Κινητήρας - Μετάδοση - Περιφερειακά Συζητηση σχετικα με τον κινητηρα, μεταδοση, περιφερειακα, εισαγωγη, εξαγωγη, ψυξη και βελτιωσεις

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ CUSTOM ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Thread Tools

Old Jan 6, 2011 | 12:42 PM
vtecas's Avatar
Registered User

From: ATHENS nomizo....

Originally Posted by S2johnyK,Jan 6 2011, 01:34 PM
Σηκώνει μεγάλη ανάλυση Πετραν και σίγουρα θα βγω off-topic απο το συγκεκριμένο θέμα.
Θα βρω χρόνο κάποια στιγμή αφού σε ενδιαφέρει και θα ανοίξω ένα topic για καλύτερη επισκόπηση ή θα σου στείλω links που θα μπορέσουν να σε διαφωτίσουν σε μεγάλο βαθμό.
Για να σου δώσω μια ‘’αρχή’’ οι αμερικανοί συχνά συνηθίζουν να λένε less fuel more power.
Αντίθετα με ότι πιστεύουν αρκετοί το να σκάμε ένα μοτέρ στις βενζίνες έχει αντίθετα αποτελέσματα από το να το στεγνώσουμε αναφορικά με την αύξηση της ιπποδύναμης
Ευχαριστώ Johny ,αλλά νομίζω ότι τέτοιες πληροφορίες δεν θα ενδιαφέρουν μόνο εμένα,αλλά πολλούς εδώ μέσα,ειδικά τα νέα μέλη ,όπως κι εγώ...
Reply
Old Jan 6, 2011 | 12:43 PM
S2johnyK's Avatar
Registered User

[QUOTE=SBIT,Jan 6 2011, 11:31 PM] Αναφορικά με αυτό που είπε ο Γιάννης Πέτρο εγώ νομίζω ότι τα πρώτα s νομίζουμε ότι πάνε λίγο καλύτερα γιατί είναι λίγο πιό νευρικά στην καμπύλη τους από ότι οι επόμενες γενιές και αυτό γιατί οι επόμενες γενίες έγιναν λίγο πιό πολιτισμένες για τον λαό (ο Ιάπωνας έκανε μικρο επεμβάσης στο καπάκι) αλλά σαν απόδοση νομίζω ότι δεν έχουν διαφορές (βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος). Για παράδειγμα είμαι σίγουρος ότι το δικό σου θα μου φανεί εμένα πολύ πιο soft λόγο ηλεκτρόγκαζου αλλα δεν νομίζω ότι έχουν διαφορές στην απόδοση. Αναφορικά με το μείγμα για να σου δώσω να καταλάβεις πόσο ρόλο παίζει θα σου φέρω παράδειγμα το λάδι. Αν βάλεις πάνω από το μαχ στο μοτέρ δεν το βοηθάς να κάνει την κίνηση όσο ωστά θα ήθελε γιατί το μπουκώνει στο λάδι. Αν πάλι βάλεις κοντά στο min θα δείς ότι στροφάρει πολύ καλύτερα αλλά ο κίνδυνος να το πάρεις στο χέρι είναι τεράστιος. ΑΡΑ βρίσκουμε μια μέση λύση
Reply
Old Jan 6, 2011 | 12:48 PM
SBIT's Avatar
Registered User

From: Don't know yet!

Οκ Γιάννη θα την κάνουμε από κοντά την κουβέντα και θα κάνουμε μετά update και εδώ. Απλά να πώ ότι δεν είπα ότι όταν το σκάς στο λάδι το παίρνεις στο χέρι απλα δεν δουλεύει όσο σωστά θα μπορούσε το μοτέρ. Επίσης για το ότι τα 99-02 πάνε πιο καλά όπως αναφέρεις είναι λόγω κάποιον διαφορών (μικρών) που είχαν στο μοτερ και δεν έχει να κάνει το μείγμα. Αλλά θα τα πούμε και από κοντά.

Reply
Old Jan 6, 2011 | 12:53 PM
vtecas's Avatar
Registered User

From: ATHENS nomizo....

Οπότε την Δευτέρα,μαζί με τα κρεατικά,θα ρυθμίσουμε και το θέμα ¨μείγμα¨
Reply
Old Jan 6, 2011 | 12:55 PM
S2johnyK's Avatar
Registered User

Originally Posted by SBIT,Jan 6 2011, 11:48 PM
Οκ Γιάννη θα την κάνουμε από κοντά την κουβέντα και θα κάνουμε μετά update και εδώ. Απλά να πώ ότι δεν είπα ότι όταν το σκάς στο λάδι το παίρνεις στο χέρι απλα δεν δουλεύει όσο σωστά θα μπορούσε το μοτέρ. Επίσης για το ότι τα 99-02 πάνε πιο καλά όπως αναφέρεις είναι λόγω κάποιον διαφορών (μικρών) που είχαν στο μοτερ και δεν έχει να κάνει το μείγμα. Αλλά θα τα πούμε και από κοντά.

Ρε συ πάλι δεν κατάλαβες
Τα 99-02 ΔΕΝ πάνε καλυτέρα από ΟΛΑ τα υπόλοιπα και σε αυτό συνηγορεί το μείγμα.
Επίσης από παραπάνω λάδι μπορείς ΟΝΤΩΣ να το πάρεις στο χέρι ειδικά αν αυτό το παραπάνω είναι πάνω από μισό λίτρο.
Και αυτό μπορώ να στο εξηγήσω αλλά αυτό και αν πάρει ώρα
Reply
Old Jan 6, 2011 | 01:00 PM
SBIT's Avatar
Registered User

From: Don't know yet!

οκ αναμένω
Reply
Old Jan 12, 2011 | 05:18 AM
Bestever's Avatar
Registered User

From: Athens -Santa Friday

Να συμπληρώσω και εγώ μερικές πληροφορίες.

Θεωρητικά η τέλεια καύση του μείγματος γίνεται όταν έχουμε την στοιχειομετρική αναλογία 14,7 μέρη αέρα με ένα μέρος καυσίμου.

Αυτή την αναλογία 14,7:1 "επιβάλει" ο αισθητήρας λ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, αναλύοντας τα καυσαέρια και προσαρμόζοντας το μείγμα αναλόγως.
Ο εγκέφαλος ρυθμίζει το μείγμα σύμφωνα με τα δεδομένα του λ , μέχρι ενός συγκεκριμένου φορτίου. (Αυτό μεταφράζεται "απλοϊκά" : μέχρι τα 2/3 του ανοίγματος της πεταλούδας)

Στο τελευταίο 1/3 του ανοίγματος της πεταλούδας, ο καθορισμός της επιθυμητής αναλογίας μείγματος γίνεται από την χαρτογράφηση του εγκεφάλου. Δηλαδή αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλάζει mode αν θέλετε.
Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου είναι δύο έτοιμοι πίνακες που καθορίζουν , ο ένας το μείγμα και ο άλλος το αβάνς , συναρτήσει των rpm και της υποπίεσης στην πολλαπλή εισαγωγής (φορτίο).

Πάμε τώρα στο ζητούμενο της συζήτησης.
Η αναλογία του μείγματος.
Ότι είναι κάτω από την τιμή 14.7 χαρακτηρίζεται "πλούσιο" μείγμα , ενώ οι μεγαλύτερες τιμές "φτωχό".
Στην αρχή είπα ότι η τέλεια καύση γίνεται στην στοιχειομετρία. Όταν όμως η πεταλούδα του γκαζιού είναι στο τελευταίο τρίτο της διαδρομής και κατ'επέκτασιν το φορτίο του κινητήρα υψηλό , τότε πολλές παράμετροι απέχουν από το ιδανικό και τελικά η μέγιστη απόδοση επιτυγχάνεται με τιμές της αναλογίας του μείγματος γύρω από το 13:1
Για το mode λειτουργίας λοιπόν βάση χαρτών, η τιμή που θεωρούμε τιμή "αναφοράς" είναι περίπου το 13 και ότι κάτω από αυτό θεωρείται πλούσιο (περίσσεια καυσίμου) και πάνω αυτού φτωχό (έλλειμα καυσίμου).

Οι τιμές όμως στη χαρτογράφηση ενός εργοστασιακού αυτοκινήτου είναι περίπου στο 12.
Ελευθερώνοντας εισαγωγή ή εξαγωγή ή και τα δύο προσφέρουμε περισσότερο αέρα στον θάλαμο καύσης , επομένως το μείγμα "φτωχαίνει"(σχετικά με το 12) και έτσι πλησιάζει την τιμή 13 και πετυχαίνουμε μεγαλύτερη απόδοση.

Και γιατί ο εργοστασιακός χάρτης δεν καθορίζει σαν target a/f το 13; Για τους λόγους ασφαλείας που γράφτηκαν παραπάνω και προφανώς είναι υπερβολικής εργοστασιακής ασφάλειας που μας δίνει εμάς "σχετική" ασφάλεια μέχρι να φτάσουμε το 13.

Το S2000 τώρα , τουλάχιστο το 07 που ξέρω παιδιά, με κάθε επιφύλαξη για τις μετρήσεις μου, έχει 12,8 μείγμα , εντυπωσιακά στεγνό θα έλεγα για εργοστασιακό χάρτη....
Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια ελευθέρωσης της αναπνοής, πριν η τιμή αναλογίας μείγματος γίνει απαγορευτική! (Προσωπική άποψη)
Όμως πέραν του θέματος αξιοπιστίας , πολύ λογικό σαν συμπέρασμα είναι και η εξήγηση του φαινομένου απουσίας κερδών, ή μικρών κερδών απόδοσης κατά την ελευθέρωση της αναπνοής , μιας και το μείγμα περνά στην φτωχή πλευρά όπου αρχίζουμε να χάνουμε πάλι απόδοση.

Κάτι τελευταίο αλλά πολύ ουσιαστικό , είναι ο ρόλος της περίσσειας καυσίμου ο οποίος δεν είναι άλλος από την ψύξη , διότι η περίσσεια του μείγματος που μένει "άκαυτη" στο θάλαμο καύσης έχει την ικανότητα ψύξης του θαλάμου και διατήρησης της θερμοκρασίας σε ασφαλή όρια.

Αυτά τα ολίγα...
Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι δογματικό και όσον αφορά τις τιμές που έθεσα, επιδέχονται αρκετής αντιπαράθεσης κυρίως από την υποκειμενική σκοπιά του καθενός.
Reply
Old Jan 12, 2011 | 05:25 AM
Nabu's Avatar
Registered User

From: Far far away...

Πολύ ωραίο κείμενο φίλε μου. Έγραψες πολύ καθαρά και ευκολονόητα
Reply
Old Jan 12, 2011 | 06:33 AM
S2000_FUN's Avatar
Community Organizer

Το S2000 τώρα , τουλάχιστο το 07 που ξέρω παιδιά, με κάθε επιφύλαξη για τις μετρήσεις μου, έχει 12,8 μείγμα , εντυπωσιακά στεγνό θα έλεγα για εργοστασιακό χάρτη...
Σε δυναμόμετρο μέτρησες το 12:8 γιατί μου φαίνεται δύσκολο να φτάσει εκεί ο μαμά εγκέφαλος. Και εμένα μου φαίνεται αρκετά στεγνό σε full throttle αφού ο μαμά έχει 12:1 σε αυτό το φορτίο φυσικά χωρίς μετατροπές

Και μη ξεχάσω πολύ σωστά τα αναλύεις
Reply
Old Jan 12, 2011 | 06:45 AM
Bestever's Avatar
Registered User

From: Athens -Santa Friday

Πάνε περίπου 2 χρόνια από τότε που το μέτρησα δρόμο και δεν θυμάμαι ακριβώς που έπαιζε το μείγμα. Πάντως το 12,8 το είδα, αλλά μάλλον "τοπικά".
Γενικά, πάντως η αίσθηση που μου είχε αφήσει ήταν ότι είναι φτωχό για μαμά...
Reply

All times are GMT -8. The time now is 10:47 AM.