Braking Point
Σε ένα γρήγορο γύρο (και γενικά) σε μια στροφή πότε είνια το braking point?? (καλά τώρα μας κοροιδεύεις??) Σίγουρα κάθε στροφή έχει τα δικά της ''χαρακτηριστικά'', αλλά τι γίνετε γενικώς??
Πάντα όλοι λένε να ξεμπερδευεις με τα φρένα πριν το στρίψιμο, αλλά υπάρχει και το trail braking (νομίζω
) το οποίο είναι braking μέχρι το apex.
Αυτό που μου φάινεται σωστό με το s (γενικώς και με άλλα αμάξια) λίγο πριν την στροφή, εκεί που λες πάει αγόρασα το οικόπεδο, μπαίνεις δυνατά στα φρένα (όχι απότομα) όλο το βάρος μπάινει μπροστά, η ουρά ειναι στον ''αερα'', με αποτέλεσμα αν το αφήσεις λίγο αυτό το παίξιμο της ουράς μπορεί να την κατευθύνεις να σε βάλει πολύ δυνάτα μέσα στην στροφή μεταφέροντας αρκετή ταχύτητα (το αμάξι είναι σε φάση μικρού oversteering αλλά νιώθεις οτι γλυστράει ΠΟΛΥ λίγο στον κεντρικό του άξονα και σου δίνει μια ώραία και γρήγορη είσοδο - έξοδο). Μέσα σε όλα αυτά κατεβάζεις και την ταχύτητα (μιλαμε σε στροφή που φτάνεις με τελειώματα 3ης και κατεβάινεις σε 2α) και στο apex είσαι έτοιμος για ''εκτοξευση''
Παιδία θέλω να δώ απόψεις, λάθος και σωστά σημεία σε μια τετοια περίπτωση. Ξέρω οτι πάιζουν πολλοί παράγοντες ρόλο για πόλλά πραγματα σε μια στροφή, αλλά ας μιλήσουμε λίγο για το braking point (διότι πολλοί λίγοι ξέρουν πότε και ΠΩΣ να φρενάρουν σωστά - είμαι ένα απ΄αυτούς που δεν ξέρουν).
Αλλη φορά να ανταλλάξουμε απόψεις και για το πως μπαίνουμε σε μια στροφή, διότι οι περισσότεροι στρίβουν ΠΟΛΥ γρηγορα.
Λοιπόν μην τα γ@μησετε
(τι λέω τώρα). Θέλω να ακούσω απόψεις, δεν κάνω διδασκαλία ούτε κάτι τέτοιο, διψάω για γνώση
Πάντα όλοι λένε να ξεμπερδευεις με τα φρένα πριν το στρίψιμο, αλλά υπάρχει και το trail braking (νομίζω
) το οποίο είναι braking μέχρι το apex.Αυτό που μου φάινεται σωστό με το s (γενικώς και με άλλα αμάξια) λίγο πριν την στροφή, εκεί που λες πάει αγόρασα το οικόπεδο, μπαίνεις δυνατά στα φρένα (όχι απότομα) όλο το βάρος μπάινει μπροστά, η ουρά ειναι στον ''αερα'', με αποτέλεσμα αν το αφήσεις λίγο αυτό το παίξιμο της ουράς μπορεί να την κατευθύνεις να σε βάλει πολύ δυνάτα μέσα στην στροφή μεταφέροντας αρκετή ταχύτητα (το αμάξι είναι σε φάση μικρού oversteering αλλά νιώθεις οτι γλυστράει ΠΟΛΥ λίγο στον κεντρικό του άξονα και σου δίνει μια ώραία και γρήγορη είσοδο - έξοδο). Μέσα σε όλα αυτά κατεβάζεις και την ταχύτητα (μιλαμε σε στροφή που φτάνεις με τελειώματα 3ης και κατεβάινεις σε 2α) και στο apex είσαι έτοιμος για ''εκτοξευση''
Παιδία θέλω να δώ απόψεις, λάθος και σωστά σημεία σε μια τετοια περίπτωση. Ξέρω οτι πάιζουν πολλοί παράγοντες ρόλο για πόλλά πραγματα σε μια στροφή, αλλά ας μιλήσουμε λίγο για το braking point (διότι πολλοί λίγοι ξέρουν πότε και ΠΩΣ να φρενάρουν σωστά - είμαι ένα απ΄αυτούς που δεν ξέρουν).
Αλλη φορά να ανταλλάξουμε απόψεις και για το πως μπαίνουμε σε μια στροφή, διότι οι περισσότεροι στρίβουν ΠΟΛΥ γρηγορα.
Λοιπόν μην τα γ@μησετε
(τι λέω τώρα). Θέλω να ακούσω απόψεις, δεν κάνω διδασκαλία ούτε κάτι τέτοιο, διψάω για γνώση
Registered User
From: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe
Πριν διαβασεις τη γνωμη μου απο προσωπικη εμπειρια και τροπο οδηγησης, θα σου προτεινα να διαβασεις τα παρακατω, αν δεν το εχεις κανει ηδη, δινοντας μεγαλυτερη βαρυτητα στο πρωτο τοπικ.
https://www.s2ki.com/forums/index.php?showtopic=156318
https://www.s2ki.com/forums/index.php?showtopic=9784
https://www.s2ki.com/forums/index.php?showtopic=26171
https://www.s2ki.com/forums/index.php?showtopic=295072
Το trail braking, ειναι ενας πολυ καλος τροπος να μπεις πιο γρηγορα στη στροφη και να εχεις μεγαλυτερη ταχυτητα κατα την εξοδο της. Ειναι πολυ χρησιμο σε πολυ κλειστες στροφες. Θελει παρα πολυ προσοχη, και το τονιζω αυτο για οσους θελουν να το δοκιμασουν. Ενα λαθος, και μπορει να χασεις τον ελεγχο. Ειδικα στο S2000 με 50/50 κατανομη βαρους δεν θα υπαρξει προειδοποιηση του λαθους.
Προσωπικα, χρησιμοποιω και τους δυο τροπους με ιδιαιτερη προτιμηση στο trail braking. Ο πιο συνηθης τροπος ειναι να πατησεις φρενο πριν τη στροφη και μετα να πατησεις γκαζι μολις ξεκινησεις να στριβεις. Ο δε αλλος τροπος του trail braking ειναι να ξεκινησεις να φρεναρεις πριν τη στροφη και να μειωνεις ελαφρα το φρεναρισμα κατα τη διαρκεια που στριβεις στη στροφη, μεχρι που φτανεις στο σημειο του apex, και να αφησεις το φρενο και να πατησεις το πενταλ του γκαζιου. Αυτο μπορει ομως, με ορισμενη αποτομη μεταβολη του βαρους να σε κανει να χασεις τον ελεγχο με πεταγμα του πισω μερους και φυσικα τετακε αν δεν προλαβεις να διορθωσεις. Το κολπο του ιδανικου, εως υπερβολικου trail braking (και εννοω το οριακο) κατα τη δικη μου προσωπικη γνωμη, ειναι να εχεις ετοιμασει το αμαξι ή μαλλον τα χερια σου να γυρισουν αναποδα το τιμονι προς την εξωτερικη πλευρα της στροφης. Αυτο γινεται μεσα σε κλασματα δευτερολεπτου. Δηλαδη τι θελω να πω.. να ετοιμαζεις τη διορθωση πριν ξεκινησει το πεταγμα της ουρας. Η εισοδος και εξοδος απο τη στροφη θα γινει με μεγαλυτερη ταχυτητα. Αυτα για αρχη, ειναι μεγαλο και ενδιαφερον το θεμα που ανοιξες.
Θελω να τονισω, οτι αν θελει καποιος να δοκιμασει αυτη τη μεθοδο για πρωτη φορα και εξασκηση, να το κανει μονο σε πιστα και οχι στο δρομο.
https://www.s2ki.com/forums/index.php?showtopic=156318
https://www.s2ki.com/forums/index.php?showtopic=9784
https://www.s2ki.com/forums/index.php?showtopic=26171
https://www.s2ki.com/forums/index.php?showtopic=295072
Το trail braking, ειναι ενας πολυ καλος τροπος να μπεις πιο γρηγορα στη στροφη και να εχεις μεγαλυτερη ταχυτητα κατα την εξοδο της. Ειναι πολυ χρησιμο σε πολυ κλειστες στροφες. Θελει παρα πολυ προσοχη, και το τονιζω αυτο για οσους θελουν να το δοκιμασουν. Ενα λαθος, και μπορει να χασεις τον ελεγχο. Ειδικα στο S2000 με 50/50 κατανομη βαρους δεν θα υπαρξει προειδοποιηση του λαθους.
Προσωπικα, χρησιμοποιω και τους δυο τροπους με ιδιαιτερη προτιμηση στο trail braking. Ο πιο συνηθης τροπος ειναι να πατησεις φρενο πριν τη στροφη και μετα να πατησεις γκαζι μολις ξεκινησεις να στριβεις. Ο δε αλλος τροπος του trail braking ειναι να ξεκινησεις να φρεναρεις πριν τη στροφη και να μειωνεις ελαφρα το φρεναρισμα κατα τη διαρκεια που στριβεις στη στροφη, μεχρι που φτανεις στο σημειο του apex, και να αφησεις το φρενο και να πατησεις το πενταλ του γκαζιου. Αυτο μπορει ομως, με ορισμενη αποτομη μεταβολη του βαρους να σε κανει να χασεις τον ελεγχο με πεταγμα του πισω μερους και φυσικα τετακε αν δεν προλαβεις να διορθωσεις. Το κολπο του ιδανικου, εως υπερβολικου trail braking (και εννοω το οριακο) κατα τη δικη μου προσωπικη γνωμη, ειναι να εχεις ετοιμασει το αμαξι ή μαλλον τα χερια σου να γυρισουν αναποδα το τιμονι προς την εξωτερικη πλευρα της στροφης. Αυτο γινεται μεσα σε κλασματα δευτερολεπτου. Δηλαδη τι θελω να πω.. να ετοιμαζεις τη διορθωση πριν ξεκινησει το πεταγμα της ουρας. Η εισοδος και εξοδος απο τη στροφη θα γινει με μεγαλυτερη ταχυτητα. Αυτα για αρχη, ειναι μεγαλο και ενδιαφερον το θεμα που ανοιξες.
Θελω να τονισω, οτι αν θελει καποιος να δοκιμασει αυτη τη μεθοδο για πρωτη φορα και εξασκηση, να το κανει μονο σε πιστα και οχι στο δρομο.
Ener Thnx for the Answer
Το trail braking ειναι μιαπολύ καλή τεχνική όπως είπες. Φυσικά όλα πρέπει να γίνονται ομαλά αλλα και δυνατά
, ετσι ώστε η μετατόπιση του βάρους να μην γίνεται απότομη. Το πιοάσχημο πράμα πάνω σε στροφή είναι να μείνουν νεκρά πατίδια,τότε εκεί είναι το δύσκολο πιστευω (εζησα)
Ενα link που διαβάζω εδώ και αρκετό καιρό είναι αυτό
http://www.drivingfast.net/
Ας ακούσουμε και άλλες απόψεις.
Το trail braking ειναι μιαπολύ καλή τεχνική όπως είπες. Φυσικά όλα πρέπει να γίνονται ομαλά αλλα και δυνατά
, ετσι ώστε η μετατόπιση του βάρους να μην γίνεται απότομη. Το πιοάσχημο πράμα πάνω σε στροφή είναι να μείνουν νεκρά πατίδια,τότε εκεί είναι το δύσκολο πιστευω (εζησα)Ενα link που διαβάζω εδώ και αρκετό καιρό είναι αυτό
http://www.drivingfast.net/
Ας ακούσουμε και άλλες απόψεις.
Έχετε υπόψη σας οτι το trail braking είναι τεχνική αρκετά δύσκολη και πρέπει να την εξασκεί κάποιος αφού μάθει τα πολύ βασικά του φρεναρίσματος. Επίσης όλες οι στροφές δεν βολεύουν για trail braking. Κλασσική στροφή στα Μέγαρα είναι η Κ6, η στροφή μετά την ευθεία, ενώ για Σέρρες η Κ1 και Κ11. Το σωστό φρενάρισμα είναι το δυνατό και το σύντομο. Δηλ. on-off και φυσικά με τους τροχούς γυρισμένους "ευθεία". Τώρα για να βρείς το "braking point" που αναφέρεις σε κάθε στροφή, θέλει πολύ δουλειά. Και φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν για οδήγηση στην πίστα. Στο βουνό αλλάζουν πολύ τα πράγματα. Όταν οδηγείς σε rally δεν μπορείς φυσικά να φρενάρεις οριακά για κάθε στροφή, ούτε να ακολουθήσεις trail braking. Εκεί εφαρμόζουμε τεχνική φρένου με το αριστερό για ευκολία σε τοποθετήσεις κλπ.
Οδηγός που έχει μάθει να φρενάρει σωστά και δυνατά, πραγματικά κάνει μεγάλη διαφορά στο χρόνο. Θέλει πολύ εξάσκηση...
Οδηγός που έχει μάθει να φρενάρει σωστά και δυνατά, πραγματικά κάνει μεγάλη διαφορά στο χρόνο. Θέλει πολύ εξάσκηση...
κατα τη γνωμη μου με το μαμα διαφορικο αυτη η τεχνικη βοηθαει μονο σε πολυ κλειστες με μικρη διαρκεια.για μενα ο καλυτερος τροπος για παρατεταμενες και πεταλα ειναι να φρεναρεις πριν τη στροφη και να μπεις στη στροφη τελειως σωστα και με λιγοτερα χλμ απο το οριο ωστε να μπορεις να επιταχυνεις εστω και με αργο ρυθμο σε ολη τη διαρκεια της στροφης για να ειναι κλειδωμενο και να βγεις με πληρη επιταχυνση και μεγαλη ταχυτητα εξοδου.με αλλο μπλοκε πιστευω θα ηταν διαφορετικα τα πραγματα...
Originally Posted by s2k_cy,Jun 20 2009, 02:22 AM
Μιλας για ασφάλτινο ή χωμάτινο ή και τα δύο?? Κανα παράδειγμα??
ΕΔΩ θα βρείς ένα βιντεάκι από ένα αγαπημένο (και αδικοχαμένο, δυστυχώς) οδηγό, που εξηγεί κάποια πράγματα.
Όμως και στην άσφαλτο έχει βρεί εφαρμογή, κυρίως σε κλειστές και γλυστερές στροφές. Προσωπικά το έχω δοκιμάσει 4-5 φορές (σε Αμφίκλεια και Αχαιός) με επιτυχημένες τις 2.
ΕΔΩ θα βρείς μία επιτυχημένη προσπάθειά μου.
ΕΔΩ μία αποτυχημένη προσπάθειά μου
Trending Topics
Βολεύει σε πολύ στενά κομμάτια με συνεχείς κλειστές στροφές, που έχεις περισσότερη ανάγκη το σωστό πλασάρισμα για την επόμενη στροφή πράγμα που ίσως να μη μπορείς να κάνεις με άλλο τρόπο λόγω μικρών κομματιών ευθείας ανάμεσα στις στροφές, όπως επίσης και σε κατηφορικές στροφές προκειμένου να μαζέψεις τα "μούτρα" και γι αυτό αναγκάζεσαι να κρατήσεις το φρένο παραπάνω.
Όπως σωστά είπε και ο NTZ το σωστό φρένο είναι το "τσαρούχωμα". Όσο πιο αργά το πατήσεις, τόσο πιο πολύ κερδίζεις..το θέμα είναι να μη το πατήσεις πολύ αργά όμως...
Όπως σωστά είπε και ο NTZ το σωστό φρένο είναι το "τσαρούχωμα". Όσο πιο αργά το πατήσεις, τόσο πιο πολύ κερδίζεις..το θέμα είναι να μη το πατήσεις πολύ αργά όμως...
Το χάος!!
Όση όρεξη και να έχω για διάβασμα πρωινιάτικα κάτι μου λέει ότι αυτό θα πονέσει... οπότε άστο για άλλη φορά!
Πάντως Κωστή, ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο φρεναρίσματος. Η ιδανική θεωρία για το αποδοτικότερο τρόπο φρεναρίσματος υπάρχει στο ίντερνετ όπως έχετε ήδη δείξει.
Η απάντηση θα είναι τόσο αόριστη όσο και η ερώτηση η ίδια.
Όση όρεξη και να έχω για διάβασμα πρωινιάτικα κάτι μου λέει ότι αυτό θα πονέσει... οπότε άστο για άλλη φορά!

Πάντως Κωστή, ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο φρεναρίσματος. Η ιδανική θεωρία για το αποδοτικότερο τρόπο φρεναρίσματος υπάρχει στο ίντερνετ όπως έχετε ήδη δείξει.
Η απάντηση θα είναι τόσο αόριστη όσο και η ερώτηση η ίδια.
Εννοείται οτι ή ερώτηση είναι αόριστη συνονοματε
. Απλώς ήθελα να ακούσω διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις
Σε μια στροφή όλα πάιζουν ρόλο αλλα ο πιο βασικός είναι το μυαλό, το θάρρος και τα @ρχιδι@
PS Nabu πήρα τα τακάκια, Thnx συνονόματε (Nabu)
. Απλώς ήθελα να ακούσω διάφορες απόψεις και προσεγγίσειςΣε μια στροφή όλα πάιζουν ρόλο αλλα ο πιο βασικός είναι το μυαλό, το θάρρος και τα @ρχιδι@
PS Nabu πήρα τα τακάκια, Thnx συνονόματε (Nabu)