Έλληνες Ιδιοκτήτες S2000 / Greek S2000 Owners Official Forum of Greek S2000 Owners. Greek Lovers are in great passion with the S2000!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ - ΠΙΣΤΕΣ

Thread Tools

Old Mar 31, 2011 | 12:21 PM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by Nabu
Βαγγέλη, οι λέξεις κλειδιά στα πόστ του Ηλία είναι το "απόλυτο" και "απότομο".
Αυτό μπορεί να το θέλει ένας οδηγός αγώνων D1 όπως λέει και ο προλλαλήσαντας αλλά εμείς με το αυτοκίνητο μας πιστεύω ότι δεν θέλουμε κάτι τέτοιο.
Κωστή μου είσαι σίγουρος ότι ακόμα και οι οδηγοι του D1 δεν θέλουν όσο γίνεται πιο φιλικές και ελέγξιμες αντιδράσεις, ειδικά με τις ταχύτητες αλλά και τον τρόπο(ο ένας δίπλα στον άλλο) που κινούνται; Μου φαίνεται λίγο δύσκολο έτσι πρόχειρα όπως το σκέφτομαι να θέλουν απότομα πράγματα όπως λες, αλλά αν είσαι σίγουρος πάω πάσο μιας που δεν έχω ασχοληθεί σχετικά..

Θες να παίρνει μια μικρή κλίση το αμάξι.
Θες να μπορείς να μεταφέρεις το βάρος του απο εδώ και απο εκεί.
Θες να είναι λίγο προοδευτικό γιατί στο δρόμο τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο όπως μπορεί να είναι στην πίστα.Θες να είναι ασπρόμαυρο σαν την ΠΑΟΚΑΡΑ μας.

Και εγώ συμφωνώ με τον Ηλία σε αυτό που λέει πάντως, όσων αφορά το αμάξι μας.
Σίγουρα θέλεις να πέρνει κλίσεις το αμάξωμα, για αυτό και ξεκαθάρισα πως δεν μιλάμε για ακραίες επιλογές.Περιορισμό των κλίσεων εννοώ, όχι εξαφάνιση τους.
Εκδηλώθηκες τελικά άρρωστο ΠΑΟΚτσάκι μου ε;
Reply
Old Mar 31, 2011 | 12:51 PM
tsatsj's Avatar
Registered User

From: thessaloniki

ο uma αναφεροταν σε μαλακοτερη συθμιση αμορτισερ και μονο και ειχε δικιο.
με ιδανικο damping rate σε σχεση με το ελατηριο μετα απο ψαξιμο πετυχαινεις την τελεια προσφυση απο το ελατηριο.
1.οτιδηποτε μικροτερο επιτρεπει ταλαντωσεις του ελατηριου και οχι τοσο στενες επαφες(τριτου τυπου ) με το οδοστρωμα ,αρα απωλεια προσφυσης.
2.τα αμορτισερ παιζουν και αυτα το ρολο τους στο ρολ οποτε στην εισοδο της στροφης ο πισω εσωτερικος τροχος ανασηκωνεται δλδ μειωνεται η προσφυση του.
3.στο ιδιο ρολλ,η συμπιεση του εξωτερικου τροχου, λογω σκληρης αντιστρεπτικης ειδικα προ fl,ανασηκωνει κι αλλο το εσωτερικο μειωνοντας ακομη περισσοτερο την προσφυση του.
4.μπορει να παιξει και το torsen που μολις "δει" γλιστρημα απο τον πισω εσωτερικο στελνει ροπη στον απεναντι οποτε...
Reply
Old Mar 31, 2011 | 02:37 PM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

Τώρα βρήκα λίγο χρόνο να γράψω κι εγώ τις αηδίες μου, μήπως βγει καμία άκρη..

Άποψη μου για τα D1, μιας και πήγε εκεί η συζήτηση, είναι ότι χρησιμοποιούν σκληρή ανάρτηση, επειδή θέλουν έλεγχο στα πολλά km/h.. Μία μαλακή ανάρτηση θα έκανε το όχημα να γέρνει και ανάλογα με τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, θα είχε διαφορετικές τάσεις.. εκείνοι όμως έχουν λύσει το πρόβλημα της δύναμης και τέτοιες λύσεις αποδίδουν σε σε αυτοκίνητα με μεγάλα μεταξόνια και όλο το βάρος μπροστά, με custom κρεμαγιέρες και πολλά πολλά άλογα, που τους επιτρέπουν να κάνουν τις μεταφορές βάρους, περισσότερο με το γκάζι και λιγότερο με τη φόρα.

O tsatsj το περιέγραψε πολύ ωραία, παραπάνω..!

Aπό εκεί και πέρα, μπήκα στο καρτόδρομο με κούτσουρο ανάρτηση, για να ράψω τον nabu και τον gremaki, γιατί με λένε 'παλιοντριφτάκια κουλό" και ότι δε μπορώ να πάω με γραμμές και πήγα απλά για πλάκα κάποια στιγμή να κάνω ένα παντιλικάκι (που με μαλακή ανάρτηση, έβγαζα όλη την πίστα με τη μία, εκτός από 1 στροφούλα, που μου έλειπε δύναμη) και δε μπορούσα!!! Η άλλωτε, πιο απλή μεταφορά στις 2 πιο απλές στροφές της πίστας, φάνταζε ακατόρθωτη!

Το αυτοκίνητο γατζωνόταν στην άσφαλτο, αν δεν είχα απίστευτη φόρα, ή αν σήκωνα έστω κι ελάχιστα το πόδι μου από το γκάζι.
Η μεταφορά, από τη μία μεριά στην άλλη, απλά ΔΕΝ ΕΠΑΙΖΕ !!! Το σκαμπίλι ήταν τόσο απότομο, που το τιμόνι δεν προλάβαινε να γυρίσει από την άλλη πλευρά..με το ζόρι δεν έφαγα τετακέ..

Το πρόβλημα λοιπόν με τη σκληρή ανάρτηση, είναι οι απότομες αντιδράσεις..

Την ημέρα του drift, είχα την KW στο 10 front- 12 rear από το τέρμα σκληρό (όπως δίνει η KW default)..
-1.1 camber front
ελάχιστη απόκλιση front
6.25 caster
-1.5 camber rear
0.04 toe in rear

Την ημέρα στριψίματος είχα 6 front - 6 rear και δε μπορούσα να κάνω drift με τίποτα, αλλά το αυτοκίνητο πατούσε σα μουρλό..
-1.5 (σχεδόν 2 μοίρες, δηλαδή * 1.6 = 2 ) camber front
ελάχιστη σύγκλιση front
5.55 caster
-2.1 camber rear
0.04 toe in rear

πλέον, έχοντας ακόμη τη 2η ευθυγράμμιση και ρυθμίζοντας την ανάρτηση στο 10 front -10 rear από τέρμα σκληρό, η κατάσταση είναι ενδιάμεση..και στρίψιμο (όχι βέβαια όπως το πάνω) και έλεγχος στο drift.. αν το μαλακώσω κι άλλο θα είναι ακόμη πιο εύκολο για drift..

Το χαμήλωμά μου είναι 20mm πίσω και 22mm μπροστά.
Reply
Old Mar 31, 2011 | 10:59 PM
Nabu's Avatar
Registered User

From: Far far away...

Θα ήθελα να πω κάτι αν και πάει αλλού η κουβέντα μετά και θα ξεφύγει τελείως απο τον "προβληματισμό" που έθεσε ο Βαγγέλης.

Αρκετό ρόλο παίζει και το στυλ και η τεχνική του οδηγού το οποίο σίγουρα θα απαιτεί διαφορετική ρύθμιση στην σκληρότητα του αυτοκινήτου.
Σας ακούω να σκέφτεστε "ωχ Ναμπού, τι παπαριές είναι αυτές, γιατί ανοίγεις το κουτάκι τώρα..." αλλά να εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ

Με τον Ηλία βλέποντας μας και τους 2 απέξω αλλά έχοντας συνοδηγήσει μαζί του πάρα πολλές φορές σε αυτον τον καιρό που τον γνωρίζω μπορώ πολύ εύκολα να εντοπίσω διαφορές στον τρόπο που ξεκινάμε την πλαγιολίσθηση. Χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας απο τους 2 μας να κάνει μόνο αυτό, πάντα υπάρχει μια τεχνική που μας βολεύει περισσότερο.

Ηλία διόρθωσε με αν κάνω λάθος εδώ και θα το πάρω αμέσως πίσω αλλά εγώ απο αυτά που έχω δει θεωρώ ότι πάντα αρχίζεις το drift με φρένο και μεταφορά βάρους.
Όσες φορές έχω μπει μέσα σε γρήγορα κομμάτια αυτός παίρνει φόρα,τσιμπάει φρένο, στρίβει τιμόνι και μετά επιστρέφει πάλι στο γκάζι.
Ξαναλέω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει όλους τους άλλους τρόπους (μην παρεξηγηθώ ότι πάω να υπονομεύσω τον drift mastah ) αλλά για δικούς του λόγους έχει βρει ότι αυτό τον βολεύει. Ο ένας απο αυτούς τους λόγους ας πούμε είναι ότι δεν είναι καύτης και σέβεται το δίσκο/πλατό του.
Σε μια τέτοια κατάσταση λοιπόν ο Ηλίας θέλει το αμάξι του να πέρνει λίγη κλίση. Θέλει να μπορεί να μεταφέρει οριακά το βάρος του μπροστά για να μπορέσει να δώσει ελευθερία στον πίσω άξονα.
Ο Ηλίας επίσης, ακόμα και αφού έχει ξεκινήσει το drift τον έχω πιάσει αρκετές φορές λίγο πριν γυρίσει το ανάποδο του απο την άλλη (αναφέρομαι σε συνέχεια πολλών παντιλικιών το ένα μετά το άλλο σε ευθύγραμμο κομμάτι)να τσιμπάει πάλι φρένο προκειμένου να κρατήσει το πίσω μέρος ελαφρύ (Ηλία πάλι διάψευσε με αν δεν κάνεις αυτό και κάνεις κάτι άλλο)και να μπορεί να το συνεχίσει κιάλλο.

Αυτή η συμπεριφορά λοιπόν εμένα στην λογική μου, μου δείχνουν ένα αμάξι που όντως θα βολεύεται περισσότερο με μια λίγο πιο μαλακή ρύθμιση.

Στον αντίποδα απο τον Ηλία βρίσκομαι εγώ (γενικότερα με το στυλ και τις τεχνικές μας ) όπου δεν σέβομαι και τόσο το δίσκο/πλατό μου και πάντα θα ξεκινήσω το drift μου με δύναμη, στρίψιμο του τιμονιού και πολλές φορές αν δω ότι πάω να μείνω απο δύναμη αντί να κάνω το κόλπο με το φρένο που κάνει ο Ηλίας, θα χρησιμοποιήσω ακόμα και τον συμπλέκτη. Και στο video Που έχω στο youtube, σε ανηφορικό κομμάτι συμπλεκτάρω 3 φορές για να μην κρεμάσει και να πλησιάσει λιγάκι στο vtec το στροφόμετρο.

Έτσι λοιπόν, εγω ίσως και να μην θέλω κάτι τόσο μαλακό. Μπορεί την ώρα που εγώ θα δώσω το γκάζι μου και θα χρησιμοποιήσω το τιμόνι μου να μην θέλω να είναι μαλακό το αμάξι και τυχόν αποροφήσει κάποια απο αυτήν την ενέργεια το πίσω μέρος.
Την ώρα που συμπλεκτάρω θέλω το "σπρώξιμο" να περάσει πίσω αυτούσιο για να μπορέσει να λειτουργήσει όπως εγώ το είχα στο μυαλό μου.
Άρα μήπως εγώ βολεύομαι με κάτιτις πιο σκληρό setup απο αυτό του Ηλία? Μήπως στα μέτρα μου είναι τα "πηδηκτούλικα" ελατήρια που έχω επάνω στο αμάξι?

Τέλος, σίγουρα παίζει ρόλο το οδόστρωμα. Απο αυτά που ακούω απο τον Μάκη και που έχω δει απο μερικές βόλτες εκεί πάνω στον Βορρά, το οδόστρωμά σας είναι πολύ πιο γαμάτο απο το δικό μας.
Όσο λιγότερη πρόσφυση τόσο λιγότερο αναγκαία είναι κόλπα τύπου συμπλεκτάρισμα, μεταφορά βάρους, lift off, brake drift κτλ άρα και εκεί υπάρχει μια διαφορετικότητα.

Το ξέρω ότι θα μου πείτε και πάλι ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα αλλά εγώ πιστεύω ότι ο καθένας μας βολεύεται διαφορετικά και αυτό έχει να κάνει με τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε και το πως μπορούμε να "ερμηνεύσουμε" την αίσθηση που παίρνουμε απο το αυτοκίνητο μας.

Συγγνώμη για το μακροσκελές ποστ που μπορεί να το θεωρήσετε και μπούρδες
Reply
Old Mar 31, 2011 | 11:35 PM
eddiex's Avatar

From: Piraeus. . .

Εγω δεν το διαβασα καν ολο και το θεωρω μπουρδες.... Πφφφ, βαριεμαι. Το φορουμ πρεπει κατι να κανει για να παρει τα απανω του, δεν γινεται αλλιως.
Reply
Old Apr 1, 2011 | 12:20 AM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

Ο Ηλίας επίσης, ακόμα και αφού έχει ξεκινήσει το drift τον έχω πιάσει αρκετές φορές λίγο πριν γυρίσει το ανάποδο του απο την άλλη (αναφέρομαι σε συνέχεια πολλών παντιλικιών το ένα μετά το άλλο σε ευθύγραμμο κομμάτι)να τσιμπάει πάλι φρένο προκειμένου να κρατήσει το πίσω μέρος ελαφρύ (Ηλία πάλι διάψευσε με αν δεν κάνεις αυτό και κάνεις κάτι άλλο)και να μπορεί να το συνεχίσει κιάλλο.
σε διαψεύδω για τις ευθείες ..

http://www.youtube.com/watch?v=YrMRb_kna70

όταν έχω λίγο χρόνο, θα κάμω "έντιτ" για να πω ακριβώς γιατί πατάω φρένο!
Reply
Old Apr 1, 2011 | 02:35 AM
kosdali's Avatar
15 Year Member

ατελειωτες μπαντες,ντριφτ ακομα και με 150χλμ,μπορει να ειναι στον αερα ακομα και η 4τη,νομιζεις οτι εχεις 500αλογα και δεν χρειαζεσαι τουρμπο,φαναρι φαναρι περναει οποιος εχει καλυτερα λαστιχα και οχι ο πιο δυνατος,δεν φθειρονται ελαστικα,συμπεκτης,φρενα,δ αφορικα.

μην το ψαχνετε τζαμπα με μεταφορες βαρους,χειροφρενα,ευθυγραμ ισεις,βελτιωσεις

ελατε θεσσαλονικη...απλα τα πραγματα
Reply
Old Apr 1, 2011 | 02:56 AM
nikthegrek's Avatar
Registered User

driftουπολη ολε..
Reply
Old Apr 4, 2011 | 06:09 AM
energetic's Avatar
Registered User

From: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe

Originally Posted by s2k_cy' timestamp='1300716526' post='20382254
Αν κατάλαβα καλά εχεις custom air duct μπροστα??? Μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες και φώτο αν έχεις??? ΤΟΣΟ μεγάλη διαφορά κάνει τελικα ε???
Καλά κατάλαβες Κωστή.

Μετά απο διάβασμα μερικών topic εδώ στο s2ki για χειροποίητους αεραγωγούς φρένων αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε στα αμάξια μας να δούμε τι γίνεται τελικά.
Το κόστος των υλικών είναι αστείο για τα κέρδη που έχεις και τα εργατικά είναι ανάλογα στο ποιος θα στο κάνει και πόσο εκτιμά την ώρα του εκείνη.

Φωτογραφίες δεν έχω αυτήν την στιγμή μιας που δεν τους έχω τραβήξει ποτέ.
Επίσης δεν μπορώ να βρω τα ανάλογα τόπικ αυτήν την στιγμή μέσω του search.
Παλιά έβαζες "diy brake ducts" και σου έβγαζε μερικά τόπικ που είχαν πολλές φωτογραφίες μέσα για το πως γίνονται.

Όντως πάντως έκαναν τρομερή δουλειά!!
Τωρα που το εψαξα, οριστε ενα σχετικο DIY για αεραγωγους φρενων.

http://www.robrobinette.com/S2000BrakeDucts.htm
Reply
Old Apr 4, 2011 | 05:17 PM
Tazio's Avatar
Registered User

Originally Posted by uma_chikara
Τώρα βρήκα λίγο χρόνο να γράψω κι εγώ τις αηδίες μου, μήπως βγει καμία άκρη..
Όχι ρε Ηλία, αν και απ'ότι φαίνεται διαφωνούμε(γιατί μπορεί και να συμφωνούμε στην πραγματικότητα απλά να χανόμαστε στην μετάφραση ) τίποτα απ'όσα λέμε δεν είναι αηδίες(ειδικά όταν μιλάμε για συμπεράσματα από προσωπικές εμπειρίες). Ελπίζω να μην κατάλαβες ότι υπονοώ κάτι τέτοιο, απλά επειδή παραξενεύτηκα που μόνο εγώ(και ο Colin) βγάλαμε αντίθετο συμπέρασμα σχετικά με τις σκληρότητες.
Τώρα επί του θέματος, μπορούμε να βάλουμε και άλλες παραμέτρους, όπως ανέφερες και τιμές ευθυγράμμισης, επίσης βλέπω στο video και 16αρες ζάντες πίσω(υποθέτω και με τελειωμένα λάστιχα), ενώ αν πιάσουμε και το στυλ οδήγησης του καθενός που λέει και ο Nabu σίγουρα θα ξεφύγουμε χωρίς λόγο απ'το topic και δίχως να βγει μια ουσιαστική άκρη..
Εξάλου απότι φαίνεται μιας που δεν ανέφερε κανείς και κάτι άλλο μάλλον τα πράγματα πρέπει να είναι όπως τα λέτε εσείς.

Originally Posted by tsatsj
ο uma αναφεροταν σε μαλακοτερη συθμιση αμορτισερ και μονο και ειχε δικιο.
με ιδανικο damping rate σε σχεση με το ελατηριο μετα απο ψαξιμο πετυχαινεις την τελεια προσφυση απο το ελατηριο.
Όντως ο Ηλίας μιλάει για ρύθμιση μόνο από αμορτισέρ, ενώ εγώ κυρίως από ελατήριο και αντιστρεπτική αλλά δεν νομίζω ότι μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα και στην περίπτωση των αμορτισέρ καθώς με την ρύθμιση των βαλβίδων μέσα τους ώστε να έχουμε και την άμεση επιθυμητή αντίσταση στην συμπίεση, στην ουσία παίρνουν μέχρι κάποιο σημείο το ρόλο των ελατηρίων και αυτά.
Τώρα σχετικά με την τέλεια πρόσφυση από το ελατήριο μόνο κάπου το χάνω αλλά θα μου το πεις από κοντά πως το εννοείς..
Στα υπόλοιπα δεν διαφωνούμε..
Reply

All times are GMT -8. The time now is 07:54 PM.