Κινητήρας - Μετάδοση - Περιφερειακά Συζητηση σχετικα με τον κινητηρα, μεταδοση, περιφερειακα, εισαγωγη, εξαγωγη, ψυξη και βελτιωσεις

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ vs ΥΠΕΡΠΛΗΡΩΣΗ

Old Aug 14, 2008 | 12:27 AM
Esprit's Avatar
Registered User

From: Marousi

Originally Posted by Stradale,Aug 14 2008, 01:38 AM
Εμένα μια χαρά μου φαίνοντε τα άλογα του s.Aκόμα δεν έχω καταφέρει να τα αξιοποιήσω όλα σε διαδρομές!!!
Εγω θα συμφωνήσω με το φίλο Stradale και αν μου επιτρέπεται να πω την εμπειρια μου από το υπερτροφοδοτούμενο με Eaton MP62 miata μου. Τrouble free μετατροπή με FI δεν υπάρχει.

Απλά ανάλογα με την δύναμη που στοχεύει κανείς (psi λειτουργίας) κινείται ανάλογα όχι μόνο η εμφάνιση προβλημάτων αλλά και το κόστος. Την ξενοιασιά του μαμά αυτοκινήτου την ξεχνάς. Ακούς τον ένα θόρυβο, κοιτάζεις θερμοκρασίες, μίγματα, ρυθμίσεις κοκ. Βλέπεις θερμοκρασίες? λες πρέπει να αλλάξω θερμοστάτη, να βάλω το μεγαλύτερο ψυγείο, να γεφυρώσω τα βεντιλατέρ κοκ. Τη θερμοκρασία την ανέφερα σαν παράδειγμα, θα μπορούσα να θίξω μίγματα, άγραφους εγκεφάλους, wideband sensors κλπ.

Είναι ένας φαύλος κύκλος που στο τέλος καταλήγεις να έχεις ξοδέψει μια περιουσία σε αναβαθμίσεις υλικών και επισκευές. Προσωπικά είχα φτάσει στο σημείο να έχω δώσει συνολικά 20.000 ευρώ επιπλέον για να έχω ένα μιάτα 260 άλογα με stock internals με ότι καλύτερο κυκλοφορούσε απο Αμερική. Οση ροπή είχε το S στις 8000 rpm την είχα εγώ λιγάκι πάνω από το ρελαντί!

Οκ θα μπορούσα να είχα μείνει στα 210 άλογα και να είχα πολύ λιγότερα προβλήματα αλλά έλα που τα άλογα είναι γλυκά όταν γίνεται με λίγη αύξηση πίεσης με μια τροχαλία. Δεν είμαι κατά των μετατροπών, είναι μικρόβιο και επειδή έχω περάσει από αυτό το στάδιο μπορώ να καταλάβω!

Και αυτό είναι που εκτιμώ σε αυτό το αυτοκίνητο, είναι ανώτερο από κάθε άποψη. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι πιο γρήγορος πλέον όπως όταν είχα το μιάτα και κυνηγούσα τα S! Με κάνει να αισθάνομαι αλλιώς αυτό το αυτοκίνητο! Ανώτερος! Υπερόπτη καμιά φορά στα απανταχού κουβαδάκια!

Μια επισήμανση να κάνω σε σύγκριση κομπρέσορα και τούρμπο μιας και υπήρχε πάντα αυτή διαμάχη στο μιατα κλαμπ όπου και είμαι μέλος ακόμα! Υπάρχει η τεχνογνωσία στη Χώρα μας για επισκευές και συντηρήσεις σε τούρμπίνες. ΟΧΙ σε κομπρέσορες! Αν φθαρούν τα ρουλεμάν ή οτιδήποτε άλλο μέσα στο εσωτερικό του supercharger απλά ξεχάστε τον! Πας για άλλο main unit! Δε μπορώ να το αναλύσω εδώ δυστυχώς...

Ισως θα έπρεπε να ειχα γράψει αυτο το ποστ σε τόπικ ατμόσφαιρα vs forced induction. Αν υπάρχει τέτοιο τόπικ ας μετακινηθεί και ζητώ συγγνώμη...
Reply
Old Aug 14, 2008 | 12:45 AM
gzob's Avatar

From: Athens

Trouble free δε μπορεί να είναι κανένα performance αυτοκίνητο, ακόμα και μαμά. Έδώ τώρα μπαίνει ο παράγοντας 'ολοκληρωμένη' μετατροπή. Πραγματικά, αν και έχω λίγο καιρό το αυτοκίνητο με turbo, δεν έχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ σε σχέση με το μαμά. Το μόνο που κάνω είναι να βάζω βενζίνη. Απλώς, υπήρξε μια περίοδος (τον πρώτο μήνα) που περίμενα να δω αν χρειάζεται κάτι στον τομέα της ψύξης (να ζεστάνει λίγο καιρός) και κατέληξα σε κάποιες μετατροπές που είναι απαραίτητες για FI S, αλλά και κάνουν πολύ καλό ακόμα και μαμά S. (ψυγείο, θερμοστάτης, τρύπα στο καπώ, και εντόπισα τη βέλτιστη θέση του intercooler) (ΜΑΝΟ, βγάλε την πινακίδα από το ψυγείο!). Με το πρόγραμμα έχω ασχοληθεί δύο φορές όλες κι όλες και όλα είναι ΟΚ.

Από κει και πέρα ούτε θόρυβοι, ούτε τριξίματα, ούτε ζημιές. Το δύσκολο κομμάτι είναι να κατανοήσει κάποιος ότι μια μετατροπή πρέπει να είναι ολοκληρωμένη αλλά να το περάσεις χωρίς να νομίζει ότι πας να του φας λεφτά γιατί θα πάει στο παραδίπλα μαγαζί, θα του πει τα μισά λεφτά με τα μισά πράγματα και μετά θα μπλέξει σε ένα κυκεώνα ζημιών-επισκευών γιατί το αμάξι δεν είναι ολοκληρωμένο. Επίσης κάθε αμάξι έχει τα δικά του κουσούρια γι'αυτό και θεωρώ επιβεβλημένο ο βελτιωτής να ασχολείται με μία μόνο μάρκα αυτοκινήτων, να τα ξέρει καλά, και να έχει κάνει τουλάχιστον μία τέτοια μετατροπή. Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω και με τον ανάλογο σεβασμό σε ένα αυτοκίνητο βόλτας 350+ ίππων από 2000cc, δε βλέπω κάτι που μπορεί να πάει στραβά.
Reply
Old Aug 14, 2008 | 01:13 AM
Stradale's Avatar
Registered User

From: Ioannina

Την Κυριακή ξύπνησα στις 7 το πρωί.Παίρνω το s και πηγαίνω flat-out Γιάννενα,δλδ 5 ώρες,έφτασα,το έβαλα στο γκαράζ και πήγα για καφέ.Ξένοιαστος.Αν είχα κανα τουρμοτέρας θα είχα πάντα στην άκρη του μυαλού μου το άνχος μην μείνω πουθενά,ή άμα πάθει κάτι στα Γιάννενα ποιός θα το φτιάξει?Τι θα το κάνω,θα το φέρω με οδική στην Αθήνα?
Παιζουν πολλές παραμέτροι για το αν θες να κάνεις μια μετατροπή.Εγώ για παράδειγμα που ταξιδεύω βόρεια ελλάδα συχνά δεν το ρισκάρω να πάθω καμιά τετοια νίλα!!

Και αυτό το λέω εκ πείρας γιατί πριν είχα μία Τ-SPORT με κομπρεσέρ και με είχε αφήσει στις Σέρρες.............
Reply
Old Aug 14, 2008 | 04:19 AM
S2000Geo's Avatar
Registered User

Originally Posted by Stradale,Aug 14 2008, 01:13 AM
Αν είχα κανα τουρμοτέρας θα είχα πάντα στην άκρη του μυαλού μου το άνχος μην μείνω πουθενά,ή άμα πάθει κάτι στα Γιάννενα ποιός θα το φτιάξει?Τι θα το κάνω,θα το φέρω με οδική στην Αθήνα?
Βασικα αυτα που λες ηταν και ο λογος που το εδωσα. Για να εξηγουμαι το αμαξι δεν ειχε παθει τιποτα απο τοτε που το ρυθμισε ο Γιωργος αλλα αν την εχεις πατησει στο παρελθον σε στοιχειωνει η κακη εμπειρια και μετα ουσιαστικα δεν μπορεις να ευχαριστηθεις το αυτοκινητο. Παλιοτερα ειχα ενα megane coupe και ειχα ριξει τα χιλλιαδες ευρω παλι προσπαθωντας να κανω το αμαξι κατι που δεν ηταν. Το αποτελεσμα , σπασμενα σασμαν , ημιαξονια, διαλυμενα πλατω κλπ Με αφηνε περιπου μια φορα τον 15νθημερο , ειχα ριξει εξω την express

Μετα πηρα το S, λεω ατμοσφαιρα, δεν μου εφτανε , παω να τουρμπισω εχοντας διαβασει στο forum οτι ειναι αξιοπιστο σε αυτο το αμαξι αρκει να κατεβασεις την συμπιεση. Λογω απιστευτης ατυχιας και λαθους των Αμερικανων μενω χωρις αμαξι για 4 μηνες (ολο το περσινο καλοκαιρι) εχοντας τον Γιωργο και τους μηχανικους να λυνουν και να δενουν το αμαξι 20 φορες προσπαθωντας να βρουμε τι εχει. Τελικα ελλατωματικη τουρμπινα η διαγνωση και εγω εχω αμαξι επιτελους.

Περνω το αμαξι και το πρωτο απογευμα σπαει το διαφορικο απο καθαρο λαθος των μηχανικων το οποιο ποτε δεν παραδεχονται. Τελοσπαντων λεω ας σκασω κι ας πληρωσω.

Μετα οι θερμοκρασιες ηταν μεγαλες , ο map sensor με ταλαιπωρουσε, ο δισκος ηταν αποτομος, το αμαξι εβγαζε τρελο καυσαεριο, μερικες φορες τραβαγε overboost με αποτελεσμα να χτυπαει κοφτη πιεσης (ευτυχως ο Γιωργος ειχε προβλεψει).

Τελοσπαντων φτιαχνω τα παραπανω , βαζω και wideband , βαζω και καλυτερο χταποδι, νεο ρυθμισμα και παμε στα 350 ροδα. Παω το παιρνω , το πρωτο βραδυ , σε τουρμπισμα , σπανε οι βιδες στηριξης της τουρμπινας και το αμαξι κανει σαν τρακτερ. Αντε παλι μεσα το αμαξι. Ευτυχως ηταν και η τελευταια φορα που το ειχα μεσα.

Να πω την αληθεια τοτε καταλαβα οτι αυτο το πραγμα που ειχα φτιαξει δεν ηταν για μενα, μπορει να ηταν για καποιον αλλον, που δεν δουλευει 12 ωρες την ημερα και μπορει να ειναι στα συνεργεια οταν χρειαζεται, που εχει αλλο αμαξι να πηγαινει ταξιδια κλπ

Εγω την αποψη μου για τον Γιωργο και την δουλεια του την εχω πει πολλες φορες, δεν χρειαζεται παλι. Ομως οποιος πιστευει οτι σε FI τα μονα λεφτα που θα ξοδεψει θα ειναι για το κιτ και την τοποθετηση ειναι πολυ γελασμενος. Η φθορα ειναι σε ΟΛΑ τα μερη του αυτοκινητου μεγαλυτερη , ακομα και τα περιφερειακα sensors, controllers, gauges ενα σωρο λεφτα. Τωρα θα μου πειτε μπορεις και να μην τα βαλεις, ναι σωστα ομως ΜΠΟΡΕΙ να σε γλυτωσουν απο την στραβη.

Για να μην παρεξηγηθω οταν εδωσα το αμαξι πριν λιγες βδομαδες δεν ειχε τιποτα, δεν χρειαζοταν ουτε ευρω (τα ειχα πληρωσει ολα εγω ), μακαρι να το παρει ενα παιδι να το ευχαριστηθει ομως εγω δεν το ευχαριστηθηκα ποτε. Παντα ειχα το φοβο οτι αν το πιεσω πολυ θα γινει ζημια και μετα ποιος θα το τρεχει στο συνεργειο και αντε παλι μεσα το αμαξι και λεφτα και και και ....

Πλεον ειμαι στο 4ο αυτοκινητο μου και εχω να πω , οτι το μονο που αξιζει ειναι ενα πρωτο σταδιο σε οτι αμαξι και να εχουμε και ποτε μετατροπη απο ατμοσφαιρα σε FI. Αυτη ειναι απλα η αποψη μου, μακροπροθεσμα οι χοντρες μετατροπες θα ειναι καταστροφικες για την ψυχολογια και για την τσεπη. Βασικα εγω βαζω τον ψυχολογικο παραγοντα πρωτο γιατι θεωρω δεδομενο οτι οποιος κανει τετοιες μετατροπες εχει τα λεφτα και δεν δανειζεται να τις κανει.

Τελειωνοντας αυτην την εκθεση θελω να πω οτι οχι δεν θα ξανατουρμπιζα το S, θα του εβαζα μια καλη εξατμιση και μια καλη εισαγωγη και θα το αφηνα εκει. ΟΤαν θα αποφασιζα οτι θελω παραπανω θα επαιρνα αλλο αμαξι. Το S ειναι καλο παιδες αλλα υπαρχουν πολλα καλυτερα αμαξια εξω.

Ελπιζω να μην κουρασα ολο τον κοσμο αλλα πηρα αφορμη απο αυτο που εγραψε ο stradale. Μαριε αν θελεις να το μεταφερεις στο αλλο τοπικ, ελευθερα.
Reply
Old Aug 14, 2008 | 11:17 AM
gzob's Avatar

Συμφωνώ στο κομμάτι των 'παιδικών' ασθενειών οποιασδήποτε μετατροπής. Όπως όμως και το όνομα τους λέει, αυτές σε ταλαιπωρούν για λίγο καιρό. Γιώργο πίστεψε με, με σωστή συντήρηση δε θα ξαναείχες ποτέ κανένα πρόβλημα. Για παράδειγμα στη μετατροπή του Σπύρου (turbo) είχαμε ένα πρόβλημα με την πίεση το οποίο λύθηκε αλλάζοντας ελατήριο στην wastegate και ξαναρυθμίζοντας. Έκτοτε ούτε κιχ. Επίσης τόσο S2000 όσο και TypeR με compressor που έχω ρυθμίσει δεν έχουν το παραμικρό και μερικά μάλιστα έχουν αλλάξει και ιδιοκτήτη χωρίς καμία ζημία (με εξαίρεση μερικών με vortech που κόβουν τις βάσεις στήριξης ή θέλει rebuild ο compressoras, αλλά αυτό δεν είναι θέμα μετατροπής, ρύθμισης κτλ).

Συμφωνώ πάντως σε αυτό που λες ότι για το τι πρέπει να έχει κατα νου κάποιος που κάνει εκτεταμένη μετατροπή στο S και ανακεφαλαιώνω:

-Βασικές γνώσεις για το αυτοκίνητο
-Οικονομική άνεση (δηλ, να μην παίρνει δάνειο αν σπάσει σε μια βδομάδα ημιαξόνια με το 500hp S2k του )
-Υπομονή και χρόνο, ειδικά τον πρώτο καιρό μετά την μετατροπή για την αντιμετώπιση παιδικών ασθενειών (πχ μικροδιαρροές, σφίξιμο σε κάποιες βίδες, θερμομόνωση, προσθήκη cooling mods κτλ).

Αν δεν έχει τουλάχιστον 2 από τα 3 παραπάνω και θέλει οπωσδήποτε σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη από το S τότε οι λύσεις είναι δύο:
1. Το πουλάει και παίρνει άλλο αυτοκίνητο
2. Το κάνει 2.2 με όσο το δυνατό πιο πολλά μαμά πράγματα λύση εξαιρετικά συμφέρουσα ειδικά αν το μοτέρ έχει κάποια χλμ (>100.000). Τα 240whp είναι παιχνίδι με stock motor και καλά περιφερειακά. Τα 250-260 σχετικά εύκολα. Μιλάμε για 300 μοτέρ! Νομίζω καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς και πραγματικά, δε σπάει δε χαλάει από την πρώτη μέρα.
Reply
Old Aug 14, 2008 | 11:21 AM
Stradale's Avatar
Registered User

From: Ioannina

Λευτά να έχεις και όλα γίνονται......
Reply
Old Aug 14, 2008 | 11:59 AM
S2000Geo's Avatar
Registered User

George ουσιαστικα συμφωνουμε σε ολα, βασικα εγω δεν ειπα οτι σωνει και καλα θα παθει κατι το αμαξι, η ιστορια δειχνει οτι τα μοτερ αυτα ειναι εξαιρετικα αξιοπιστα ακομα και σε τετοιου ειδους εφαρμογες (και μην πεταχτει κανενας και πει οτι σπανε και μαμα γιατι εγω δεν ξερω κανεναν που να προσεχε το αμαξι του και να του εσπασε μαμα χωρις να κανει μαλακια - ανεβασμα κοφτη - κατεβασμα ταχυτητας λαθος κλπ). Αυτο που ειπα ειναι πως το FI σε ατμοσφαιρικο αμαξι δεν ειναι για ολους που απλα θελουν παραπανω δυναμη απο το αμαξι τους. Μην ξεχνας οτι πολλοι φτιαχνουν τα S για κοντρες που επιφερουν 100 φορες πιο γρηγορες φθορες στο αμαξι οταν συνδυαζονται ειδικα με +150 αλογα.

Παντως εγω θεωρω οτι το σημαντικο δεν ειναι τα λεφτα , τα λεφτα θεωρω οτι πρεπει να τα εχει καποιος ωστε καν να αρχισει να το σκεφτεται για τετοια ιστορια. Δηλαδη αν παει με την λογικη χρωσταω το S στην τραπεζα , εχω 5000 στην ακρη και παω και τουρμπιζω επειδη το κιτ κανει 4500 και εχω και 500 στην ακρη για τις ζημιες

To σημαντικο οπως ειπες κι εσυ ειναι η υπομονη στις κακοτυχιες και ο χρονος να πηγαινοφερνεις το αμαξι στο συνεργειο οταν χρειαζεται.

Οπως και ναχει εγω δεν εμπιστευομουνα το αμαξι να βγω με 40 βαθμους να κανω ταξιδι 3+ ωρες, αλλα ειναι προσωπικη επιλογη αυτο.

Τελοσπαντων για μενα η αποψη μου παραμενει πως 1ο σταδιο ειναι αρκετο ή το πολυ πολυ 2.2 οπως λεει ο Γιωργος. Απο κει και περα πρεπει καποιος να ειναι προετοιμασμενος
Reply
Old Aug 14, 2008 | 11:56 PM
Psilos's Avatar
Registered User

Originally Posted by gzob,Aug 14 2008, 11:17 AM
Αν δεν έχει τουλάχιστον 2 από τα 3 παραπάνω και θέλει οπωσδήποτε σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη από το S τότε οι λύσεις είναι δύο:
1. Το πουλάει και παίρνει άλλο αυτοκίνητο
2. Το κάνει 2.2 με όσο το δυνατό πιο πολλά μαμά πράγματα λύση εξαιρετικά συμφέρουσα ειδικά αν το μοτέρ έχει κάποια χλμ (>100.000). Τα 240whp είναι παιχνίδι με stock motor και καλά περιφερειακά. Τα 250-260 σχετικά εύκολα. Μιλάμε για 300 μοτέρ! Νομίζω καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς και πραγματικά, δε σπάει δε χαλάει από την πρώτη μέρα.
Reply
Old Aug 15, 2008 | 01:33 AM
Esprit's Avatar
Registered User

From: Marousi

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον S2000Geo. Ούτε εμένα το μιάτα μου είχε πάθει τίποτα στα 260 άλογα, απλά ήταν όλα αυτά τα περιφερειακά που αστοχούσαν κατά καιρούς και που έπρεπε να αναβαθμίζω. Και πάντα ανβάθμιζα με ότι καλύτερο κυκλοφορούσε στην Αμερική και μετά από άπειρο διάβασμα (ούτε στο Πολυτεχνείο δε διάβαζα τόσο) στο φόρουμ της BR Performance που γράφανε όλα τα Αμερικανάκια αλλά και βιβλία (Corky Bell κλπ). Με αφησε ουκ ολίγες φορές το αυτοκίνητο από ασήμαντες αιτίες...

Ειδικά καλοκαίρι όπως ανέφερε και ο geo έπρεπε να έχεις συνέχεια το νού σου στην ορχήστρα από οργανάκια και τα αυτιά σου ανοιχτά. Οχι major problems αλλά προβληματάκια ικανά να σου στερούν την ξενοιασιά. Τώρα παίρνω το S μου και πάω Θεσαλονίκη χωρίς να σκέφτομαι αν έξω έχει 40 βαθμούς ή αν το μίγμα μου είναι φτωχό ή πλούσιο, ή αν ανάψει το check engine και θα πρέπει να συνδέσω το autoscan να δω τι κωδικό έβγαλε και να κοιτάξω τη λίστα με τους εκτυπωμένους κωδικούς που είχα πάντα στο πορτπαγκαζ κοκ....

Κατά την προσωπική μου άποψη πιστεύω ο καθένας κάνει τον κύκλο του με τις μετατροπές! Ευχαριστήθηκα απίστευτα το μιάτα στα 260 άλογα με 30 χιλιόγραμμα ροπή και ανοίγματα με αυτοκίνητα πολύ πιο δυνατά να αναρωτιούνται πως... Δε μετάνοιωσα ούτε μία στιγμή! Οπως καμαρώνετε εδώ κάποια πολύ ωραία φτιαγμένα αυτοκίνητα εδώ μέσα και χαιρόμαστε όλοι, έτσι και τότε στο μιάτα κλαμπ καμάρωναν κάποιοι άλλοι και για το δικό μου αυτοκίνητο! Κάποιοι που σήμερα είναι εδώ μέσα κιόλας! Απλά κάπου κουράστηκα, κάπου δεν έχω τον ίδιο χρόνο με παλιότερα, λίγο η ηληκία που πατήσαμε τα 40άντα... και

...αποφάσισα να μη το πειράξω αυτό το καταπληκτικό αυτοκίνητο! Αντε καμιά εξατμισούλα το πολύ και καμιά εισαγωγή... χιχι!
Reply
Old Aug 15, 2008 | 05:36 AM
gzob's Avatar

Επειδή και γω δεν είμαι πια μικρός (στα πρώτα άντα βέβαια) το είχα κατά νου αυτό το χάσιμο της ξενοιασάς και αρχικά δίσταζα. Όμως πραγματικά, δεν έχω δει διαφορά σε κάτι από τότε που το είχα μαμά, ούτε το φοβάμαι ούτε το λυπάμαι. Απλώς, είναι απίστευτα πολλές οι λεπτομέρειες που έχω προσέξει για να μην έχω πρόβλημα. Εντάξει, δεν το κρύβω, κάθε 3-4 μέρες ανοίγω το καπώ για να δω αν συμβαίνει κάτι αλλά ακόμα, πέρα από το να τσεκάρω λάδια κτλ, δεν έχει χρειαστεί κάτι άλλο. Αν καταφέρνεις να μην κάνεις υπερβολές (πόσο εύκολο είναι να σηκώσεις λίγη πιεσούλα παραπάνω!) νομίζω ότι μιλάμε για πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.

George όσο για το 3ωρο ταξίδι με 40C, το έχω κάνει ήδη 4 φορές (Αθήνα-Πύλο, ΟΚ όχι και 40, αλλά σίγουρα πάνω από 32-33, μεσημέρι καλοκαίρι). Το βεντιλατέρ δε δούλεψε ποτέ στην Εθνική, πουθενά δεν είδα πάνω από 85C νερό και 100C λάδι. Και δε μπορώ να πω ότι το λυπόμουν.

Αλλά το ξαναλέω, επειδή όντως όσα περισσότερα βάζεις τόσο περισσότερα μπορούν να πάνε στραβά, η λύση αν θέλεις παραπάνω δύναμη και 100% το κεφάλι σου ήσυχο είναι ή να το πουλήσεις ή να το κάνεις F22.
Reply

All times are GMT -8. The time now is 05:42 AM.