Συμπεριφορά Συζητηση σχετικα με τη συμπεριφορα του αυτοκινητου, οπως ευθυγραμμιση, αναρτησεις, φρενα, ελαστικα ζαντες και βελτιωσεις

Γενικές Παρατηρήσεις για τα φρένα μας

Old Sep 23, 2012 | 06:16 AM
papdoc's Avatar

Για όσους δεν με είδαν να κλαίω εχθές στα Μέγαρα:
Τα κίτρινα EBC ήταν απαράδεκτα. Μπορεί να λειτουργούσαν μια χαρά στο δρόμο, μπορεί στο MX-5 να λειτουργούσαν άψογα και στην πίστα, αλλά στο S ήταν απλά μισό κλικ ανώτερα των μαμά (και αυτό είναι αμφίβολο αφού με τα μαμά αφενός δεν είχα ducts και αφετέρου η πίστα έβραζε μέσα στο κατακαλόκαιρο). Οταν θα κάτσω να δω τηλεμετρίες αναλυτικά, θα είμαι πιο αναλυτικός και με στοιχεία. Αυτό που μπορώ να πω από τώρα είναι ότι τόσο τα μαμά όσο και τα EBC δεν φτάναν με τίποτα το -0.9g επιβράδυνση που θα περίμενε κανείς να δει σε ένα σπορ αυτοκίνητο.

ΥΓ: Μήπως όλα αυτά περί φρένων πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο τόπικ;
Reply
Old Sep 24, 2012 | 10:27 AM
Nabu's Avatar
Registered User

From: Far far away...

Τα πόστ από τα Βόρεια μέλη, σχετικά με τα φρένα, μεταφέρονται εδώ.
Reply
Old Sep 25, 2012 | 02:13 AM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by papdoc
Για όσους δεν με είδαν να κλαίω εχθές στα Μέγαρα:
Τα κίτρινα EBC ήταν απαράδεκτα. Μπορεί να λειτουργούσαν μια χαρά στο δρόμο, μπορεί στο MX-5 να λειτουργούσαν άψογα και στην πίστα, αλλά στο S ήταν απλά μισό κλικ ανώτερα των μαμά (και αυτό είναι αμφίβολο αφού με τα μαμά αφενός δεν είχα ducts και αφετέρου η πίστα έβραζε μέσα στο κατακαλόκαιρο). Οταν θα κάτσω να δω τηλεμετρίες αναλυτικά, θα είμαι πιο αναλυτικός και με στοιχεία. Αυτό που μπορώ να πω από τώρα είναι ότι τόσο τα μαμά όσο και τα EBC δεν φτάναν με τίποτα το -0.9g επιβράδυνση που θα περίμενε κανείς να δει σε ένα σπορ αυτοκίνητο.

ΥΓ: Μήπως όλα αυτά περί φρένων πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο τόπικ;
Τι ακριβώς έγινε Δημήτρη στα Μέγαρα; fade;Ακόμα και με ducts; Επειδή ξέρω ότι δεν έχεις πολύ καιρό το αυτοκίνητο, οπότε και τα yellow stuff τα έχεις ακόμα λιγότερο, μήπως βιάστηκες να το βάλεις στην πίστα χωρίς να έχουν στρωθεί σωστά;
Reply
Old Sep 25, 2012 | 06:57 AM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

Αυτά τα Μέγαρα, είναι πονεμένη ιστορία για τα Sάκια..
Τα air-duct είναι MUST..
Την τελευταία φορά που μπήκα είχα μπροστά xp8 κ0 ευαι πίσω ό,τι να'ναι των 30ευρώ.. Μετά από κάποιους γύρους παρατήρησα έντονη υποστροφή κατά το φρενάρισμα, πράγμα που φανερώνει πως τα πίσω μας είχαν αποχαιρετήσει και σχετικά γρήγορα κιόλας και το αυτοκίνητο φρέναρε μόνο με τα μπροστά.. (στους τελευταίους γύρους, στην 9 τραβούσα χειρόφρενο για να βάλω τα μούτρα μέσα)

Αυτό που δεν περίμενα είναι πως παρά τους προσεκτικούς κύκλους, ώστε να κρυώνουν τα πάντα στο αυτοκίνητο, στράβωσαν οι μαμά δισκόπλακες 8 μηνών, ενώ από "δόντι" ήταν σχετικά οκ (δεν ήταν τέλειες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις χαρακτήριζες φθαρμένες) .. Από τότε το αυτοκίνητο βέβαια δεν έχει κυκλοφορήσει, αλλά ελπίζω όταν βγει επιτέλους από το γκαράζ, να φανώ τυχερός στον τόρνο και να επανέλθουν..

Τα πίσω φρένα μας έχουν μάλλον σοβαρό πρόβλημα αερισμού, καθώς ανεξάρτητα από την προσωπική μου εμπειρία, όσες φορές θυμάμαι μαμά S να μπαίνει Μέγαρα, έφευγε πάντα χωρίς πίσω τακάκια και τον χαρακτηριστικό εκνευριστικό ήχο που συνοδεύει τη φθορά..
Ορισμένοι από εδώ, έχουν αλλάξει τις πίσω δισκόπλακες με μεγαλύτερης διαμέτρου και αποστάτη στη δαγκάνα. Κατά τη γνώμη μου αυτό, μπορεί να βελτιώνει την απόκριση (δεν έχω οδηγήσει ποτέ τέτοιο αυτοκίνητο, αλλά όσοι έχουν κάνει τη μετατροπή, μιλούν με πολύ καλά λόγια), αλλά από τη στιγμή που μιλάμε πάλι για απλή δισκόπλακα (όχι αεριζόμενη) και τον ίδιο ανεπαρκή αερισμό της περιοχής, δε νομίζω πως βελτιώνεται η κατάσταση στις συνθήκες που μας ενδιαφέρει..

Προσωπικό συμπέρασμα.. Αν θες να πας πίστα και να πιέσεις, θες παρόμοιες πάστες μπρος-πίσω, αλλιώς η λιγότερο ανθεκτική θα παραδώσει πνεύμα γρηγορότερα από την άλλη, με αποτέλεσμα η δεύτερη να καλείται να ανταποκριθεί σε όλο το φορτίο του φρεναρίσματος (πράγμα που κανονικά θα έκαναν σε συνεργασία)..

Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε.. Καθίστε όμως, γιατί και ο Καταφρακτός έγραψε για ραγισμένη δισκόπλακα.. να μπει να μας πει τί και πώς..
Reply
Old Sep 25, 2012 | 08:25 AM
papdoc's Avatar

Originally Posted by Tazio
Τι ακριβώς έγινε Δημήτρη στα Μέγαρα; fade;Ακόμα και με ducts; Επειδή ξέρω ότι δεν έχεις πολύ καιρό το αυτοκίνητο, οπότε και τα yellow stuff τα έχεις ακόμα λιγότερο, μήπως βιάστηκες να το βάλεις στην πίστα χωρίς να έχουν στρωθεί σωστά;
Η απόδοση έπεφτε στροφή με στροφή (ούτε καν γύρο με τον γύρο), με τελικό αποτέλεσμα το fade στον 4ο γύρο. Έκαναν περίπου 800 χιλιόμετρα στο δρόμο πριν μπω στην πίστα. Νομίζω ότι τους έδωσα αρκετό χρόνο για να καθίσουν σωστά επάνω στους δίσκους, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές φορές στο MX-5 άλλαζα τακάκια σήμερα και αύριο πήγαινα και έτρεχα στην πίστα, χωρίς πρόβλημα

ΥΓ: Με βλέπετε και σας ζαλίζω τον έρωτα (για να μην πω τίποτα χειρότερο) με το MX-5 και τις φρενάρες του, γιατί πραγματικά δεν περίμενα τα προβλήματα των φρένων του S να είναι τόσο δυσεπίλυτα. Κατά τ'άλλα αμαξάρα το S, δεν το έχω μετανοιώσει στιγμή που το επέλεξα. Απλά θεωρώ χαζό να ασχολούμαστε με φρένα σε ένα σπορ αμάξι.

@Uma
Μάλλον θα συμφωνήσω με την προσωπική σου διαπίστωση. Τώρα που θα παραγγείλω τακάκια, σκέφτομαι και εγώ να βάλω τα ίδια μπρος-πίσω.
Reply
Old Sep 25, 2012 | 11:53 AM
katafractos's Avatar
Registered User

Γεια σας!

Με το που οδήγησα το σ κατάλαβα ότι είχε απαράδεκτα φ΄ρενα για τέτοιο αυτοκίνητο.
Για να οδηγήσεις γρηγορα πίστα αλλα και σε δρόμο με καλη ασφαλτο ΠΙΕΖΕΙΣ τα φρένα!
Αν κρίνω απο όλο το αυτοκίνητο γενικά, δεν φτιαχτηκε με σκοπο να έχει χρήση SLK ή Ζ4..αρα τα φρένα τους είναι...

Τα Μεγαρα είναι ''πίστα''(ο θεος να την κάνει..) που έχει πολύ μεγάλες ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ απαιτήσεις σε φρένο χωρις δυνατότητα κρυώματος.
ΟΛΑ τα αυτοκίνητα ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ τα φρένα τους με ημισλίκ και άνω ελαστηκό αν οδηγηθούν σωστα.

Τωρα όλες οι λύσεις όπως υλικά τριβής και υγρά με ανώτερες θερμοχωρητικότητες κτλ δίνουν διάρκεια και απόδοση...

Ε το s SYNEXIZEI ΝΑ πάσχει!

Εχω δοκιμάσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε Εργοστασιακά μηχανικά μέρη.

Απο αγωνιστικα σωληνάκια ΠΑΝΤΟΥ, ds2500, seidoya, js racing χαρακτους δισκους, motul RBF600, carbotec xp10, air ducts...

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΣΧΟΥΝ και ΔΕΝ ειχαν διάρκεια.

Το καλύτερο setup που έχω δοκιμάσει και σε αυτό παραμένω είναι... ---τακακια carbotec XP10 εμπρός ΚΑΙ πίσω (θα προτιμούσα ΧP12 μπροστα,αλλα δεν μπορώ τα βρώ)

---motul RBF 600(απαραιτητη εξαέρωση μετά από ΚΑΘΕ τρακντει.Μετα από 2 θερμικούς κύκλους έχει μαζέψει αέρα...θα κινηθώ μάλλον προς Castrol RSF)
--- Μαμα δισκόπλακες ΝΙPPON.
--- Ξυλωμένα μεταλλικά προστατευτικά
--- Αεραγωγούς μπροστά.

Το παρόν setup έχει καλό Bite και απόδοση στην πίστα και με 17αρες και αερισμούς κτλ έχει σταθερή διάρκεια για περίπου 8-10 δυνατους γύρους μετά ....
ΤΟ ΜΕΙΟΝ οι ΜΠΡΟΣΤΑ δισκόπλακες δεν αντέχουν και μετά από 3-4 θερμικούς κύκλους περίπου κάνει ''κράκ'' κατα την ψύξη.
Αυτο είναι καθαρά θεμα θερμικής διαστολής του υλικόύ και ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΣΚΟΠΛΑΚΕΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥΣ.
ΛΥΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ-ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ-ΠΟΛΥΠΙΣΤΟΝΑ calipers.
Οι εταιρείες το ξέρουν και ζητάνε παααρα πολλα χρηματα.Σκεφτείτε ότι στο 206 μου είχα πολύπίστονα monoblock AP racing με 330 δισκους homologe και ΟΛΑ κοστισαν 1100 ευρα!
Για το s θεσ 2κ....
Ενα άλλο πρόβλημα είναι οτι τα περισσότερα BB απαιτουν αποστάτες και κατεπέκταση μπουζόνια ή aftermarket ζαντες....
Να τονίσω ότι ΠΑΝΤΑ έκανα την ακριβη και σωστή διαδικασία θερμικου ''στρωσίματος'' της πάστας στη δισκόπλακα...
Επίσης για να σας ''προλάβω'' οι JS racing με κόστος 600+ ευρω ''αντεξαν''... το ίδιο με τις Nippon tων 180...οι μαμα σαρακάκη 550 ευρω ΤΟ ΙΔΙΟ...

Οι πίσω από τοτε που τους έβγαλα τα μεταλικά και έβαλα χαρακτους με XP10 δεν έχουν πρόβλημα κανένα.

Θα πρότεινα ένα topic για φρένα σε αγωνιστικους ρυθμούς-χρήση ..καθώς το αυτοκίνητο δεν έχει πρόβλημα σε χαλαρή-σβέλτη βόλτα....

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Reply
Old Sep 25, 2012 | 12:08 PM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by S2johnyK
Μετά τα EBC YS θα επιστρέψω σε Honda σεταπ (μετά και την συμβουλή του φίλου kosdali, ευχαριστώ φιλλλαρακι) σε συνδυασμό με ducts και τέλος, τουλάχιστον με 80 -100 ευρώ θα έχω φρέσκα φρένα και έναν ακόμα λογο να αραιώσω από τις πίστες.
Ενώ το πας τόσο ωραία το θέμα ρε Johny μου γιατί με έστειλες στο τέλος με αυτό την επιλογή;
Φυσικά ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα και το αμάξι σου και την χρήση που κάνεις, αλλά επειδή βλέπω ότι και σε καμιά πίστα θα μπεις, και στο βουνό το χαίρεσαι, είσαι τόσο σίγουρος ότι το εργοστασιακό σύστημα πέδησης με την προσθήκη των ducts μόνο, θα αντεπεξέλθει στην σχεδόν διπλάσια ιπποδύναμη την στιγμή που αρκετοί έχουν παράπονα ακόμα και με τα 240ps;;
Reply
Old Sep 25, 2012 | 12:30 PM
kosdali's Avatar
15 Year Member

From: thessaloniki

εγω λεω να μας πει ο nabu με τι φρενα γυρναει στα μεγαρα 1.07 και δεν εχει προβλημα...
Reply
Old Sep 25, 2012 | 12:49 PM
Tazio's Avatar
Registered User

Δημήτρη μπρος-πίσω δεν είχες τα YS;;

Κωνσταντίνε λύσε το μυστήριο με το καλύτερο setup στα Μέγαρα(λογικά σε βοηθάει και το γεγονός ότι είσαι ελαφρύτερος)...

Originally Posted by papdoc
ΥΓ: Με βλέπετε και σας ζαλίζω τον έρωτα (για να μην πω τίποτα χειρότερο) με το MX-5 και τις φρενάρες του, γιατί πραγματικά δεν περίμενα τα προβλήματα των φρένων του S να είναι τόσο δυσεπίλυτα.

Originally Posted by katafractos
Με το που οδήγησα το σ κατάλαβα ότι είχε απαράδεκτα φ΄ρενα για τέτοιο αυτοκίνητο.
Σιγά σιγά μαζευόμαστε αρκετοί που δεν φρενάρουμε με τον κινητήρα...
Πάντως για να μην διαβάζει κανείς τα παραπάνω και νομίζει ότι το S2000 έχει χειρότερα φρένα και από Hyundai Accent, όλοι όσοι θεωρούμε τα εργοστασιακά φρένα ανεπαρκή, μιλάμε πάντα για αρκετά απαιτητικές συνθήκες που περιλαμβάνουν χρήση πίστας και πολύ απαιτητικές διαδρομές..Ακόμα κι έτσι όμως, στον δρόμο (φυσικά και στις Σέρρες) με μια προσεκτική επιλογή σε τακάκι-σωληνάκια-υγρά(ούτε καν ducts) κατά 99% δεν θα υπάρχει κάποιο παράπονο..
Reply
Old Sep 25, 2012 | 01:08 PM
kosdali's Avatar
15 Year Member

From: thessaloniki

εγω παντως βλεπω σε ιδια πιστα τελειως διαφορετικα πραγματα...ο ενας Δημητρης δεν φρεναρει πουθενα με τακακια-σωληνακια-duct και ενω τα βραζει δεν σπανε οι δισκοπλακες αλλα κανουν γραμμες...ο αλλος Δημητρης με ολα τα σεταπ σπαει τις δισκοπλακες και ο nabu μπαινει με της Ισμηνης που νομιζω εχει μαμα,δικαβαλος και φρεναρει κανονικα...επισης ο nabu που φοραει τωρα carbotech δεν εχει σπασει δισκοπλακα απ οσο ξερω...πολυ μπερδεμα
Reply

All times are GMT -8. The time now is 08:51 PM.