Έλληνες Ιδιοκτήτες S2000 / Greek S2000 Owners Official Forum of Greek S2000 Owners. Greek Lovers are in great passion with the S2000!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ - ΠΙΣΤΕΣ

Old Jun 4, 2009 | 02:03 AM
ntz's Avatar
ntz
Registered User

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις

Λοιπόν ας ξεκινήσω από τα απλά (τα παρακάτω από δικές μου δοκιμές και πάντα με κάθε επιφύλαξη): Μπροστινό κάστερ δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσω. Το αντίθετο μάλιστα. Αν βρώ τρόπο, θέλω να το πάω ...όσο πάει. Το θετικό καστερ μου έχει "φτιάξει" το τιμόνι, δηλ. μου έχει δώσει αίσθηση, κάτι, που όπως έχω ξαναπεί, πάσχει το s. Μάλιστα όσο το ανέβαζα τόσο καλύτερα. Ξεκίνησα από +6 και τώρα πλέον είμαι στο +7. Για μπροστινό κάμπερ, να πώ την αλήθεια, φοβήθηκα για φαινόμενο bump steer, γιατί όταν το έβαλα, πάνω στην ευθυγράμμιση, στο -2, μου χάλασε "βασιλικούς" πείρους κλπ κλπ και τελικά το άφησα στο -1. Σκέφτομαι να το πάω για αρχή -1.30 (μοίρες) και βλέπουμε.

Πίσω, δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ιδανικο για μένα ήταν σύγκλιση 2.00mm και κάμπερ -2 (μοίρες) παντού. Δυστυχώς, όμως, το σύστημα του s πίσω δεν ρυθμίζει όπως θέλεις τα πάντα. Ρυθμίζοντας το κάμπερ αλλάζει και η σύγκλιση και αντίστροφα. Αποφάσισα λοιπόν να επικεντρωθώ στην σύγκλιση (αυτό να ξέρετε είναι λάθος γενικά, καθώς πρώτα ρυθμίζουμε κάμπερ και μετά σύγκλιση) δεδομένου οτι από την άσχημη αρχική εμπειρία μου με το s, έχω αναπτύξει κάποια ...φοβία για μεγάλες συγκλίσεις. Έτσι ρύθμισα τη σύγκλιση στο 2.00, ενώ η κάμπερ έκατσε εκεί που έκατσε, με μία διαφορά της τάξη των 6 λεπτών της μοίρας δεξιά-αριστερά. Τώρα, για να είμαι σωστός, πρέπει να πιάσουν δουλειά τα εργαλεία, για να φτιάξω την βίδα που ρυθμίζει το κάμπερ να κάθεται εκεί που θέλω εγώ.

Τώρα για τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Στην πίστα δεν ξέρω αν έφτασα πουθενά πραγματικά στο όριο. Σε φορές πάντως που πίεσα πραγματικά, το αυτοκίνητο ήταν ακριβώς όπως περίμενα. Δηλαδή, στο απότομο γκάζι και στο πολύ τιμόνι, το πίσω μέρος έφευγε σταδιακά και χωρίς προβληματισμούς και με σχετική ευκολία στη διόρθωση. Μάλιστα η επαναφορά ήταν ομαλή χωρίς "σκαμπίλια" υπερδιόρθωσης. Σε περίπτωση που το παράκανες στην είσοδο της στροφής, η υποστροφή που παρουσιαζόταν διορθωνόταν εύκολα με το γκάζι. Προσωπικά μου άρεσε πολύ.
Reply
Old Jun 5, 2009 | 06:21 AM
Taseas's Avatar
Registered User

From: ||-|| (()) ||\|| ||)) //\

-REMOVED-
Reply
Old Jun 5, 2009 | 06:46 AM
blondie_s2k's Avatar
Registered User

From: Wonderland

Ζει...
Reply
Old Jun 5, 2009 | 10:10 PM
uma_chikara's Avatar
Registered User

From: athens

Μην ξεχνάμε πως ο ntz φοράει και KW variant 3, δηλαδή ρυθμίζονται τα πάντα...δηλαδή μπορεί να έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά, ρυθμίζοντας την ανάρτησή του, διαφορετικά.. άρα, η συμπεριφορά έχει να κάνει αρκετά και με την ανάρτηση (για την προοδευτικότητα)

Για να είμαι ειλικρινής, δε θεωρώ πως θα πρέπει να αυξήσεις κι άλλο το κάμπερ μπροστά, δεδομένου ότι το +7.00 από κάστερ, στρίβοντας το τιμόνι, θα αυξάνει πάρα πολύ το camber...
Και υπάρχει κι ένας άτυπος και "μπακαλίστικος" κανόνας για το honda που λέει πως η διαφορά camber μεταξύ μπροστινού και πίσω άξονα, πρέπει να είναι περίπου στη 1 μοίρα..

Η σύγκλιση πίσω είναι μια χαρούλα, αν θεωρήσουμε πως τα μαμά μετρήματα είναι 6mm για -1.5 camber..

αυξάνοντας το camber στο -2, αναλογικά πάμε στα 4mm..

Γιάννη, έχεις μήπως μετρήσει θερμοκρασίες?
Αν όχι, έχεις παρατηρήσει φθορές..?
Καλά..τα μέγαρα δεν είναι και το πλέον κατάλληλο μέρος, μιας και η αριστερή πλευρά καταπονείται σαφώς περισσότερο..αλλά, λέμε τώρα..ενδεικτικά..
Reply
Old Jun 5, 2009 | 10:17 PM
uma_chikara's Avatar
Registered User

Πάρ'τε κι αυτό με την ευκαιρία..
Είναι για AP1 (99-03)

Reply
Old Jun 6, 2009 | 01:12 AM
ntz's Avatar
ntz
Registered User

Originally Posted by uma_chikara,Jun 5 2009, 10:10 PM
Μην ξεχνάμε πως ο ntz φοράει και KW variant 3, δηλαδή ρυθμίζονται τα πάντα...δηλαδή μπορεί να έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά, ρυθμίζοντας την ανάρτησή του, διαφορετικά.. άρα, η συμπεριφορά έχει να κάνει αρκετά και με την ανάρτηση (για την προοδευτικότητα)

Για να είμαι ειλικρινής, δε θεωρώ πως θα πρέπει να αυξήσεις κι άλλο το κάμπερ μπροστά, δεδομένου ότι το +7.00 από κάστερ, στρίβοντας το τιμόνι, θα αυξάνει πάρα πολύ το camber...
Και υπάρχει κι ένας άτυπος και "μπακαλίστικος" κανόνας για το honda που λέει πως η διαφορά camber μεταξύ μπροστινού και πίσω άξονα, πρέπει να είναι περίπου στη 1 μοίρα..

Η σύγκλιση πίσω είναι μια χαρούλα, αν θεωρήσουμε πως τα μαμά μετρήματα είναι 6mm για -1.5 camber..

αυξάνοντας το camber στο -2, αναλογικά πάμε στα 4mm..

Γιάννη, έχεις μήπως μετρήσει θερμοκρασίες?
Αν όχι, έχεις παρατηρήσει φθορές..?
Καλά..τα μέγαρα δεν είναι και το πλέον κατάλληλο μέρος, μιας και η αριστερή πλευρά καταπονείται σαφώς περισσότερο..αλλά, λέμε τώρα..ενδεικτικά..
Καλά την KW δεν την είχα και ρυθμισμένη. Έπαιξα με μεσαίο προς σκληρό bump και πολύ μαλακό rebound (γενικά μου αρέσουν τα "μαλακά" αυτοκίνητα) και δεν πείραξα καθόλου ρυθμίσεις στη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον "μπακαλίστικο" κανόνα που αναφέρεις, τότε πρέπει να το πάω μπροστά το κάμπερ -1.15 μοίρες, οπότε και πάλι θα το αυξήσω

Θερμοκρασίες δεν μέτρησα, αν και είχα διαθέσιμο εργαλείο. Ο λόγος είναι οτι ακόμα έχω πολλά να διορθώσω στην οδήγησή μου..... Μέτρησα, όμως, πιέσεις ζεστός. Ξεκινησα με 30 μπροστά 32 πίσω. Στο τρίτο session και αφού πλέον τα λάστιχα είχαν "πατήσει" βγήκα ζεστός για να μετρήσω πιέσεις. Έτσι μέτρησα 36-35,5 μπροστά αριστερα και δεξιά και 39-38,5 πίσω αριστερά και δεξιά. Δηλ. πολύ καλή κατανομή και λογικά ομοιόμορφη φθορά. Από φθορά, σίγουρα τα αριστερά τραβήξαν μεγάλο ζόρι, αλλά η φθορά στο πέλμα είναι ακριβώς όπως χρειάζεται. Ομοιόμορφη και το πέλμα "πατούσε" ακριβώς μέχρι τα όρια του πλαινού. Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω το γεγονός οτι στις σοβαρές αριστερές (Κ3 και Κ8) δεν πίεσα το αμάξι, τότε νομίζω οτι θα μπορούσαμε να μιλάμε για τελείως ομοιόμορφη φθορά.
Reply
Old Jun 6, 2009 | 01:39 AM
uma_chikara's Avatar
Registered User

Originally Posted by ntz,Jun 6 2009, 01:12 AM
Σύμφωνα λοιπόν με τον "μπακαλίστικο" κανόνα που αναφέρεις, τότε πρέπει να το πάω μπροστά το κάμπερ -1.15 μοίρες, οπότε και πάλι θα το αυξήσω
Ή να μειώσεις το πίσω στο -2.00 ......
Μιας και καλή η πίστα αλλά που και που κυκλοφορείς και στο δρόμο..
Δε θα πρότεινς μεγαλύτερο camber μπροστά...

Κυκλοφορώ με -1.5 και αντιμετωπίζω πρόβλημα στα κομμάτια με κακή άσφαλτο..
Δηλαδή μούτρα, αφού πατάει μόνο με το μέσα μέρος του ελαστικού, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη φθορά στο εσωτερικό..
(οι συγκλίσεις μου είναι μηδέν..άρα φταίει το camber..)

Θα σου πρότεινα λοιπόν προσπάθεια να ρίξεις το πίσω στο -2.00 που είναι ένα καλό νούμερο και για πίστα και για δρόμο .. να κρατήσεις το μπροστά στο -1.00 και να αρχίσεις να ψάχνεις την ανάρτηση πλέον..
Γενικά για πίστα το bump σπάνια ξεπερνά το 0.75.. καλά δε το συζητάμε πως bump μικρότερο από 0.5 είναι εντελώς υπερβολικό ακόμα και για πίστα (ειδικά στα curbs παίζει πρόβλημα)..
Σκληρότητα μάλλον κάτω από 10 click από το σκληρό..6-8 (ή 7-9 ίσως) πρέπει να είναι μια καλή τιμή για πίστα..(για δρόμο έχω bump 1.0 μπροστά, 1.25 πίσω, rebound 11-13 πίσω και είναι μάλλον καλά..)

Από ευθυγράμμιση είσαι μάλλον οκ, αν και αφού διαθέτεις όργανο μέτρησης θερμοκρασίας ελαστικών, δε θα ήταν κακό να μετρήσεις τις θερμοκρασίες σε εσωτερικό - μέση κι εξωτερικό του ελαστικού, προκειμένου να δεις ακριβώς που βρίσκεσαι από camber..αυτό όμως, καλύτερα να το κάνεις σε μία ορεινή διαδρομή και όχι σε πίστα λόγω επιβάρυνσης της μίας εκ των δύο πλευρών του αυτοκινήτου..
Reply
Old Jun 6, 2009 | 05:48 AM
mkonsavage's Avatar
Registered User

From: sparti

ρε κεραταδες τωρα που εχω μαμα s τωρα μου αχισατε τις επισκεψεις σε πιστα?πολοι καλοι χρονοι απο ολους και μπραβο που επιτελους δινετε στο s αυτο που χρειαζεται.σε γεωμετριες δεν αναφερομαι καοθολου ισως ειναι πολυ νωρις για πολους αλλα ενα σημαντικο που πρεπει να προσεξετε οσον αφορα τον αερα ειναι το εξης.και για να μην παρεξηγηθω δεν το διαβασα πουθενα αλλα απλα οσοι εχετε ασχοληθει και με cart θα ποσεξετε οτι ρυθμιζουν πιεση ελαστικων δινοντας εμφαση στα δεξια σριστερα και οχι μπος πισω.δηλαδη αναλογα με την πιστα αιστεροστροφη η δεξιοστροφη θα πεζεις με 1 συν πλην αναλογα.το ιδιο σχεδον ισχυει και εδω.το s ειναι ενα 50/50 κατανομης αυτοκινητο και η συμπεριφορα του θυμιζει κατα πολυ cart και αλωστε εισαι σε πιστα και οχι σε αγωνα rally που θα παιξεις με τοποθετησεις τιμονιες πλασαρισματα και τελος παντων διαφορες τεχνικες που φορτιζουν αλλιως τα λαστιχα.η οδηγηση του s σε πιστα πρεπει να προσαρμοστει σε γραμμες.εντωμεταξυ αν αρχισει καποιος και μπλεκει με ολα αυτα που αναφερετε πιο πανω συν τον αερα μπροστα συν τον αερα πισω συν την αλαγη οδηγησης του καθε φορα πιασε το αυγο και κουρεφτο.και επειδη την βλεπω τη δουλειια θα τα πουμε στις αγοροπωλησιες.[/B]ΖΗΤΗΤΑΙ ΑΜΑΞΙ ΠΙΣΤΑΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ
ειναι κριμα να αρχισω να φτιαχνω παλι απο την αρχη
Reply
Old Jun 6, 2009 | 09:06 AM
blondie_s2k's Avatar
Registered User

From: Wonderland

Originally Posted by mkonsavage,Jun 6 2009, 03:48 PM
ρε κεραταδες τωρα που εχω μαμα s τωρα μου αχισατε τις επισκεψεις σε πιστα?
τι να παιδί μου...ανάποδοι!!
Reply
Old Jun 6, 2009 | 11:24 PM
Taseas's Avatar
Registered User

From: ||-|| (()) ||\|| ||)) //\

Se euxaristoume Hlia gia thn enhmerwsh... Eidika auto me ton "mpakalistiko" kanona htan poly kalo omologoumenws...

Mixalh exeis dikio se auto pou les. Exei na kanei kyriws me to poia troxoi trwne perissotero zori analoga me to an einai de3iostrofh h' aristerostrofh h pista kai thn diafora piesewn pou dimiourgountai sta lastixa.
Reply

All times are GMT -8. The time now is 01:46 PM.