New engine failure - Page 2 - S2KI Honda S2000 Forums

Notices
S2000 Under The Hood S2000 Technical and Mechanical discussions.

New engine failure

 
Old 08-12-2017, 06:49 AM
  #11  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 164
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Really dont know what happened.....i paid a lot of money for new engine block assembly new head gasket kit and for labour..........i would understand if i had my old engine rebuilt and machined everything but this was a new engine (except the head). I hope its not conected to something that destroyed my original engine .....mybe overheating?? but it wouldnt fail un just 2000kilometres :/
klemen123 is offline  
Old 08-12-2017, 06:52 AM
  #12  
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 61
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Dam man, sorry to hear that! I would be really mad in your position. Take off the valve cover see if you see anything, if you bought the block from Honda I doubt it has anything to do with that. If someone did work to the head it could possibly be that, only thing I can think of copper is the bronze valve guides?
ceek732 is offline  
Old 08-12-2017, 07:07 AM
  #13  
 
flanders's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Sweden
Posts: 2,626
Thanked 123 Times in 120 Posts
Default

Not sure if it's common but factory new late model year engine blocks have on some instances failed very early due to thrust washer that was put in backwards.
There's some more info here https://www.s2ki.com/forums/s2000-un...ilure-1171212/
flanders is offline  
Old 08-16-2017, 09:43 AM
  #14  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 164
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

so my mechanic checked the engine......everything he did was ok, the head is functioning perfectly. The bottom end is the problem (very likely the main bearings), but he cannot drop the oil pan cause of waranty of the block assy. So now the fun begins, he is sending the entire car to Honda dealership to be checket for faulty block assy.
klemen123 is offline  
Old 08-16-2017, 05:15 PM
  #15  
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6,896
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 24 Posts
Default

Sounds like you lost oil pressure, can happen a few different ways.

For you to feel a vibration that high My guess is crank, or detonation? unlikely a new engine would be out of balance, but anything is possible.


where did you find a brand new engine?

Last edited by starchland; 08-16-2017 at 05:19 PM.
starchland is offline  
Old 08-17-2017, 03:50 AM
  #16  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 164
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Engine was bought new from honda dealership. part number 10002-pcx-e10

Last edited by klemen123; 08-17-2017 at 04:54 AM.
klemen123 is offline  
Old 08-17-2017, 04:53 AM
  #17  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 164
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

one more thing,......this is what happened with my last engine... https://www.s2ki.com/forums/s2000-un...ssion-1170015/

is it possible that this new engine failed in the same way as the last??? what could cause that :/ last time my main bearings were shot......but now everything was new...car is not overheating engine is running very smooth the power was there, no misfires, idling super smooth .....

what if there is a hidden fault/problem thats killing my engines :/ (some sensor, ecu problem, but i doubt it can affect the bearings and the cel light would probably come on)
klemen123 is offline  
Old 08-17-2017, 05:41 AM
  #18  
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6,896
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 24 Posts
Default

Car is stock? Stock engine mounts? There was a problem with people using the wrong hardware for the engine mounts that would punch through the block.
starchland is offline  
Old 08-17-2017, 06:28 AM
  #19  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 164
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Originally Posted by starchland View Post
Car is stock? Stock engine mounts? There was a problem with people using the wrong hardware for the engine mounts that would punch through the block.
completely stock engine, mounts,....... only mod is new radiator (Tegiwa radiator) and custom exhaust (with cat still on). il see what honda dealership has to say about this :/
klemen123 is offline  
Old 08-17-2017, 09:03 AM
  #20  
 
Join Date: Apr 2003
Location: Temple City
Posts: 8,216
Thanks: 0
Thanked 31 Times in 29 Posts
Default

sounds like something was dropped into the engine on assembly.
jyeung528 is offline  

Quick Reply: New engine failure


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands