Συμπεριφορά Συζητηση σχετικα με τη συμπεριφορα του αυτοκινητου, οπως ευθυγραμμιση, αναρτησεις, φρενα, ελαστικα ζαντες και βελτιωσεις

ΖΑΝΤΕΣ - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Thread Tools

Old May 6, 2007 | 12:11 PM
lalakis2000's Avatar
Gold Member (Premium)
20 Year Member

From: Ego edo dipla meno...

@dims2k: Ακόμα γελάω με τα 'τακούνια'

@Μάνος: Φίλε, με τις 17αρες η ψυχολογία μου έχει πάρει τουλάχιστον 10 άλογα στις μεσαίες και 20 στις ψηλές, ένα έχω να πω, οι 16αρες το αδικούν το αυτοκίνητο από κάθε άποψη. Βέβαια, οι Χονταίοι είχαν πάντα ένα θέμα με τις ζάντες: το πρώτο NSX είχε 15αρες μπροστά, το πρώτο CRX 14αρες κλπ, θα μου πεις, άλλα χρόνια τότε, ούτε κινητά είχαμε, μόνο δύο κανάλια, ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2, στο περίπτερο αγοράζαμε Lucky Cup και στην παραλία διαβάζαμε Μπλεκ. Δε βαριέσαι. Το σίγουρο είναι ότι το νέο σεταπ έχει αλλάξει ελαφρώς την ισορροπία του αυτοκινήτου και χρειάζεται λίγος χρόνος για εγκλιματισμό.

Και για να μη χαλάσω την παράδοση, ας βγω και λίγο οφ-τοπικ. Σήμερα πήγα Ναύπλιο (Μη μωρέ, όχι άλλο κάρβουνο) με ένα Jazz και ένα έχω να πω, μέση ωριαία 120, το έκανα μία ώρα και ένα τσιγάρο, και 6 λίτρα/100 χλμ!!!!!!!!!!! Και, συνειρμικά, θυμήθηκα κάποιον που είχε προτείνει να κάνουμε το S γκαζάδικο.
Old May 7, 2007 | 05:37 AM
D_S2000's Avatar
Registered User

Originally Posted by akman78gr,May 5 2007, 10:23 PM
παιδια γεια σας δεν ξερω αν γραφω στο σωστο topic θα ηθελα να κανω την εξης ερωτηση εγω φοραω 18αρες 225/40/18 και 255/35/18 ξερετε να μου πειτε με το κοντερ τι γινεται?δειχνει λιγοτερα και ποσο?
Οι διαστάσεις που φοράς είναι λάθος για 18αρες ζάντες. Οι σωστές διαστάσεις είναι οι εξής:
α) Για πίσω: 245/35/18
β) Για μπροστά: 215/40/18

Εσύ όπως είσαι τώρα έχεις +8mm μεγαλύτερη διάμετρο μπροστά και +7mm πίσω.
Επομένως είναι σίγουρο ότι σε επιτάχυνση χάνεις αρκετά. Το πόσο σου είπανε τα παιδιά πως μπορείς να το δεις. Επίσης λόγω του μεγαλύτερου πλάτους του πέλματος των ελαστικών που φοράς τώρα είναι σίγουρο ότι έχεις αυξημένη κατανάλωση βενζίνης αλλά και μια επί πλέον μείωση της επιτάχυνσής σου και της τελικής σου ταχύτητας αφού ο συντελεστής τριβής μεταξύ των ελαστικών και του οδοστρώματος είναι αυτή την στιγμή αυξημένος.
Η γνώμη μου λοιπόν θα ήταν αν τα ελαστικά σου δεν είναι καινούρια να προχωρήσεις στην τοποθέτηση μιας νέας τετράδας στις διαστάσεις που έγραψα πιο πάνω. Αλήθεια με το 225 μπροστά δεν σου βρίσκει το ελαστικό στο φρύδι του φτερού? Μέχρι τώρα όσους ξέρω και είχαν βάλει 225 μπροστά είχαν εκτός απ' όλα τ' άλλα κι αυτό το πρόβλημα.
Old May 7, 2007 | 06:57 AM
akman78gr's Avatar
Registered User

Originally Posted by D_S2000,May 7 2007, 05:37 AM
Οι διαστάσεις που φοράς είναι λάθος για 18αρες ζάντες. Οι σωστές διαστάσεις είναι οι εξής:
α) Για πίσω: 245/35/18
β) Για μπροστά: 215/40/18

Εσύ όπως είσαι τώρα έχεις +8mm μεγαλύτερη διάμετρο μπροστά και +7mm πίσω.
Επομένως είναι σίγουρο ότι σε επιτάχυνση χάνεις αρκετά. Το πόσο σου είπανε τα παιδιά πως μπορείς να το δεις. Επίσης λόγω του μεγαλύτερου πλάτους του πέλματος των ελαστικών που φοράς τώρα είναι σίγουρο ότι έχεις αυξημένη κατανάλωση βενζίνης αλλά και μια επί πλέον μείωση της επιτάχυνσής σου και της τελικής σου ταχύτητας αφού ο συντελεστής τριβής μεταξύ των ελαστικών και του οδοστρώματος είναι αυτή την στιγμή αυξημένος.
Η γνώμη μου λοιπόν θα ήταν αν τα ελαστικά σου δεν είναι καινούρια να προχωρήσεις στην τοποθέτηση μιας νέας τετράδας στις διαστάσεις που έγραψα πιο πάνω. Αλήθεια με το 225 μπροστά δεν σου βρίσκει το ελαστικό στο φρύδι του φτερού? Μέχρι τώρα όσους ξέρω και είχαν βάλει 225 μπροστά είχαν εκτός απ' όλα τ' άλλα κι αυτό το πρόβλημα.
δυστυχως το πηρα ετσι το αυτοκινητο με αυτες τις διαστασεις και τα λαστιχα ειναι κανουργια επισης δεν βρισκει ουτε τα μπροστινα ουτε τα πισω.στο θεμα με τα γκαζια εχεις απολυτο δικιο μου φαινεται πολυ πεσμενο συγκριτικα με του πατερα μου που φοραει δεκαεξαρια
Old May 11, 2007 | 04:39 AM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

mexri proxthes eixa pisw S-02, alla meta apo ligi wra sto kartodromo,
para to gegonos oti eixe akoma polli goma, efyge olokliri feta,me apotelesma na
paw me 5km/h sto 1o voulkanizater na valw kati metaxeirismena P-zero nero pou
eixe enas filos mou stin apothiki apo to autokinito tou patera tou..
i diastasi tous 225/50/16.

ta pirellia kratane trella!!kai parollo pou to amaksi fainetai sa na gernei ligo
perissotero, krataei poly kalytera apo ta s-02 kai einai perissotero elegxomeno otan ksekollaei(mprosta exw akoma ta s-02)!!! _sxedon asxeto mexri edw..

poio loipon kata ti gnwmi sas einai to elastiko(ektos apo to s-02 pou me
ksenerwse me ti feta pou petakse sta kala kathoumena) pou na mi fthiretai eukola
kai na kanei gia to s??????

gnwrizete, i mipws exete akousei kamia empeiria apo s-01??????
mou eipan oti antexei poli stis "kakouxies" kai oti einai arketa skliro wste na mi
fthiretai se pantilikia oso ena sportcontact i ena exalto gia paradeigma..

kai kserei kaneis pou mporoume na vroume selides apo voulkanizater stin ellada
gia na mporoume na syggrinoume pragmatikes times?????

a..kai ta pirellia einai fovera gia stripsimo..an den ekana pantilikia, tha mazeva
lefta na ta parw..kamia sxesi me ta s-02 pou ksekollousan gia plaka..
Old May 11, 2007 | 05:09 AM
Psilos's Avatar
Registered User

From: Athens

Originally Posted by uma_chikara,May 11 2007, 04:39 AM
poio loipon kata ti gnwmi sas einai to elastiko(ektos apo to s-02 pou me
ksenerwse me ti feta pou petakse sta kala kathoumena) pou na mi fthiretai eukola
kai na kanei gia to s??????

Κι εγώ ψάχνω για ένα...ξύλινο ελαστικό που να μη φεύγουν κομμάτια όταν πάω για παντιλίκια σε πίστα αλλά λίγο δύσκολο το βλέπω Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλές κι έτσι φέυγουν κομμάτια... Η καλύτερη λύση είναι σκληρές γόμες κι όσο αντέξουν.
Ο λαστιχάς μου, μου είπε ότι σκληρή γόμα έχουν τα Bridgestone RE-050, Dunlop SP Sport 9000 και Avon ZZ3.
Είχα πάει στις Σέρρες με τα εργοστασιακά RE-050 και δούλεψαν άψογα αλλά δεν έκανα πολλά παντιλίκια. Μετά τις Σέρρες έβαλα πάλι τα ίδια (αυτά έχω τώρα στ' αμάξι) και για παντιλίκια στο δρόμο είναι μια χαρά κι έχουν καλή χιλιομετρική απόδοση.
Σε 5-6000χλμ θα τα πάω σε πίστα για drift και θα δούμε πόσο αντέχουν κι αυτά .
Μετά από αυτά θα βάλω Avon ZZ3 =
Old May 11, 2007 | 05:22 AM
lalakis2000's Avatar
Gold Member (Premium)
20 Year Member

Λοιπόν, τα ελαστικά έχουν γίνει το αγαπημένο μου τόπικ τον τελευταίο καιρό.

Την ίδια αίσθηση για τα S02 έχω και εγώ. Σκληρά πλαινά και το αυτοκίνητο δεν έγερνε καθόλου αλλά όταν έφευγε έπρεπε να είσαι ο Σουμάχερ για να το πιάσεις - ή να το περιμένεις ή να σε προειδοποιήσει, πράγμα που δε συνέβαινε σχεδόν ποτέ. Ακόμα και με τις 17αρες και τα Κοντι σπορ κοντακτ 3, νιώθω να γέρνει, λίγο μεν, αλλά αισθητά, σε σχέση με τα S02.

Επίσης, η επιφάνεια τριβής του ελαστικού του S02 με την άσφαλτο είναι αντίστοιχη ελαστικού 245 (για να μην πω παραπάνω, χθες ήμουν με το μέτρο στις 11 το βράδυ και σύγκρινα τα πριν με τα μετά). Η δε αυλάκωση ταιριάζει πιο πολύ σε σλικ που τελευταία στιγμή το χάραξες για να τρέξεις στους αγώνες επειδή έπιασε ψιλόβροχο, παρά σε ελαστικό δρόμου. Γι'αυτό όμως, όταν έπιανε στα αλήθεια ψιλόβροχο, το ελαστικό ήταν απλά ακατάλληλο για να τρέξεις - και δεν έφταιγε το αυτοκίνητο.

Επειδή για δύο εβδομάδες δοκίμασα κάποτε να βάλω άλλο λάστιχο, θα πω απλά ότι σε αυτές τις ζάντες ο,τιδήποτε άλλο αλλάζει αρκετά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, το οποίο αδικείται από τις 16αρες. Αυτή είναι η δική μου ΑΙΣΘΗΣΗ. Σε επίπεδο επιδόσεων, μπορεί να μην αλλάζει ιδιαίτερα - ίσως να είναι και καλύτερα, όπως λες για τα Πιρέλι, γιατί νομίζω ότι άμα παλιώσει το S02 γίνεται ξύλο και δεν κρατάει καθόλου, γι'αυτό ό,τι και να δοκιμάσεις μετά σου φαίνεται βεντούζα, και είναι, γιατί τα ελαστικά βελτιώνονται συνεχώς ενώ το S02 είναι ελαστικό του 99, όσο και αν το ψιλοβελτίωσαν. Εγώ τώρα με τα Κόντι κάνω παπάδες, επιταχύνω τέρμα γκάζι με 2α και δε φοβάμαι μήπως διπλώσω στην ευθεία.

Και τώρα θα σου πω τη γνώμη μου - ή τη μαλακία μου. Αν μείνεις σε 16αρες, βάλε κάτι παραπάνω από 225 πίσω, νομίζω ότι αυτό που λένε για 245 είναι παραπάνω από σωστό.

Αλλιώς, ξόδεψε λίγα λεφτά, πάρε ένα σετ 17αρες και τέρμα οι έννοιες. Θα σου στοιχήσει κάτι τώρα αλλά είναι επένδυση που αποδίδει όπως λίγες.
Old May 11, 2007 | 05:33 AM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

sas lew oti den efygan katholou kommatakia kai ksafnika
efyge me ti mia ,FETA , olo to pelma..!!!!!!!!
exw paei ena soro pistes sto parelthon, alla auto to pragma
den to'xw ksanapathei!!!(to s vevaia to exw 2 mines, alla pen exw
ksanadei kati paromoio akoma kai se drift trophy)
siga min ithela na xalasw mexri terma ta kanonika mou lastixa!!!!!!

ligo prin mpw gia 2i gira, afou to afisa na krywsei, koitaksa genika posi
goma eixa faei ston 1o gyro!!

skeftika analogika kai thewrisa oti ,ante na etrwga ligo akoma
plaino opws ginetai synithws!!!!!

Pws to thes???

pou na paw kai serres, an sto kartodromo fevgoun fetes!!

gia s-01 tipota???
nomizw exoun eidiki goma gia porschika..gi auto kai einai kala gia to s..
ta sportcontact kserw oti genika de ftourane..

an pote pantws paiksei track day na kanonisoume kartodromo!
einai porwsi!!!!!!mikri ,olo kampes kai kapaki fourketes!!!
mexri pou apo tin k@.la de m'enoize auto pou epatha..
twra na dw pws tha to pw ston patera, pou dikaiologei 1 4ada kathe 2
xronia.........kala krasia..
en tw metaksi, to s itan dwro gia tin eisagwgi sto panepistimio kai
to pira me tin proipothesi na min to pigainw pistes
kai na min kanw pantilikia m'auto...gia pantilikia tha parw starletaki se
kanena mina, na to'xw kai gia to kentro..ante na tou to peis twra , otan katalavei oti exw allaksei lastixa pisw kai oti auta pou eixe t'amaksi den iparxoun pia,
paei to starletaki, pane ola!!

to 45ari profil twn 245 den einai poly mikro gia pisw??????

min ksexasete ta s-01...prepei na mathw gi auta opwsdipote!!!!
Old May 13, 2007 | 11:49 PM
andreas2000's Avatar
Registered User

From: Nea Makri

Originally Posted by lalakis2000,May 11 2007, 03:22 AM
Και τώρα θα σου πω τη γνώμη μου - ή τη μαλακία μου. Αν μείνεις σε 16αρες, βάλε κάτι παραπάνω από 225 πίσω, νομίζω ότι αυτό που λένε για 245 είναι παραπάνω από σωστό.

Αλλιώς, ξόδεψε λίγα λεφτά, πάρε ένα σετ 17αρες και τέρμα οι έννοιες. Θα σου στοιχήσει κάτι τώρα αλλά είναι επένδυση που αποδίδει όπως λίγες.
Διαφωνώ με τη πρώτη περίπτωση,να βάλει σε 16αρα 245 λάστιχο.
Συμφωνω με τη δεύτερη. Να βάλει 17αρες με μαμα διάσταση.

Γενικά πιστέυω οτι τέτοιο αμάξι δεν έχει κάτι τυχαίο πάνω του.
Οπότε και οι διαστάσεις των ελαστικών εξυπηρετουν κάποιο σκοπό και είναι οτι καλύτερο θα μπορούσε να είναι.

Και προσοχή στα offsets των ζαντων αν δεν είναι οι εργοστασιακες 17αρες για πχ.
Old May 14, 2007 | 03:23 AM
D_S2000's Avatar
Registered User

Το 45άρι προφίλ το αν είναι μικρό η μεγάλο το ξέρουν καλύτερα απ' όλους αυτοί που κατασκεύασαν και το αυτοκίνητο. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μπούμε στην διαδικασία του να παίξουμε με τις διαστάσεις των ελαστικών αφού το αυτοκίνητο είναι από μόνο του αρκετά δύστροπο κι απόλυτο που μια τέτοια παρεκτροπή θα είχε μάλλον δυσάρεστα αποτελέσματα για οδηγό κι αυτοκίνητο. Ας τηρούμε λοιπόν όλοι την συγκεκριμένη διάμετρο τροχού (Ανεξαρτήτως διαμέτρου ζάντας) και είναι σίγουρο ότι το S θα έχει την καλύτερη οδική συμπεριφορά από οποιοδήποτε άλλη περίπτωση που εμείς θα θελήσουμε να το παίξουμε (χωρίς να είμαστε) Ιαπωνεζάκια.
Old May 14, 2007 | 04:13 AM
lalakis2000's Avatar
Gold Member (Premium)
20 Year Member

Απλά να πω ότι όσοι είχαν ποτέ τη φαεινή ιδέα και το χρόνο να μετρήσουν πέλματα και προφίλ ελαστικών, όπως εγώ, θα είδαν ότι στις 16αρες τα SO2 είχαν πάτημα αντίστοιχο ενός 245, ή πολύ μεγαλύτερο ενός οποιουδήποτε άλλου 225. Αναπόφευκτα, με την κατάργηση SO2 είναι κανείς αναγκασμένος να παίξει με τις διαστάσεις, γιατί απλά κανένα ελαστικό δεν είναι όπως αυτό. Ούτε εγώ θα έβαζα 245, αλλά ξέρω ότι πολλοί το έχουν κάνει και είναι το ίδιο ρίσκο με το να βάλεις ένα απλό 225 - δε σημαίνει πως το ένα ή το άλλο ελαστικό θα σε πετάξει έξω από το δρόμο, και σε πολλές περιπτώσεις η ποιότητα της γόμας είναι καλύτερη από τα SO2. Επίσης, για να τα λέμε όλα, το ίδιο παίζουν με τις διαστάσεις και όσοι βάζουν 18αρες ζάντες - δε θυμάμαι εργοστασιακά το S να βγαίνει με 18αρες...Δεν είναι μόνο η διάμετρος του τροχού που μετράει αλλά και το πάτημα.

All times are GMT -8. The time now is 02:33 AM.