Έλληνες Ιδιοκτήτες S2000 / Greek S2000 Owners Official Forum of Greek S2000 Owners. Greek Lovers are in great passion with the S2000!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ - ΠΙΣΤΕΣ

Thread Tools

Old Mar 23, 2011 | 01:37 PM
kosdali's Avatar
15 Year Member

From: thessaloniki

Originally Posted by S2johnyK
Anyway, το σεμι για να δουλέψει πρέπει να "φορτίσει" πράγμα που δεν γίνεται με το εργοστασιακό spring rate και για αυτό έχεις και το roll. O μόνος τρόπος να φορτίσει είναι ή να βάλεις κάποιο σετ παχύτερων αντιστρεπτικών (ημίμετρο) ή ακόμα καλύτερα να αυξήσεις το spring rate. Αυτό όμως δεν μπορείς να το κάνεις απλά αλλάζοντας ελατήρια στην μαμά γιατί μετά μπερδεύεις τα damping forces των αμορτισέρ.
Οπότε χρειάζεσαι μια ανάρτηση σωστά συνδυασμένη με το ανάλογο spring rate ή ακόμα καλύτερα μια coilover.
To damping force και τα sring rate της KW3 δεν επαρκούν αν θες τα απόλυτα αποτελέσματα μέσα στην πίστα. Οι περισσότεροι αμερικανοι το έλυσαν αυτό συνδυάζοντας την KW3 με παχύτερες αντιστρεπτικές μέχρι ενός ορίου όμως γιατί μετά συμβαίνει αυτό που περιέγραψα παραπάνω.
Η βασική ιδέα είναι ότι προκειμένου να εκμεταλλευτείς πλήρως τη φύση ενός σεμι πρέπει μονιμως να πιέζεται με δύναμη αυτό προς τον δρόμο. Για αυτό βλέπεις και κάποια γιαπωνέζικα τέρατα με σεμι και αναρτήσεις από 1000 λίμπρες ελατήριο και άνω.
γιαννη μετα απο αρκετους αγωνες atcc που ελαβα μερος με το σ2000 αποδειχτηκε οτι σε κλειστη πιστα οπως ο καρτοδρομος που ετρεχα το αμαξι ηταν πιο γρηγορο με μαμα αναρτηση και 888 και οχι με την pss9 που φοραω.σε εναν αγωνα μαλιστα ειχα βγαλει και την πισω αντιστρεπτικη.

σε μεγαλυτερη πιστα τωρα οπως σερρες μια pss9 η kw3 πιστευω ειναι αρκετες σε συνδυασμο με ημισλικ για να γυρισει τοσο γρηγορα και με ασφαλεια το σ2000 που δεν το πιστευεις οτι οδηγας αμαξι βολτας...ισως με καλυτερη αναρτηση να ειχε καλυτερη (πιο απολυτη)αισθηση σε μερικα κομματια της πιστας,σε αλλα κλειστα η με μεταφορα βαρους μπορει να ειναι χειροτερα αλλα η διαφορα χρονου σε γυρολογιο αν ηταν θετικη θα ηταν πολυ μικρη
οσο για τα γιαωνεζικα τερατα...αλλες πιστες,αλλη προσφυση,αλλες ταχυτητες.
στην ιαπωνια η προσφυση ενος καλου δρομου ειναι καλυτερη απο την προσφυση στην πιστα των σερρων

γενικοτερα η ελλαδα δεν εχει καμια καταλληλη πιστα που αξιζει να αποζητας απολυτα αποτελεσματα
Reply
Old Mar 24, 2011 | 01:19 AM
ntz's Avatar
ntz
Registered User

Anyway, το σεμι για να δουλέψει πρέπει να "φορτίσει" πράγμα που δεν γίνεται με το εργοστασιακό spring rate και για αυτό έχεις και το roll. O μόνος τρόπος να φορτίσει είναι ή να βάλεις κάποιο σετ παχύτερων αντιστρεπτικών (ημίμετρο) ή ακόμα καλύτερα να αυξήσεις το spring rate. Αυτό όμως δεν μπορείς να το κάνεις απλά αλλάζοντας ελατήρια στην μαμά γιατί μετά μπερδεύεις τα damping forces των αμορτισέρ.
Οπότε χρειάζεσαι μια ανάρτηση σωστά συνδυασμένη με το ανάλογο spring rate ή ακόμα καλύτερα μια coilover.
To damping force και τα sring rate της KW3 δεν επαρκούν αν θες τα απόλυτα αποτελέσματα μέσα στην πίστα. Οι περισσότεροι αμερικανοι το έλυσαν αυτό συνδυάζοντας την KW3 με παχύτερες αντιστρεπτικές μέχρι ενός ορίου όμως γιατί μετά συμβαίνει αυτό που περιέγραψα παραπάνω.
Η βασική ιδέα είναι ότι προκειμένου να εκμεταλλευτείς πλήρως τη φύση ενός σεμι πρέπει μονιμως να πιέζεται με δύναμη αυτό προς τον δρόμο. Για αυτό βλέπεις και κάποια γιαπωνέζικα τέρατα με σεμι και αναρτήσεις από 1000 λίμπρες ελατήριο και άνω.
Κάτι τέτοιο για σένα από τη στιγμή που θες να πηγαίνεις και στην Ραφήνα για καφέ δεν νομίζω να ταιριάξει γάντι.
Μια πολύ καλή λύση αλλά και ακριβή δυστυχώς είναι η KW Clubsport.
Μετά μπορείς να πας σε κάτι λιγότερο επώνυμο με τους αντίστοιχους συμβιβασμούς.
Με την παρεχόμενη πρόσφυση που προσφέρουν οι ελληνικές πίστες (?????) δεν νομίζω οτι τέτοιου είδους λύσεις σε ανάρτηση είναι και οι ενδεδειγμένες. Το έχω ξαναπεί... λύση "φραπελιάς" (όπως έλεγε κάποτε ένα συμφορουμίστας) δεν υπάρχει!!! Πρέπει πάντα να παίρνουμε δεδομένο τις συνθήκες της πίστας, τη διαγράμμισή της, την πρόσφυση ΚΑΙ τις ...ανησυχίες του οδηγού (π.χ. εγώ "βολεύομαι" καλύτερα με "μαλακά" αυτοκίνητα). Λύση 1000 λιμπρών (20 κιλά για την ακρίβεια) είχα εγώ στο αμάξι μου όταν το πήρα. Ευχαρίστως να δώσω τα ελατήρια σε όποιον το επιθυμεί. ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το αμάξι ακόμη και στις Σέρρες!!!! Η πρόσφυση έσπαγε για πλάκα... καλά για δρόμο ούτε για αστείο.... Επομένως δεν μπορούμε έτσι απλά οτι για να λειτουργήσει ένα λάστιχο πρέπει αυτομάτως να αλλάξουμε τα spring rates για να το φορτίσουμε. Και πως το μετρήσαμε οτι δεν φορτίζεται το λάστιχο ....με θερμοκρασίες... με τί;;;; Και για να απαντήσω και σε αυτό, το Σάββατο στα Μέγαρα, εγώ προσωπικά έλεγχα τα λάστιχα του Κων/νου τα οποία δουλέψαν υποδειγματικά, με εξαίρεση το πίσω οδηγού που στο πρώτο session το είχαμε παραφουσκώσει. Ομοιόμορφη αύξηση της πίεσης, χιαστή κατανομή διαφορών πίεσης. Μόνο το θερμόμετρο μας έλειπε. Πως λοιπόν να θεωρήσουμε οτι το αμάξι δεν φόρτιζε τα ελαστικά;;; Άλλωστε το γεγονός οτι ο Κων/νος είχε σταθερό γυρολόγιο 6-7 γρήγορων γύρων, φανερώνει και την καλή κατάσταση των ελαστικών και τη σωστή λειτουργία τους. Συγγνώμη, αλλά και λόγω οδηγικής προτίμησης, θα διαφωνήσω με λύσεις σκληρότερων ελατηρίων κλπ. Άσε που δεν γουστάρω τους Αμερικάνους
Reply
Old Mar 24, 2011 | 07:08 AM
S2johnyK's Avatar
Registered User

Originally Posted by kosdali
Originally Posted by S2johnyK' timestamp='1300877338' post='20388769
γιαννη μετα απο αρκετους αγωνες atcc που ελαβα μερος με το σ2000 αποδειχτηκε οτι σε κλειστη πιστα οπως ο καρτοδρομος που ετρεχα το αμαξι ηταν πιο γρηγορο με μαμα αναρτηση και 888 και οχι με την pss9 που φοραω.σε εναν αγωνα μαλιστα ειχα βγαλει και την πισω αντιστρεπτικη.

σε μεγαλυτερη πιστα τωρα οπως σερρες μια pss9 η kw3 πιστευω ειναι αρκετες σε συνδυασμο με ημισλικ για να γυρισει τοσο γρηγορα και με ασφαλεια το σ2000 που δεν το πιστευεις οτι οδηγας αμαξι βολτας...ισως με καλυτερη αναρτηση να ειχε καλυτερη (πιο απολυτη)αισθηση σε μερικα κομματια της πιστας,σε αλλα κλειστα η με μεταφορα βαρους μπορει να ειναι χειροτερα αλλα η διαφορα χρονου σε γυρολογιο αν ηταν θετικη θα ηταν πολυ μικρη
οσο για τα γιαωνεζικα τερατα...αλλες πιστες,αλλη προσφυση,αλλες ταχυτητες.
στην ιαπωνια η προσφυση ενος καλου δρομου ειναι καλυτερη απο την προσφυση στην πιστα των σερρων

γενικοτερα η ελλαδα δεν εχει καμια καταλληλη πιστα που αξιζει να αποζητας απολυτα αποτελεσματα
Ευτυχώς δεν βλέπω κάποια διαφωνία μεταξύ μας (δεν θα την πάλευα πάλι να γεμίζαμε σελίδες )
Επίσης πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για την πίστα των Σερρών στην οποία μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχω αξιωθεί να μπω

Originally Posted by ntz
Originally Posted by S2johnyK' timestamp='1300877338' post='20388769
Κάτι τέτοιο για σένα από τη στιγμή που θες να πηγαίνεις και στην Ραφήνα για καφέ δεν νομίζω να ταιριάξει γάντι.
Μια πολύ καλή λύση αλλά και ακριβή δυστυχώς είναι η KW Clubsport.
Μετά μπορείς να πας σε κάτι λιγότερο επώνυμο με τους αντίστοιχους συμβιβασμούς.
Με την παρεχόμενη πρόσφυση που προσφέρουν οι ελληνικές πίστες (?????) δεν νομίζω οτι τέτοιου είδους λύσεις σε ανάρτηση είναι και οι ενδεδειγμένες. Το έχω ξαναπεί... λύση "φραπελιάς" (όπως έλεγε κάποτε ένα συμφορουμίστας) δεν υπάρχει!!! Πρέπει πάντα να παίρνουμε δεδομένο τις συνθήκες της πίστας, τη διαγράμμισή της, την πρόσφυση ΚΑΙ τις ...ανησυχίες του οδηγού (π.χ. εγώ "βολεύομαι" καλύτερα με "μαλακά" αυτοκίνητα). Λύση 1000 λιμπρών (20 κιλά για την ακρίβεια) είχα εγώ στο αμάξι μου όταν το πήρα. Ευχαρίστως να δώσω τα ελατήρια σε όποιον το επιθυμεί. ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το αμάξι ακόμη και στις Σέρρες!!!! Η πρόσφυση έσπαγε για πλάκα... καλά για δρόμο ούτε για αστείο.... Επομένως δεν μπορούμε έτσι απλά οτι για να λειτουργήσει ένα λάστιχο πρέπει αυτομάτως να αλλάξουμε τα spring rates για να το φορτίσουμε. Και πως το μετρήσαμε οτι δεν φορτίζεται το λάστιχο ....με θερμοκρασίες... με τί;;;; Και για να απαντήσω και σε αυτό, το Σάββατο στα Μέγαρα, εγώ προσωπικά έλεγχα τα λάστιχα του Κων/νου τα οποία δουλέψαν υποδειγματικά, με εξαίρεση το πίσω οδηγού που στο πρώτο session το είχαμε παραφουσκώσει. Ομοιόμορφη αύξηση της πίεσης, χιαστή κατανομή διαφορών πίεσης. Μόνο το θερμόμετρο μας έλειπε. Πως λοιπόν να θεωρήσουμε οτι το αμάξι δεν φόρτιζε τα ελαστικά;;; Άλλωστε το γεγονός οτι ο Κων/νος είχε σταθερό γυρολόγιο 6-7 γρήγορων γύρων, φανερώνει και την καλή κατάσταση των ελαστικών και τη σωστή λειτουργία τους. Συγγνώμη, αλλά και λόγω οδηγικής προτίμησης, θα διαφωνήσω με λύσεις σκληρότερων ελατηρίων κλπ. Άσε που δεν γουστάρω τους Αμερικάνους
Έχοντας ξεχάσει εντελώς την εμπειρία μου από τα Μέγαρα θα συμφωνήσω μαζί σου ότι όντως σκληρές αναρτήσεις δεν δουλεύουν εκεί μέσα. Για τις Σέρρες τα είπα και στον kosdali.
Τώρα όσο αφορά τον Κων/νο, αναφέρεις παρά πολλά πράγματα αλλά δεν βλέπω να αναφέρεις κάπου κάποια απάντηση στους προβληματισμούς του. Εκτός αν υπονοείς ότι όντως χρειάζεται φαρδύτερο πέλμα ή απλά έχει γίνει τόσο μπ0υρδ3λο η άσφαλτος των Μεγάρων που ότι και να κάνει θα γλυστραει
Εγώ έκανα απλά μια εικασία βλέποντας απλά ένα βίντεο και τίποτα παραπάνω. Αυτό το γλίστρημα που αναφέρει μου φάνηκε σαν body roll. Επίσης, επειδή δεν θυμάμαι καθόλου μπορείς να μου μετατρέψεις τα παρακάτω σε λίμπρες?
60 N/mm
70 N/mm
80 N/mm
90 N/mm

Σίγουρα τα ποστ και των δυο σας περιέχουν παρά πολύ καλές πληροφορίες μιας και οι δυο σας είσαστε πιο track oriented από εμένα και έτσι θα παραμείνει. Έχω να κάνω μόνο δυο σημειώσεις:
α)Υπάρχει άτομο που έγραφε κάποτε εδω μέσα και έβγαλε την KW3 και πήγε σε ohlins (νομίζω τον ξέρετε και οι δυο). Γενικά απογοητεύτηκα από τα σχόλια του kosdali αναφορικά με το επίπεδο πρόσφυσης των Σερρών. Νόμιζα ότι όντως είχαμε μια πίστα περιωπής στην Ελλάδα.
β)Ούτε και εγώ τους χωνεύω τους αμερικανους ίσως το αντίθετο μπορώ να πω αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι είναι καμιά δεκαριά χιλιάδες χρόνια μπροστά από εμάς.
Reply
Old Mar 24, 2011 | 11:01 AM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

Εγώ, πάλι, είμαι ευτυχισμένος..
Δε μ'ενδιαφέρει αν θα κάνω τον απόλυτο χρόνο, αφού δεν έχω να κερδίσω τίποτα..
Το μόνο που με απασχολεί είναι να είμαι ευχαριστημένος με το αυτοκίνητό μου και αυτό το καταφέρνω τέλεια με την KW V3..
Θέλω να κάνω drift?.. τη μαλακώνω και το αυτοκίνητο δεν ισιώνει πουθενά..
Θέλω να μπω για χρόνους και να έχω ωραία αίσθηση?.. τη σκληραίνω και πηγαίνει σαν τρένο.. ε..αν δεν πηγαίνει και σα γιαπωνέζικο μαγνητικό, δε χάλασε κι ο κόσμος..

Φτάσαμε στα όριά της την kw, την εξαντλήσαμε εντελώς και θα πάμε να δώσουμε 3.000 να πάρουμε άλλη, πιό καλή ανάρτηση..???

Το θέμα είναι ότι διαβάζουν και παιδιά που ψάχνουν να βάλουν μία ανάρτηση στο αυτοκίνητό τους και θα λένε "αυτοί στο S2ki.gr λένε ότι η pss9 και η KW είναι μόνο για δρόμο και δεν κάνουν για πίστα.."

Μην τρελαθούμε τελείως κιόλας..
Καλή η θεωρία, αλλά η πράξη είναι πιο "προσγειωμένη" και λέει άλλα...

Reply
Old Mar 24, 2011 | 11:14 AM
energetic's Avatar
Registered User

From: Athens, Greece, Europe, Earth, Universe

Ηλία, εχω Mugen να σου δώσω αν θες να βρεις αλλα όρια. Εισαι και κουλαδι, τι να σε κάνω.

Κωνσταντίνο, μπράβο για τις επιδόσεις σου. Με μαμα ανάρτηση και Eibach ελατηρια έδωσες ενα καλο παράδειγμα οτι οι χρόνοι ερχονται μια χαρα, αρκει ενα σετ καλα ελαστικά και το βασικοτερο καλα χέρια. Όπως επισης και του Μάκη, που γυρνάγε με εντελώς μαμα ανάρτηση αλλα δυστυχώς δεν θυμαμαι χρόνους.

Θα σας πω περισσότερα απο κοντά κιόλας με τη πρωτη ευκαιρία.
Reply
Old Mar 24, 2011 | 11:15 AM
kosdali's Avatar
15 Year Member

Ευτυχώς δεν βλέπω κάποια διαφωνία μεταξύ μας (δεν θα την πάλευα πάλι να γεμίζαμε σελίδες )
ελα ρε συ,με κακο ματι με πηρες
Reply
Old Mar 24, 2011 | 11:42 AM
kosdali's Avatar
15 Year Member

α)Υπάρχει άτομο που έγραφε κάποτε εδω μέσα και έβγαλε την KW3 και πήγε σε ohlins (νομίζω τον ξέρετε και οι δυο). Γενικά απογοητεύτηκα από τα σχόλια του kosdali αναφορικά με το επίπεδο πρόσφυσης των Σερρών. Νόμιζα ότι όντως είχαμε μια πίστα περιωπής στην Ελλάδα.
β)Ούτε και εγώ τους χωνεύω τους αμερικανους ίσως το αντίθετο μπορώ να πω αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι είναι καμιά δεκαριά χιλιάδες χρόνια μπροστά από εμάς.
το οτι πηγε σε ohlins απο kw3 συντελεσανε πολλοι λογοι μαζι και οχι μονο αυτος που νομιζεις..

για την ελλαδα οι σερρες ειναι μια πιστα περιωπης αλλα σε σχεση με τις υπολοιπες πιστες της ελλαδας και οχι του εξωτερικου

οσο για τους αμερικανους εξαρταται...σε αλλες πολιτειες ειναι μπροστα σε αλλες ομως πισω
και σου εχω παραδειγματακι με πασιγνωστο οικο βελτιωσεων(αμερικανικο) στον οποιο αφεθηκαμε με κλειστα τα ματια(μιλαμε για εμπειρια τωρα!)αφου εκει τον εχουν για θεο,και οτι ελεγε τον πιστευαν ολοι...και φαγαμε μια π@π@ρ@....και αν ησουν εκει θα ελεγες ο συγκεκριμενος ειναι χρονια πισω.
και δεν ειναι μονο αυτο βεβαια...
Reply
Old Mar 24, 2011 | 11:54 AM
kosdali's Avatar
15 Year Member

Μην τρελαθούμε τελείως κιόλας..
Καλή η θεωρία, αλλά η πράξη είναι πιο "προσγειωμένη" και λέει άλλα...

γεια σου ρε λιακο
Reply
Old Mar 24, 2011 | 12:10 PM
tsatsj's Avatar
Registered User

[Θέλω να κάνω drift?.. τη μαλακώνω και το αυτοκίνητο δεν ισιώνει πουθενά..
Θέλω να μπω για χρόνους και να έχω ωραία αίσθηση?.. τη σκληραίνω και πηγαίνει σαν τρένο.. ε..αν δεν πηγαίνει και σα γιαπωνέζικο μαγνητικό, δε χάλασε κι ο κόσμος..

απο την ρυθμιση των αμορτισερ και μονο ε.πολυ ενδιαφερον

επισης ο γενικος κανονας λεει οτι σκληροτερα ελατηρια βελτιωνουν την προσφυση
και οι αντιστρεπτικες το αντιθετο, τωρα γιατι συμβαινουν αυτα τα περιεργα που διαβαζω...
Reply
Old Mar 24, 2011 | 12:42 PM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

"απο την ρυθμιση των αμορτισερ και μονο ε.πολυ ενδιαφερον

επισης ο γενικος κανονας λεει οτι σκληροτερα ελατηρια βελτιωνουν την προσφυση
και οι αντιστρεπτικες το αντιθετο, τωρα γιατι συμβαινουν αυτα τα περιεργα που διαβαζω... "

για να είμαι πιο σαφής, μία all around ευθυγράμμιση, χωρίς εξωφρενικά κάμπερ και συγκλίσεις με ρυθμιζόμενη ανάρτηση, μπορείς να διαλέξεις χρήση, με τον τρόπο που περιέγραψα "μπακαλίστικα" παραπάνω, χωρίς να αλλάζεις αντιστρεπτικές, ελατήρια κ.ο.κ..

Δεν ξέρω τί ακριβώς ισχύει με άλλα spring rates..με τα 8kg που έχω εγώ, αισθάνομαι ότι μπορώ να κάνω τα πάντα (σε λογικά πλαίσια, φυσικά.. δε θα πάω να διεκδικήσω τίτλο "touge monster" ).. και drift και γραμμές, αρκεί να ρυθμίσω το rebound..

Δηλαδή, όταν είναι μαλακό το αυτοκίνητο, έχει περισσότερο roll και αντιδρά πιο προοδευτικά..(άρα drift)
Όταν είναι σκληρό, συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή απότομο και λόγω του μικρού roll σε σημεία που η πρόσφυση δεν είναι καλή, επικίνδυνο.. (αρα γραμμές)

Το σωστό όντως θα ήταν οι αλλαγές αυτές να ξεκινούσαν από τα ελατήρια, αλλά κάτι τέτοιο πάλι είναι ακραίο, επομένως "βολευόμαστε" με τις ρυθμίσεις bump-rebound, ανάλογα με τα κέφια..

@Kosdali ->
Reply

All times are GMT -8. The time now is 08:12 PM.