Συμπεριφορά Συζητηση σχετικα με τη συμπεριφορα του αυτοκινητου, οπως ευθυγραμμιση, αναρτησεις, φρενα, ελαστικα ζαντες και βελτιωσεις

Ποια ανάρτηση προτιμάτε και γιατί;

Old Dec 7, 2010 | 02:00 AM
energetic's Avatar
Registered User

From: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe

Originally Posted by gre165-makis,Dec 7 2010, 12:54 PM
Aυτες τις εχει δοκιμασει κανεις.Εχω ακουσει πολυ καλα λογια και στο εξωτερικο σε αλλα τουτου τις βαζουν πολυ.
Εγω αν ειχα καπου να τις βαλω θα τις επαιρνα.Αλλωστε η τιμη τους τα σπαει.

Ταυλανδη κατασκευαζονται-Αγγλικη εταιρια.Μηπως οι περισσοτερες ''φιρμες'' που κατασκευαζονται..

http://www.bc-racing.co.uk/c-bca09/honda-s...-ap1-ap2-00-09/
Δεν κατασκευάζονται Ταϊλάνδη αλλά στη Taiwan.
Reply
Old Dec 7, 2010 | 02:29 AM
memoS's Avatar
Registered User

Originally Posted by gre165-makis,Dec 7 2010, 02:54 AM
Aυτες τις εχει δοκιμασει κανεις.Εχω ακουσει πολυ καλα λογια και στο εξωτερικο σε αλλα τουτου τις βαζουν πολυ.

Ταυλανδη κατασκευαζονται-Αγγλικη εταιρια.Μηπως οι περισσοτερες ''φιρμες'' που κατασκευαζονται..

Έχω ακούσει πολυ καλά λόγια για τη συγκεκριμένη και πολύ καλή τιμή για coilover.
Και σε S και σε άλλα αμάξια. Δεν έχει τύχει να μπω σε κάποιο να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Reply
Old Dec 7, 2010 | 02:49 AM
S2johnyK's Avatar
Registered User

Originally Posted by gre165-makis,Dec 7 2010, 12:54 PM

O Ανδρόνικος (Sportster) νομίζω την φοραει αυτή.
Από spec δεν τα πάει και άσχημα ... KW3 δεν είναι παντως
Πέρα από την πλάκα για τα λεφτά της νομίζω είναι πολύ καλή επιλογή.

Y.Γ.
Ψάχνει κανείς για KW3 καινούρια αυτή την εποχή?
Reply
Old Dec 7, 2010 | 06:43 AM
kosdali's Avatar
15 Year Member

From: thessaloniki

Originally Posted by gre165-makis,Dec 7 2010, 02:54 AM

10 κιλα ελλατηριο σε ελληνικους δρομους?
Reply
Old Dec 7, 2010 | 07:15 AM
memoS's Avatar
Registered User

Καλύτερα όχι 10kg για εδώ...
8kg μπρος και 6kg πίσω που έχει σαν έτοιμη λύση.
Για να μην πω και λιγότερο ίσως...
Παραγγέλνεις ό,τι θες.

10 είχε η Tein Flex και ήταν μπετό!
Reply
Old Dec 7, 2010 | 11:05 AM
gre165-makis's Avatar
Registered User

Originally Posted by kosdali,Dec 7 2010, 07:43 AM
10 κιλα ελλατηριο σε ελληνικους δρομους?
Kωστακι βαλε κανα ledaki στο συνθετο..

Πως κανεις ετσι.Εδω στους ελληνικους δρομους θα αρπαξουν λιγο και θα μαλακωσουν.

Ο memos με καλυψε.
Reply
Old Dec 7, 2010 | 01:57 PM
kosdali's Avatar
15 Year Member

Originally Posted by gre165-makis,Dec 7 2010, 12:05 PM
Kωστακι βαλε κανα ledaki στο συνθετο..

Πως κανεις ετσι.Εδω στους ελληνικους δρομους θα αρπαξουν λιγο και θα μαλακωσουν.

Ο memos με καλυψε.
καλα ρε μη βαρας δεν ειδα οτι βγαζει και πιο μαλακα...ελατηρια
αλλα και παλι χωρις διπλο ελλατηριο εχεις ριμπαουντ το πολυ 4-5 ποντους δηλαδη καλα πεταγματα
Reply
Old Dec 8, 2010 | 08:58 PM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by kosdali,Dec 7 2010, 01:13 AM
βαγγελη καταρχας μεγεια για την αναρτηση

οσο αφορα το θεμα κυρλαγκιτση απο το 1997 που ασχολουμαι και εχω δει δουλειες του θα πω οτι αρκετα εχουν πετυχει αλλα σε καποια εχουν γινει χοντραδες...
γενικοτερα συνηθως χρησιμοποιει μπουκαλες με αρκετα μικροτερη διαδρομη απο την oem το οποιο συνεπαγεται αναγκαστικα και σκληρο ελλατηριο αυτο για την πιστα ειναι τις περισσοτερες φορες καλο ομως στον δρομο ειναι κουραστικο και καποιες φορες επικυνδινο.επισης πρατηρηθηκε μειωμενη διαρκεια ζωης της αναρτησης.(για την διαδρομη και το rebound μπορει να το τσεκαρει οποιοσδηποτε αν ανεβασει το αμαξι στην ραμπα)

ελπιζω βαγγο να σου βγηκε οπως ηθελες και απροβληματιστη.ποσα κιλα ειναι τα ελλατηρια?

το θεμα ειναι οτι οταν μια pss9 κοστιζει 1300€ απ εξω με διπλο ελλατηριο,oem διαδρομη, μπουκαλες με αζωτο πισω και αποδεδειγμενα βγαζει πανω απο70.000-80.000χλμ απροβληματιστα,αξιζει να κανεις custom?
Σ'ευχαριστώ Κώστα μου, να σαι καλά.
Στο θέμα του Μιχάλη,αν και δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση, αυτά που λες για χοντράδες, μου φαίνεται λίγο παράξενο γιατί και εγώ με όσους έχω μιλήσει είτε προσωπικά με γνωστούς μου είτε διαδικτυακά από τα διάφορα forum μέχρι τώρα δεν είχα ακούσει ούτε μισό παράπονο..Και επειδή μιλάμε για 15-20 και βάλε περιπτώσεις με παραξενεύει αυτό...
Ίσως και να έτυχε, τι να πω, όλα πιθανά είναι..Αν θέλεις γράψε μιας που τα ανέφερες τα προβλήματα που συνάντησαν τα παιδιά και τις χοντράδες που έγιναν από μέρους του Μιχάλη, εκτός αν δεν θέλεις επειδή αφορούν τρίτους που δεν είναι παρόντες..Σε μένα έτσι κι αλλιώς θα πεις αύριο από κοντα στην συνάντηση..

Μέχρι τώρα οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές, πιο ακριβείς θα έχω μόλις γίνει και η ευθυγράμμιση(που την καθυστερώ μέχρι να βρω και τα λάστιχα που ψάχνω για τις Σέρρες για τα προσεχή trackdays).Μακάρι να είναι και απροβλημάτιστη αλλά αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου..

Τα ελατήρια που επιλέξαμε είναι μπρος πίσω 340 λίβρες περίπου(κάπου τόσο βγαίνει η μετατροπή των 60αριων) και αν αναλογιστείς ότι μιλάμε για ένα αυτοκίνητο 1.300 κιλών(με hardtop κλπ τόσα φτάνει περίπου) δεν βρίσκω κάποια ιδιαίτερα σκληρή επιλογή.Το spring rate των ΟΕΜ ελατηρίων μου που μετρήσαμε για να έχεις και κάποιο μέτρο σύγκρισης ήταν 258 περίπου των μπροστινών και 235 των πίσω.Δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα άνεσης αφενός γιατί μου αρέσει το μαλακό setup στο αυτοκίνητο(δεν θέλω να νοιώθω στα χέρια μου το παραμικρό πετραδάκι, αλλά να ισοπεδώνει η ανάρτηση κάθε ανωμαλία που θα συναντάει) και αφετέρου γιατί στόχος μου ήταν η δημιουργία μιας ανάρτησης που θα μου προσφέρει συγχρόνως ένα άνετο ταξιδάκι 300 χιλιομέτρων με τη κοπέλα μου, όσο και αξιοπρεπές στρίψιμο σε ένα ορεινό στροφιλίκι.Στην πίστα βέβαια όπως περιμένω(ειδικά στις 6-7-8 και 14-15-16) θα έχω αρκετά παράπονα, εξάλου δεν γίνονται και θαύματα, αλλά αυτή ήταν η επιλογή μου..Αν μείνω αρκετά παραπονεμένος ίσως αργότερα προχωρήσω σε αλλαγή της μπροστινής αντιστρεπτικής, αλλά μέχρι τότε πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα..

Ρε συ, αφού λέω ότι δεν θέλω να κάνω σύγκριση με κάποια άλλη coilover γιατί ρωτάς;
Για να μην νομίζεις ότι αποφεύγω την απάντηση θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο γίνεται πιο αντικειμενικά και θα σου πω ειλικρινά δεν ξέρω.

α)οπως τα υπολόγιζα περασμένη στο αυτοκίνητο περίπου στα 1500 θα βγει η PSS9 που σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποτρεπτική διαφορά εφόσον την φέρεις απέξω.

β)Όταν λες διπλά ελατήρια απόσο μπορώ να καταλάβω εννοείς τα helpers..Η γνώμη του Μιχάλη είναι ότι δεν χρειάζονται, και είναι προιόν marketing και μόδα πλέον στις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις..Ακόμα και αν είναι μια ακόμη χοντράδα αυτό που είπε πιστεύω πως θα συμφωνήσεις ότι διαφορετικές πωλήσεις έχει μια ανάρτηση στην οποία ο πωλητής μπορεί να πλασάρει σε έναν μέσο οδηγό-αγοραστή(ίσως ακόμα και πιο "ψαγμένο" από το μέσο όρο) σαν τελείως ρυθμιζόμενη με διπλά ελατήρια κατευθείαν από εφαρμογές WRC όπου χρησιμοποιούνται κατά κόρον, με μπουκάλες αζώτου, με 9, 15 ή και 32 ρυθμίσεις(που αν θυμάμαι καλά έχει βγάλει η Tein) και πάει λέγοντας, σε σχέση με μια λιτή τόσο οπτικά όσο και σε χαρακτηριστικά ανάρτηση.
Και για να αφήσουμε το θέμα marketing και να πάμε στην λειτουργία τους..Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως είναι μια θαυμάσια ιδέα μιας που σε χαμηλές ταχύτητες και μικρές δυνάμεις θα λειτουργεί το μικρό ελατήριο δίνοντας επιπλέον άνεση στην ανάρτηση ενώ όταν ανέβουν οι ρυθμοί θα λειτουργεί το μεγάλο περιορίζοντας το body roll ενώ συγχρόνως στην υπερέκταση του τροχού, δεν θα έχουμε μόνο το βάρος να του να τον πιέζει αλλά και ένα ελατηριο ώστε να είναι σε συνεχή επαφή με τον δρόμο κλπ κλπ κλπ..
Από την άλλη όμως κάποιος άλλος μπορεί να αναρωτηθεί πόση παραπάνω πρόσφυση μπορεί να εξασφαλίζει ένα ελατηριάκι 60-70 λιβρών σε σχέση με το ελαστικό που δουλεύει απλά με το βάρος του;Πόσο οριακή μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου η επιπλέον αυτή πρόσφυση και μόνο αυτή θα σε κρατήσει σε επαφή με τον δρόμο;Σίγουρα η κατάσταση των δρόμων μας είναι χείριστη αλλά προσωπικά δεν έχω σκοπό να προκαλώ τόσο την τύχη μου σε δρόμους με ανωμαλίες..
Και τέλος και για μένα ίσως το πιο σημαντικό από όλα στις σχετικές συζητήσεις που έχω κάνει, είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων όταν μιλάμε για αναρτήσεις σε αυτοκίνητα δρόμου, τα helpers είναι τόσο μαλακά που με το που κάθεται το αμάξι πάνω τους, αυτά συμπιέζονται τελείως, μένοντας έτσι με μειωμένη διαδρομή χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος...Θα μου πεις τώρα αυτήν η διαφορά στον δρόμο θα είναι τόσο αισθητή; Δεν ξέρω θα σου πω και μπορεί να το αναλύουμε για μέρες χωρίς να καταλήξουμε σε ένα σίγουρο συμπέρασμα...Θα ήταν ωραία στο ίδιο αυτοκίνητο να δοκιμάσουμε καμια 10αρια αναρτήσεις μέχρι να καταλήξουμε αλλά λίγο δύσκολο αυτό να γίνει πράξη.

γ)Κάτι παρόμοιο αλλά με διαφορετικές αρχές λειτουργίας θα σου απαντούσα και για τις μπουκάλες αζώτου, όπου και εκεί ο Κυρλαγκίτσης επιμένει πως το χέρι του βάζει και πάλι το marketing απλά εκεί μιλάμε για το μέγεθος του εμβολου, τον όγκο της μπουκάλας κλπ που δεν δικαιολογούν σαν άκρως απαραίτητη την ύπαρξη τους, και για να πω την αλήθεια έτσι όπως μου την έδειξε στα εξ ων συνετέθει σαν να έχει δίκιο.

δ)Για την αντοχή της έχεις δίκιο σίγουρα μιας που η παραπάνω ποσότητα λαδιού σε μια PSS9 έχει σαν αποτέλεσμα τον αρκετά μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την υπερθέρμανσης της κλπ κλπ..Αλλά εγώ θα σε ρωτήσω ποιο είναι εν τέλει το ώφελος αν για παράδειγμα μια PSS9 έχει διάρκεια ζωής πχ 80.000 χιλιόμετρα με κόστος ανακατασκευής τα 600€(τιμή Jamsport, ίσως βρεις κάπου αλλού και φτηνότερα) ενώ μια custom ας πούμε θεωρητικά αντέξει πχ 60.000 χιλιόμετρα αλλά με ένα πλήρες rebuild να ανέρχεται στα 200€(επίσης τιμή Κυρλαγκίτση).

Αν απόσα λέω κατάλαβες ότι συμπεραίνω πως μια pss9 δεν αξίζει σε σχέση με μια custom κάνεις λάθος, γιατί ξαναλέω ειλικρινά δεν ξέρω..Στο μέλλον ίσως έχω πιο ξεκάθαρη άποψη, το μόνο που ίσως θέλω να πω είναι πως δεν είναι χαωτική η διαφορά τους, όπως και το ότι είναι άδικο να τις συγκρίνεις γιατί η χειροποίητη ανάρτηση κατασκευάζεται πάντα με βάσει τα δικά σου χαρακτηριστικά και τις δικές σου προτιμήσεις οπότε για τον καθένα που την επιλέξει ίσως είναι λίγο πιο μπροστά..

Σαν να σου ζητάνε κατά κάποιον τρόπο να δημιουργήσεις την τέλεια γυναίκα για σένα, να της δώσεις ότι χαρακτηριστικά σου αρέσουν εσένα περισσότερο, και μετά να σου ζητήσουν να την συγκρίνεις με την Megan Fox για παράδειγμα ή την Angelina Jolie...
Reply
Old Dec 8, 2010 | 09:05 PM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by uma_chikara,Dec 7 2010, 01:17 AM
Με παρεξήγησες..
Ο λόγος που ανέφερα ότι μια custom ανάρτηση δεν κάνει για πολλά πολλά, είναι επειδή η κάθε χρήση, θέλει συγκεκριμένες ρυθμίσεις.. άλλο να φτιάχνεις ανάρτηση για αυτοκίνητο που τρέχει αναβάσεις, drift κ.ο.κ έχοντας συγκεκριμένη χρήση και άλλο για το αυτοκίνητό σου που χρησιμοποιείς ως καθημερινό, αλλά και για γρήγορη οδήγηση στο βουνό, το Σαβ/κο και σε κάποια πίστα, όταν παει η παρέα σου.. Δε λέω ότι πάμε για το Παγκόσμιο κύπελο όταν μπαίνουμε σε μια πίστα για να περάσουμε καλά και να κάνουμε την πλάκα μας...και τοτε, φυσικά κάποιος είναι οκ με μια fixed custom ρυθμισμένη για σπορ οδήγηση σε όλες τις συνθήκες..

Αν όμως, για παράδειγμα, τη μία θέλω drift, την άλλη γραμμές, τη μία έχω πιο σκληρό ελαστικό, την άλλη πιο μαλακό, τη μία είναι χειμώνας με βροχές και νερά στους δρόμους, την άλλη καλοκαίρι, τη μία οδηγώ σε κλειστές διαδρομές, την άλλη σε Εθνικές Οδούς...? Ή θα ρυθμίζω κάθε φορά, ή θα αναγκαστώ να υποχωρήσω σε κάποιο..
Επομένως, όταν φτάσεις στο σημείο να συζητήσεις τη χρήση μιας custom, αναγκάζεσαι να κάνεις υποχωρήσεις σε κάποιο είδος διαδρομής..
Κι αν όχι ο κάθε πελάτης (μιας και είμαι σχεδόν σίγουρος πως το 90% που πηγαίνει εκεί, του ζητά μία ανάρτηση για δρόμο, που να μπαίνει όμως και πίστα 1-2 φορές), ο ίδιος ο μάστορας, ο οποίος καλείται να φτιάξει εκείνο που έχω εγώ κάπως αόριστα στο κεφάλι μου..

Επομένως εκεί αναφέρομαι όταν λέω ότι δε μπορείς να είσαι ιδιαίτερα ανήσυχος..
Γιατί αν θες κάτι που να κάνει για όλα, η custom σε "δεσμεύει"..
Δηλαδή , δε μπορείς να πεις "θέλω ένα ωραίο αυτοκίνητο για δρόμο και για πίστα"
Μπορείς να πεις ή το ένα, ή το άλλο..

Αν λοιπόν δε θέλω να ζαλίζομαι με ρυθμίσεις και forums ψάχνοντας το ιδανικό tuning, και έχω ένα αυτοκίνητο για συγκεκριμένη χρήση, τότε η custom μου κάνει και για να το πω και αλλιώς, δε χρειάζομαι coilover, μιας και θα βάλω μπελάδες στο κεφάλι μου, ή θα έχω πληρώσει για κάτι που δε χρησιμοποιώ..

Δε νομίζω ότι λέμε κάτι διαφορετικό..
Καλοτάξιδες..!
Φίλε μου Ηλία(αν κάνω λάθος στο όνομα προκαταβολικά σου ζητώ χίλια συγγνώμη ) επί της ουσίας δεν λέμε κάτι (πολύ) διαφορετικό απλά κάπου χανόμαστε στην μετάφραση..
Ελπίζω να τα πούμε σε κάποιο trackday ή σε κάποιo άλλo meeting από κοντά ώστε να μην κουράζουμε ανακυκλώνοντας τα ίδια στο topic.

Reply
Old Dec 9, 2010 | 01:01 AM
kosdali's Avatar
15 Year Member

Originally Posted by Tazio,Dec 8 2010, 09:58 PM
Σ'ευχαριστώ Κώστα μου, να σαι καλά.
Βαγγο μου δεν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα αλλα θα στα εξηγησω απο κοντα σημερα

οσο αφορα την τιμη της pss9 ειναι 1350€ περασμενη με ευθυγραμμιση.τοσο βγηκε και στον μιχαλη που την εβαλε προσφατα μπορει να λεω και πολλα

οσο αφορα την επισκευη 500€ ειναι αν αλλαξεις τα παντα στην pss9 δηλ λαδια-τσιμουχακια,ορινγκ,βαλβιδε ς ρυθμισης

αν αλλαξεις μονο λαδια και τσιμουχακια που αυτα εχει και μια απλη μου ειχαν πει 280€

πιο συγκεκριμενα μου κοστισε 150€ με μεταφορικα αθηνα για δυο μπροστινες pss που ειχα στο celica

τωρα αυτο που σου ειπε για το μικρο ελλατηριο που ουτε καν σου εξηγησε τι ακριβως κανει δεν ξερω αν ηξερε κιολας φυσικα και ηταν ''χοντραδα''
το σιγουρο ειναι οτι κανει σημαντικη δουλεια σε ολο το φασμα χλμ και ειδικα στα πολλα

θα στα πω αναλυτικοτερα το βραδυ
Reply

All times are GMT -8. The time now is 02:12 AM.