδιο καλά με πριν. Αν δεν το ρυθμίσεις...! Δεν...!!
Reply
Old Jul 31, 2012 | 02:59 PM
S2johnyK's Avatar
Registered User

Originally Posted by Nabu
Originally Posted by ntz' timestamp='1343737834' post='21901458
Επειδή έχασα λίγο τη συζήτηση, εγώ ένα έχω να πώ. Βγάλατε βάρος από μπροστά ή πίσω και ΔΕΝ κάνατε ρυθμίσεις σε ύψος, γεωμετρία και ρυθμίσεις αναρτήσεων.....λογικό είναι το αμάξι να γίνεται χειρότερο.

Johny αυτό που σου έλεγα και απο κοντά.
Δεν υφίσταται να αφαιρείς βάρος (σημαντικό) επάνω απο ένα αμάξι και να περιμένεις να παίξει με τις μαμά ρυθμίσεις. Όταν κάνεις αλλαγές σε κατανομή είναι φυσικό επόμενο να πρέπει να κάνεις και αλλαγές σε άλλα πράγματα που αφορούν την γεωμετρία του αυτοκινήτου. (εγώ όταν λέω γεωμετρία εννοώ τα ύψη του κάθε αμορτισέρ και αφού έχεις κάνει ευθυγράμισση πριν την αφαίρεση, κάνεις και μια μετά για να δεις τι και πως έχει αλλάξει για να τα φέρεις πάλι στα ίσια τους όπως ήταν πριν)

Είναι σαν να βάζεις π.χ. μια μεγαλύτερη εξάτμιση και το αμάξι να μην πηγαίνει το ίδιο καλά με πριν. Αν δεν το ρυθμίσεις...! Δεν...!!
Άρα θέτουμε σαν προϋπόθεση την ύπαρξη μιας coilover, ... δεσμευτικό
Δεν θα ήταν καλύτερο το ενδεχόμενο ελάφρωμα πχ απο το πισω μερος να το αναπληρώσουμε με μεταφορα καποιου αλλου βαρους απο το μπροστινό μερος πχ την μεταφορά της μπαταρίας πίσω?
Έτσι, ελαφρώνουμε μεν χωρίς να "αποφορτίζουμε" πλήρως κάποιον άξονα δε...
Τι θέλω να πω, σίγουρα καλό και άγιο το ελάφρωμα όταν όμως το αμάξι θέλουμε να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο χρηστικό ΚΑΙ για καθημερινή χρήση (πχ. A/C) τότε μήπως η αφαίρεση βάρους πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις.
Δηλαδή η αφαιρεση και μονο της μαμά εξάτμισης οταν συνοδευεται κιολας απο την αφαιρεση των ρεζερβογρυλων εχοντας αφησει το μπροστα μερος μεχρι και με το εργοστασιακό φιλτροκουτι μήπως "ακυρώνει" ενα απο τα μεγάλα πλεονεκτήματα που χαρακτηριζει εξαρχης το S2000, το 50:50 weight distribution.
Πόσο υπερτερεί μια καλύτερη αναλογία κιλών/ίππο απέναντι σε μια κατανομή πχ 55/45 (τυχαία νούμερα).
Reply
Old Jul 31, 2012 | 05:46 PM
papdoc's Avatar

Το 50:50 κατά τη γνώμη μου:

1. Δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβώς 50:50. Το φημισμένο 50:50 του miata, ποτέ δεν ήταν ακριβώς, σε καμία γενιά. Στο NC μου π.χ. ήταν 52:48 όταν ήταν μαμά.
2. Είναι ελαφρώς υπερτιμημένο. Καλό είναι που το έχουμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι κεντρομήχανα και πισωμήχανα αυτοκίνητα με άθλια κατανομή βάρους, είναι φορτωμένα με αγωνιστικές επιτυχίες.
3. Δεν πρέπει να αποτελεί αντικίνητρο για ελάφρωμα. Ένα βαρύ 50:50 δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα ελαφρύτερο 55:45 πουθενά.

Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το placebo effect όταν δοκιμάζουμε μία νέα μετατροπή.

ΥΓ: Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί κάποιος με το placebo, εάν όμως παρεξηγηθεί ας δει αυτό το βίντεο.
Reply
Old Aug 3, 2012 | 01:03 AM
ntz's Avatar
ntz
Registered User

Όταν εννοώ γεωμετρία εννοώ κατά βάση ευθυγράμμιση και ύψος σε περιπτώσεις αφαίρεσης βάρος. Δεν ξέρω πόσοι έχετε κάνει corner weighting,αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας οτι ένα αυτοκίνητο 1200 με 50/50 δεν σημαίνει οτι έχει στο μπροστά και το πίσω μέρος από 600 κιλά και καθάρισες. Επίσης δεν σημαίνει οτι έχουμε από 300 κιλά σε κάθε μέρος του αυτοκινήτου. Τέλος αφαιρώντας ίδια κιλά βάρος από διαφορετικά μέρη δε σημαίνει οτι θα έχουμε και τα ίδια αποτελέσματα. Επομένως αντί να αφαιρέσεις π.χ. 30 κιλά από τις εξατμίσεις μπορείς να πετύχεις το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα αφαιρώντας 5 κιλά από την οροφή. Επίσης, γενικότερα να ξέρετε οτι τα ψηλά αυτοκίνητα ευνοούνται περισσότερο με την αφαίρεση κιλών, όχι γιατί αφαιρούνται απλώς κιλά, αλλά γιατί κατεβάζουν αρκετά το κέντρο βάρος. Σε αυτοκίνητα όπως το s, δηλαδή χαμηλά και φαρδιά σαν "παντόφλες", η ευεργετική αφαίρεση του βάρος είναι ....δύσκολη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση το ελαφρύτερο όμοιο αυτοκίνητο θα είναι και καλύτερο, γιατί έχει λιγότερη μάζα να επιταχύνει, να φρενάρει και να αλλάξει κατεύθυνση. Ε ..πως να το κάνουμε το ίδιο είναι να παίζω μπάλα εγώ και το ίδιο ο Κωνσταντίνος που είναι 30 κιλά κάτω;;; (Βέβαια αντισταθμίζω με την τεχνική μου )

Η επιλογή της αεροτομής έγινε με..... οικονομικά κριτήρια Την βρήκα σε καλή ευκαιρία και την τσίμπησα. Άλλωστε να ποτέ χρειαστούμε μεγαλύτερη κάθετη δύναμη (όταν φτιάξουμε πίστα F1.... λέμε τωρα....) τότε κατασκευάζοντας μεγαλύτερα risers θα τη βρούμε την άκρη.
Reply
Old Aug 3, 2012 | 01:25 AM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by S2000_FUN
Εδώ φαίνεται να είναι σε άλλη θέση από την εργοστασιακή

Επειδή όπως βλέπεις την έχω θα σου πω ότι αν δεν κινείς το αμάξι κάθε 4-5 μέρες τότε θα την έχεις μονίμως σε φορτιστή όπως εγώ. Έχει μεγάλο cranking power για εκκίνηση δηλαδή αλλά φυσικά λόγω του μεγέθους της δεν έχει πολύ reserve power. Μετά τις 24 ώρες αρχίζει να χάνει χωρητικότητα. Δεν συζητάω να έχεις και συναγερμό με τηλεειδοποίηση την πάτησες Για μένα ήταν μονόδρομος λόγω έλλειψης χώρου και όχι για αφαίρεση κιλών
Μια χαρά είναι, μου κάνει...

Μια τελευταία ερώτηση μόνο Χρηστάρα και τέλος τα ψιλο-offtopic..Για την συγκεκριμένη απ'ότι βλέπω θα χρειαστώ και καινούρια καλώδια με διαφορετικά άκρα ή και με τα εργοστασιακά που έχουμε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Reply
Old Aug 3, 2012 | 01:39 AM
S2000_FUN's Avatar
Community Organizer

Originally Posted by Tazio
Originally Posted by S2000_FUN' timestamp='1343713407' post='21901129
Εδώ φαίνεται να είναι σε άλλη θέση από την εργοστασιακή

Επειδή όπως βλέπεις την έχω θα σου πω ότι αν δεν κινείς το αμάξι κάθε 4-5 μέρες τότε θα την έχεις μονίμως σε φορτιστή όπως εγώ. Έχει μεγάλο cranking power για εκκίνηση δηλαδή αλλά φυσικά λόγω του μεγέθους της δεν έχει πολύ reserve power. Μετά τις 24 ώρες αρχίζει να χάνει χωρητικότητα. Δεν συζητάω να έχεις και συναγερμό με τηλεειδοποίηση την πάτησες Για μένα ήταν μονόδρομος λόγω έλλειψης χώρου και όχι για αφαίρεση κιλών
Μια χαρά είναι, μου κάνει...

Μια τελευταία ερώτηση μόνο Χρηστάρα και τέλος τα ψιλο-offtopic..Για την συγκεκριμένη απ'ότι βλέπω θα χρειαστώ και καινούρια καλώδια με διαφορετικά άκρα ή και με τα εργοστασιακά που έχουμε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Κανονικά στο κουτί της πρέπει να έχει και βιδωτούς πόλους που κάνουν για τα εργοστασιακά καλώδια. Εγώ έχω ξεβιδώσει τους πόλους της odyssey και έχω βάλει άλλους ακροδέκτες στα καλώδια για πολλούς λόγους. Πρώτον έπρεπε όπως βλέπεις να βάλω προεκτάσεις στα εργοστασιακά καλώδια για να την τοποθετήσω σε εκείνο το σημείο και δεύτερον έχω συνδέσει-βιδώσει και άλλα πράγματα πάνω στην μπαταρία ( κιτ γειώσεων, ρεύμα τρόμπας κατευθείαν από τη μπαταρία) που δεν θα μπορούσα να το κάνω εύκολα με τους μαμά πολο-ακροδέκτες
Reply
Old Aug 4, 2012 | 03:10 PM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by S2johnyK
Υ.Γ. Καλή φάση:
ΟΕΜ μπαταρια = 13,6kg
PC680 = 7kg
οποτε μαλλον μιλαμε για 6,6 κιλα,
Μάλλον έχεις βαριά μπαταρία..
12,3 έδειξε η ζυγαριά σε αυτήν που φοράω και 6.6 στην pc680 που παρέλαβα χθες..Άρα συνολικό κέρδος 5.7 κιλά..

Originally Posted by ntz
Όλοι την χάσαμε σε κάποια φάση και δυστυχώς καθένας μιλάει για διαφορετικές συνθήκες.Για παράδειγμα εσύ στο πιο πάνω αναφέρεσαι αποκλειστικά για χρήση πίστας;
Προσωπικά σε συνθήκες δρόμου (όπου οι απαιτήσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσον αφορά την προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια) από το αμάξι χωρίς την παραμικρή ρύθμιση σε σχέση με πριν (αυτές θα γίνουν αργότερα αφού καταλήξω οριστικά σε τι μπορώ να κάνω ακόμα στο θέμα ελαφρώματος, αφού βρω τα λάστιχα που θέλω κλπ) μόνο θετικές αλλαγές έχω δει μέχρι τώρα..

Απαραίτητα θέμα ρυθμίσεων σε κάθε αφαίρεση βάρους πιστεύω πως τίθεται:
1) Όταν μιλάμε για χρήση πίστας
Είτε 2) όταν μιλάμε για αφαίρεση σημαντικού ποσοστού βάρους..Πχ με τα 40 κιλά που γράφουμε πιο πάνω μιλάμε για μείωση βάρους μόλις 3% του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου..
Είτε 3) όταν μιλάμε για μονομερή αφαίρεση βάρους από κάποιο συγκεκριμένο σημείο..Πχ 40-50 κιλά αποκλειστικά από το πίσω μέρος του S2000...

Κατά τ'άλλα αν συνειδητά ξέρεις(έστω και στο περίπου) τι αφαιρείς, από ποιο μέρος και χωρίς ακρότητες τότε δεν νομίζω να δεις χειρότερο αμάξι σε σχέση με πριν..

Originally Posted by ntz
Σε αυτοκίνητα όπως το s, δηλαδή χαμηλά και φαρδιά σαν "παντόφλες", η ευεργετική αφαίρεση του βάρος είναι ....δύσκολη υπόθεση.
Αυτό ξαναπές το..
Reply
Old Aug 4, 2012 | 03:47 PM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by S2johnyK
Πόσο υπερτερεί μια καλύτερη αναλογία κιλών/ίππο απέναντι σε μια κατανομή πχ 55/45 (τυχαία νούμερα).
Όταν θέλεις να κινηθείς απλά σε σβέλτους ρυθμούς και κυρίως να ευχαριστηθείς οδήγηση, χρειάζεσαι ισορροπημένη συμπεριφορά και προβλέψιμες αντιδράσεις από το αυτοκίνητο, κάτι που σου εξασφαλίζει μία καλή κατανομή.
Όταν κυνηγάς αποκλειστικά τα χρονόμετρα, μια καλύτερη αναλογία κιλών/ίππο στις περισσότερες περιπτώσεις θα προτιμηθεί, μιας που σε συνδυασμό με κάποια άλλα πράγματα(πχ αυξημένα επίπεδα πρόσφυσης) θα σε βοηθήσει περισσότερο από μια ιδανική κατανομή βάρους στο να κινηθείς γρηγορότερα..

Φυσικά εγώ επιμένω πως μπορεί να επιτευχθεί(μιλώντας για το S2000 πάντα) καλύτερη αναλογία kgr/hp με την κατανομή στα ίδια περίπου επίπεδα, οπότε δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε τέτοια διλήμματα..

Originally Posted by papdoc
Το 50:50 κατά τη γνώμη μου:

1. Δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβώς 50:50. Το φημισμένο 50:50 του miata, ποτέ δεν ήταν ακριβώς, σε καμία γενιά. Στο NC μου π.χ. ήταν 52:48 όταν ήταν μαμά.
2. Είναι ελαφρώς υπερτιμημένο. Καλό είναι που το έχουμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι κεντρομήχανα και πισωμήχανα αυτοκίνητα με άθλια κατανομή βάρους, είναι φορτωμένα με αγωνιστικές επιτυχίες.
3. Δεν πρέπει να αποτελεί αντικίνητρο για ελάφρωμα. Ένα βαρύ 50:50 δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα ελαφρύτερο 55:45 πουθενά.

Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το placebo effect όταν δοκιμάζουμε μία νέα μετατροπή.

ΥΓ: Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί κάποιος με το placebo, εάν όμως παρεξηγηθεί ας δει αυτό το βίντεο.
Απόλυτα σωστός στο placebo effect..Το έχω παρατηρήσει πολλές φορές στον εαυτό μου..Τόσο σε θέματα αυτοκινήτου, όσο και γενικότερα..Ομοιοπαθητικός ;;;

Έτσι από περιέργεια Δημήτρη, μπορείς να αναφέρεις μερικά παραδείγματα σχετικά με το 2) που γράφεις;;

Υ.Γ. Χρήστο μεταχειρισμένη την βρήκα, οπότε δεν ήρθε στο κουτί της..Οι πόλοι είναι βιδωτοί αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι κάνουν για τα μαμά καλώδια..Τέλος πάντων θα δείξει από Δευτέρα..
Reply

All times are GMT -8. The time now is 08:34 AM.