GARAGE & SERVICE TIPS
Να μην σας κάνει καθόλου εντύπωση
Αρκετές μάρκες λιπαντικών έχουν ειδικά πρόσθετα που επιβραδύνουν την κατανάλωση του λαδιού. Κλασσικό παράδειγμα τα Mobil 1 που έχουν ειδική φόρμουλα για να μην καταναλώνει ο κινητήρας λάδι. Φυσικά η κατανάλωση έχει να κάνει και με την κατάσταση του κινητήρα όμως μετά από 20 + χιλιάδες χιλιόμετρα και δοκιμη 3 διαφορετικών εταιρειών λιπαντικών έχω να πω ότι έχει να κάνει πρωτίστως με την κατασκευάστια εταιρεία. Πχ τα MOTUL 300V έχουν τρελλή κατανάλωση ιδίως στις υψηλές στροφές με τα ΜOBIL 1 να έχουν μηδαμινή (και μάλιστα ασχέτως ιξώδους αφού δοκίμασα και τα 5w-50 και τα 10w-30) ενώ τα OWS βρίσκονται κάπου στην μέση (με κλίση προς τα MOTUL θα έλεγα). Επαναλαμβάνω πάντως ότι χρειάζεται να συμβουλευτείτε το manual του κατασκευαστή ο οποίος προτείνει 10w30 (άντε 5w40 για θερμοκρασίες κάτω των -20 c). Πάντως μετά από διάβασμα στα US Forums χρησιμοποιώ πλέον Mobil 10w30 (προσοχή Αμερικανικών προδιαγραφών αφού δεν εισάγεται στην Ευρώπη) και η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο Mobil 5w50 είναι θεαματική, η δε κατανάλωση μηδενική.
Αρκετές μάρκες λιπαντικών έχουν ειδικά πρόσθετα που επιβραδύνουν την κατανάλωση του λαδιού. Κλασσικό παράδειγμα τα Mobil 1 που έχουν ειδική φόρμουλα για να μην καταναλώνει ο κινητήρας λάδι. Φυσικά η κατανάλωση έχει να κάνει και με την κατάσταση του κινητήρα όμως μετά από 20 + χιλιάδες χιλιόμετρα και δοκιμη 3 διαφορετικών εταιρειών λιπαντικών έχω να πω ότι έχει να κάνει πρωτίστως με την κατασκευάστια εταιρεία. Πχ τα MOTUL 300V έχουν τρελλή κατανάλωση ιδίως στις υψηλές στροφές με τα ΜOBIL 1 να έχουν μηδαμινή (και μάλιστα ασχέτως ιξώδους αφού δοκίμασα και τα 5w-50 και τα 10w-30) ενώ τα OWS βρίσκονται κάπου στην μέση (με κλίση προς τα MOTUL θα έλεγα). Επαναλαμβάνω πάντως ότι χρειάζεται να συμβουλευτείτε το manual του κατασκευαστή ο οποίος προτείνει 10w30 (άντε 5w40 για θερμοκρασίες κάτω των -20 c). Πάντως μετά από διάβασμα στα US Forums χρησιμοποιώ πλέον Mobil 10w30 (προσοχή Αμερικανικών προδιαγραφών αφού δεν εισάγεται στην Ευρώπη) και η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο Mobil 5w50 είναι θεαματική, η δε κατανάλωση μηδενική.
Originally Posted by taz5,Jul 24 2006, 11:25 PM
Πώς όμως μπορούμε να ξέρουμε πιό λάδι καταπονεί λιγότερο τον κινητήρα και ποιό είναι πιο κατάλληλο; Να προσθέσω ότι ανάλογα με την μάρκα αλλάζει και το προστατευτικό 'φιλμάκι' που κάνουν τα λάδια ανάλογα με τα πρόσθετα που έχουν μέσα. Τώρα στις κορυφαίες μάρκες οι διαφορές δεν πρέπει να είναι μεγάλες. Υπάρχει κανένα συγκριτικό που μπορούμε να δούμε; Πρέπει να τα δοκιμάσουμε όλα;
Πολλές γνωστές μάρκες έχουν 5W-40. (ή 10W-30 που προτείνει η Honda).
Από Αμερική έχουμε : Amsoil, Torco, Redline kai Royal Purple.
Συνεχίζουμε με : Motul, Elf, BP Visco 5000, Shell Helix, Valvoline, Castrol, Fuchs,Pennzoil, Mobil 1, klp......
Πολλές γνωστές μάρκες έχουν 5W-40. (ή 10W-30 που προτείνει η Honda).
Από Αμερική έχουμε : Amsoil, Torco, Redline kai Royal Purple.
Συνεχίζουμε με : Motul, Elf, BP Visco 5000, Shell Helix, Valvoline, Castrol, Fuchs,Pennzoil, Mobil 1, klp......
Είχα αλλάξει πιστόνια στο 106 που είχα πριν, στα 150,000χλμ και οι κύλινδροι ήταν σε άψογη κατάσταση. Γι' αυτο και τα εμπιστεύομαι. Επίσης Τάσο, δεν 'ηξερα πως η Motul έχει 300V σε 5w - 40! Όταν πήγα για λάδια μου είπαν, για 5w - 30, 10w - 40 και 15w - 50. Mάλλον θα παρουσιάστηκαν πρόσφατα. Για τη μη συχνή αλλαγή στη μάρκα λαδιών, το ξέρω κι εγώ, τα παιδιά έχουν δίκιο.
Επίσης, σε 500χλμ. περίπου πάω για αλλαγή λαδιών και μάλλον θα πάω στο Σαρακάκη (Λ. Αθηνών) που είναι κοντά στη δουλειά μου. Κατα τη διάρκεια του σέρβις σ' αφήνουν να είσαι μέσα στο συνεργείο και να βλέπεις; Πηγαίνει κανείς το αυτοκίνητο εκεί, να μου πεί; Αν όχι, ξέρει κανείς κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο (δοκιμασμένο), από Ηράκλειο Αττ. ή Μεταμόρφωση μεριά;
Έχω ήδη αγοράσει 300V 10w - 40 για κινητήρα, στο κιβώτιο ταχ. θα βάλω Honda MTF (υποθέτω όλα τα εξουσιοδοτημένα το έχουν, έτσι
, και για διαφορικό, Motul 90pa. Aπ' ότι διάβασα είναι καλές επιλογές.
Έχω ήδη αγοράσει 300V 10w - 40 για κινητήρα, στο κιβώτιο ταχ. θα βάλω Honda MTF (υποθέτω όλα τα εξουσιοδοτημένα το έχουν, έτσι
, και για διαφορικό, Motul 90pa. Aπ' ότι διάβασα είναι καλές επιλογές.
@VAG
Baggelh me ta mobil1 10w-30 poy ebales strofarei to aytokinhto ikanopoihtika stis High rpm h dyskoleyetai? Se sxesh me ta MOTUL kai ta OWS apo pleyras strofarismatos pws ta blepeis?
@Psilos
S' eyxaristw gia ta kala soy logia. Kanw ki egw apo thn meria moy oti mporw kalytero gia na plhroforhsw to dynaton plhrestera ta melh tou club se oti afora texnika themata. Oi epiloges soy gia ta ladia mhxanhs, sasman kai diaforikoy einai poly kales.
P.S. Oyte egw hxera oti ebgale h MOTUL 5w-40.
Sta boreia mporeis na pas ston Gkioylmpalogloy ton Dimitri sthn Tatoioy ligo meta to Practiker gia na kaneis Service.
Baggelh me ta mobil1 10w-30 poy ebales strofarei to aytokinhto ikanopoihtika stis High rpm h dyskoleyetai? Se sxesh me ta MOTUL kai ta OWS apo pleyras strofarismatos pws ta blepeis?
@Psilos
S' eyxaristw gia ta kala soy logia. Kanw ki egw apo thn meria moy oti mporw kalytero gia na plhroforhsw to dynaton plhrestera ta melh tou club se oti afora texnika themata. Oi epiloges soy gia ta ladia mhxanhs, sasman kai diaforikoy einai poly kales.
P.S. Oyte egw hxera oti ebgale h MOTUL 5w-40.
Sta boreia mporeis na pas ston Gkioylmpalogloy ton Dimitri sthn Tatoioy ligo meta to Practiker gia na kaneis Service.
@DS2000 Όχι μόνο στροφάρει καλά αλλά το αυτοκίνητο δουλέυει συνολικά πιο μαλακά και ήσυχα. Δεν είναι όσο υστερικό ήταν ψηλά με τα MOTUL αλλά η ροπή είναι βελτιωμένη και η λειτουργία του χαμηλά πιο ήσυχη, η οικονομία καλύτερη και η κατανάλωση λαδιού μηδαμινή. Το έχω ξαναγράψει στα Motul με έχει φοβίσει η έλλειψη προδιαγραφών. Ο κατασκευαστής συνιστά ρητά να ελέγχουμε το ΑΡΙ και υπαγορεύει συγκεκριμμένο ιξώδες. Στο S εκτός από την λίπανση το λάδι χρησιμοποιείται για την απαγωγή της θερμότητας και κατά συνέπεια η απόδοσή του επηρεάζεται αισθητά από το ιξώδες του λαδιού-γι αυτό όσο το δυνατόν πιο κοντά στις προδιαγραφές
.
.
Originally Posted by D_S2000,Jul 25 2006, 09:45 AM
@Psilos
Xexasa na soy pw oti o Gkiolmpalogloy einai sthn Tatoioy sthn Metamorfwsh ki oxi sthyn Khfisia. To katalabes fantazomai giati Practiker den exei sthn Khfisia alla ithela na sto pw kiolas gia na mhn ginei kapoio lathos kai pas alloy kai psaxneis kai meta to exw kai typseis...
Xexasa na soy pw oti o Gkiolmpalogloy einai sthn Tatoioy sthn Metamorfwsh ki oxi sthyn Khfisia. To katalabes fantazomai giati Practiker den exei sthn Khfisia alla ithela na sto pw kiolas gia na mhn ginei kapoio lathos kai pas alloy kai psaxneis kai meta to exw kai typseis...
Από εβδομάδα πάω τα S για σέρβις στα 45000χλμ.Τι προβλέπει αυτό?
Τελευταίο μεγάλο σέρβις έγινε στα 25 όπου αλλάχτηκαν λάδια μηχ. σασμ. διαφ. ρύθμηση βαλβίδων και ένα γενικό έλενχο.
Έγινε και μία αλλαγή λαδιών στα 35000
Το αμάξι όταν το πήρα είχε 40000,τα προηγούμενα τα έκανε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης που είναι ξαδελφός μου,οπότε δεν τίθετε θέμα αξιοπιστίας.
Πάντος μου φαίνονται λίγο αραιά τα διαστήματα σέρβις,αν και το οδηγούσε με τελείως υπνωτικό ρυθμό(5000rpm το πολύ και ο κόσμος όλος)
Τελευταίο μεγάλο σέρβις έγινε στα 25 όπου αλλάχτηκαν λάδια μηχ. σασμ. διαφ. ρύθμηση βαλβίδων και ένα γενικό έλενχο.
Έγινε και μία αλλαγή λαδιών στα 35000
Το αμάξι όταν το πήρα είχε 40000,τα προηγούμενα τα έκανε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης που είναι ξαδελφός μου,οπότε δεν τίθετε θέμα αξιοπιστίας.
Πάντος μου φαίνονται λίγο αραιά τα διαστήματα σέρβις,αν και το οδηγούσε με τελείως υπνωτικό ρυθμό(5000rpm το πολύ και ο κόσμος όλος)